Εκατομμύρια παλιές εικόνες, ελεύθερες δικαιωμάτων, προς χρήση

04-09-2014

Ένας Αμερικανός ακαδημαϊκός δημιουργεί βήμα-βήμα μια βάση δεδομένων από 12 εκατομμύρια ιστορικές εικόνες ελεύθερες δικαιωμάτων.
Ο Kalev Leetaru έχει ήδη ανεβάσει στο Flickr 2,6 εκατομμύρια φωτογραφίες, οι οποίες μπορούν να αναζητηθούν χάρη στις ετικέτες που έχουν προστεθεί αυτόματα. Οι φωτογραφίες και οι λοιπές εικόνες, που προέρχονται από περισσότερες από 600 εκατομμύρια σελίδες βιβλίων, που έχουν ήδη σκαναριστεί από την οργάνωση Internet Archive.

Σύμφωνα με τον κο. Leetaru μέχρι σήμερα το έργο κάθε ψηφιοποίησης βιβλίων επικεντρωνόταν αποκλειστικά στις λέξεις, ενώ οι εικόνες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.  «Εδώ και πολλά χρόνια οι βιβλιοθήκες ψηφιοποιούν τα βιβλία τους, στη συνέχεια τα διαθέτουν ως αρχεία PDF ή αρχεία που μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει βάσει κειμένου. Έχουν δηλαδή εστιάσει στα βιβλία ως μια συλλογή από λέξεις. Η δική μας δουλειά, το αντιστρέφει αυτό» συνεχίζει.

Οι εικόνες προέρχονται από μια περίοδο που ξεκινά από το 1500 και φτάνει μέχρι το 1922 (μετά αρχίζουν να υπεισέρχονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους).
«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που κερδίζουμε από αυτή τη διαδικασία, είναι ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε, κατά κάποιον τρόπο, στο χρόνο» λέει ο κ. Leetaru. «Ψάξτε για παράδειγμα τη λέξη ‘τηλέφωνο’. Τα πρώτα χρόνια, στα αποτελέσματα θα βρείτε μόνο επιχειρηματίες και κυρίως άνδρες. Όσο περνά ο χρόνος θα δείτε ότι το αγαθό αυτό μετατρέπεται σε οικιακό. Γίνεται ένα εργαλείο που συνδέει τις οικογένειες…».

Το όλο project ξεκίνησε όσο ο κ. Leetaru έκανε την έρευνά του στο θέμα της τεχνολογίας των επικοινωνιών, στο Georgetown University, με την υποτροφία της Yahoo (που είναι ιδιοκτήτης του Flickr).
Για να επιτύχει το στόχο του, ο ερευνητής έφτιαξε το δικό του λογισμικό, το οποίο παίρνει τα αρχεία που είχαν ήδη ψηφιοποιηθεί από μία συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, αναγνωρίζει τις εικόνες και να τις μετατρέπει σε κείμενο με δυνατότητα αναζήτησης.
Ο ίδιος, δηλώνει πρόθυμος να μοιραστεί τον κώδικα που δημιούργησε με οποιαδήποτε άλλη βιβλιοθήκη θελήσει να κάνει την ίδια εργασία, για το δικό της αρχείο.

Τα ως τώρα αποτελέσματα της εργασίας αυτής -2,6 εκατομμύρια φωτογραφίες και σχέδια, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με όποιο τρόπο επιθυμείτε- μπορείτε να βρείτε εδώ

flkcrarvb2Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 27-01-2017 [0]

Συνδρομές μελών της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας για το 2017

ΔΙΑΦΟΡΑ 25-10-2016 [0]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Toolkit Designers Meeting 2016

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-10-2016 [0]

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης “Tomorrows”

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-10-2016 [0]

Σε διαβούλευση ο φάκελος των ανοικτών διαγωνισμών από την Ένωση Γραφιστών

ΔΙΑΦΟΡΑ 20-07-2016 [0]

Post-nostalgia: το Design συναντά την ουτοπία

ΔΙΑΦΟΡΑ 18-04-2016 [14]

Ψηφίστε το καλύτερο ΕΒΓΕ της φετινής τελετής

ΔΙΑΦΟΡΑ 06-04-2016 [1]

Θυμάστε το λογότυπο που δεν τόλμησε η ΗΡ να εγκρίνει;

ΔΙΑΦΟΡΑ 28-03-2016 [0]

Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας εναντίον εκπαιδευτικού οργανισμού

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-01-2016 [0]

100 χρόνια Bauhaus, η επέτειος ενός κινήματος που άλλαξε τον κόσμο.

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-01-2016 [0]

H γραφιστική στο φετινό Αthens Voice Choicedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).