Περί οδικών σημάτων στη Σουηδία…

16-08-2011

H Σουηδία, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές κοινωνίες, είναι γνωστή για την προοδευτική νοοτροπία των κατοίκων της, αλλά και της πολιτείας. Μεταξύ άλλων είναι χώρα όπου η ισότητα των φύλλων είναι όχι απλά θεσμοθετημένη, αλλά λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό και στην πραγματικότητα.
Σε αυτά τα πλαίσια, ομάδα πολιτών έφερε στην προσοχή των δήμων το γεγονός ότι το οδικό σήμα της διάβασης πεζών, είναι κατά κάποιο τρόπο “σεξιστικό”, αφού δείχνει πάντα έναν άντρα να περνά τη διάβαση. Ζήτησαν λοιπόν, μέρος των σημάτων (που στη Σουηδία είναι γνωστά ως “Ηerr Gårman”, δηλαδή ο “κ. Περπατητής” αλλά και λογοπαίγνιο “εδώ κάποιος περπατά”) να έχουν και μια γυναικεία μορφή.
Tο σήμα που προτάθηκε από το δήμο του Hassleholm, όμως και το οποίο είχε προβλεφθεί ήδη από το 1979 από τον Karl-Gustaf Gustafsson το σχεδιαστή και της ανδρικής φιγούρας, συνάντησε την αντίδραση και την απόρριψη από το κράτος για έναν πρωτότυπο λόγο: κρίθηκε ότι η γυναικεία φιγούρα ήταν κι αυτή… “σεξιστική” αφού αναπαρήγαγε ορισμένα στερεότυπα για τις γυναίκες, που ορισμένες εξ’ αυτών δεν τις έβλεπαν με καλό μάτι. Συγκεκριμένα η φιγούρα διέθετε “ενισχυμένο” στήθος και κοντή φούστα (μάλλον τα ήθη έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του 70).
Τελικά, και με το κίνδυνο ο Ηerr Gårman να παραμείνει χωρίς ταίρι, βρέθηκε η συμβιβαστική λύση. Και γυναικεία φιγούρα εμφανίστηκε στο σήμα της διάβασης πεζών και οι φεμινίστριες δεν παραπονιούνται για το σχεδιασμό της φιγούρας. Απλά, το ρούχο που φαίνεται να την καλύπτει είναι πιο μακρύ και… λιγότερο στενό…
Αυτό βέβαια δημιούργησε άλλη ομάδα παραπονεμένων, που δεν είναι άλλοι από τους άντρες, οι οποίοι αστειευόμενοι σημειώνουν ότι η φιγούρα που τελικά επικράτησε δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική…

O Ηerr Gårman και η αρχική πρόταση για τη θυλική εκδοχή του

Το σχέδιο που τελικά επικράτησε

 

Το σήμα στην εφαρμογή του

2 ResponsesΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 27-01-2017 [0]

Συνδρομές μελών της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας για το 2017

ΔΙΑΦΟΡΑ 25-10-2016 [0]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Toolkit Designers Meeting 2016

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-10-2016 [0]

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης “Tomorrows”

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-10-2016 [0]

Σε διαβούλευση ο φάκελος των ανοικτών διαγωνισμών από την Ένωση Γραφιστών

ΔΙΑΦΟΡΑ 20-07-2016 [0]

Post-nostalgia: το Design συναντά την ουτοπία

ΔΙΑΦΟΡΑ 18-04-2016 [14]

Ψηφίστε το καλύτερο ΕΒΓΕ της φετινής τελετής

ΔΙΑΦΟΡΑ 06-04-2016 [1]

Θυμάστε το λογότυπο που δεν τόλμησε η ΗΡ να εγκρίνει;

ΔΙΑΦΟΡΑ 28-03-2016 [0]

Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας εναντίον εκπαιδευτικού οργανισμού

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-01-2016 [0]

100 χρόνια Bauhaus, η επέτειος ενός κινήματος που άλλαξε τον κόσμο.

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-01-2016 [0]

H γραφιστική στο φετινό Αthens Voice Choicedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).