Greek Design = Good Design από τον ΟΒΙ

27-11-2013

Ο ΟΒΙ, ο μόνος αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση του βιομηχανικού σχεδίου, διοργανώνει σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Κοινοτικό Οργανισμό ΟΗΙΜ, έκθεση που αφορά το Ελληνικό design, με σκοπό να βοηθήσει ενεργά στην ανάδειξη και προώθησή του, καθώς επίσης να στηρίξει τους Έλληνες σχεδιαστές.
Η έκθεση έχει τίτλο GREEK DESIGN = GOOD DESIGN και θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO PALACE στο Μαρούσι, από την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας θα είναι στις 28/11 16.00-21.00 και τις υπόλοιπες ημέρες 10.00-21.00.

Η έκθεση GREEK DESIGN = GOOD DESIGN απευθύνεται σε όλους: Σχεδιαστές – δημιουργούς, επιχειρηματίες, ανθρώπους της καινοτομίας, εκπροσώπους του Τύπου, Έλληνες, ξένους, ευρύ κοινό κάθε ηλικίας. Θα περιλαμβάνει 300 περίπου δημιουργήματα 140 περίπου σχεδιαστών που αφορούν τους κλάδους του κοσμήματος, της ένδυσης, της συσκευασίας, της επίπλωσης και του καθημερινού, χρηστικού αντικειμένου.

Τα δημιουργήματα αυτά επιλέχθηκαν μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης βάσει των αιτήσεων που απευθύνθηκαν στον ΟΒΙ, η οποία ήταν πραγματικά δύσκολη, δεδομένου ότι το σύνολο των υπό διάκριση δημιουργημάτων, ήταν πραγματικά αξιόλογο. Επίσης, θα υπάρχουν δύο μικρότερες ενότητες, η μια με βραβευμένα με διεθνείς διακρίσεις δημιουργήματα της τελευταίας πενταετίας και η άλλη με συμμετοχές από κρατικές και ιδιωτικές Ελληνικές σχολές βιομηχανικού σχεδιασμού που έλαβαν μέρος.

Οι στόχοι της έκθεσης είναι πολλοί:

Να δοθεί το μήνυμα ότι η δημιουργική Ελλάδα είναι παρούσα και δυναμική, με σημαντικό design, φιλοδοξώντας –όχι άδικα – να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Να δημιουργηθεί η κατάλληλη νοοτροπία, από πλευράς όλων, δημιουργών, επιχειρηματιών, φορέων, κοινού, ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί.
Να αποτελέσει τόπο συνάντησης των βασικών συντελεστών, δημιουργών και παραγωγικών επιχειρηματιών.
Να δημιουργηθεί νοοτροπία από τους επιχειρηματίες για τη χρήση του design στα προϊόντα τους ώστε να γίνουν διεθνώς πιο ανταγωνιστικά.
Να φανεί το δυναμικό του κλάδου και η δυνατότητά του να συμβάλει ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς.
Να γίνει γνωστή σε όλους η σημασία του design για την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.
Να πάψει η ταύτιση της καινοτομίας με την τεχνολογία και να συνδεθεί και με το design που αποτελεί τεράστιο μέρος του, να αντιμετωπισθεί ανάλογα και από τους σχετικούς φορείς.

Tο design είναι το στοιχείο που βελτιώνει τόσο το προϊόν όσο και τη θέση του στην αγορά, αφού γίνεται πιο λειτουργικό και πιο ελκυστικό. Παράλληλα λειτουργεί και ως «εκπαίδευση» του καταναλωτή στο να αναγνωρίζει και να επιλέγει τα πιο λειτουργικά και τα πιο ποιοτικά προϊόντα.

Το σκεπτικό της έκθεσης ξεκίνησε από την διπλή πεποίθηση ότι αφενός το design αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο και αφετέρου ότι στην Ελλάδα πραγματικά υπάρχει το δημιουργικό δυναμικό. Αν λάβουμε υπόψη μας το πλήθος των προϊόντων στα οποία έχει εφαρμογή το design, τα οποία απευθύνονται όχι μόνο σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες αλλά και σε επίπεδο βιοτεχνικό και συντεχνιακό, όπως επίσης το γεγονός ότι το προστατευμένο design καθιστά αφ εαυτού τον μεμονωμένο σχεδιαστή εν δυνάμει επιχειρηματία διαχειριζόμενος εμπορικά τον ίδιο το σχεδιασμό του, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τις προοπτικές που ανοίγει ο κλάδος στη χώρα μας.

Έχοντας σκοπό την ενεργή βοήθεια στην ανάπτυξη του κλάδου, ο εκθεσιακός χώρος προσφέρεται (από τον ΟΒΙ και τον ΟΗΙΜ) στους εκθέτες, καθώς επίσης η είσοδος στους επισκέπτες θα είναι ελεύθερη.

1456700_255702564580010_2132335602_nΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-03-2017 [0]

Παγκόσμιο Συνέδριο σε θέματα Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-03-2017 [7]

Η Red Design Consultants στο ΤΕΙ Γραφιστικής

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09-03-2017 [1]

Πέντε πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια στο Ε.Δ.Ω. (και μια προσφορά για τους αναγνώστες μας)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 03-03-2017 [0]

Διάλεξη για τις γιγαντοαφίσες των κινηματογράφων της Αθήνας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-02-2017 [0]

Τέταρτη χρονιά εργαστήρια μεταξοτυπίας με το PIY/Print It Yourself

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09-02-2017 [0]

Ώρα για εκλογές στην Ένωση Γραφιστών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 06-02-2017 [0]

Graphic Stories Cyprus 2017 #3

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 17-01-2017 [0]

Πέντε λόγοι για να μπεις στη φανταστική ομάδα του Zoom!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 14-12-2016 [0]

Νέα ατομική έκθεση της Κανέλλας Αράπογλου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-12-2016 [0]

Υποβολές συμμετοχών για το 6ο Corfu Animation Festivaldesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).