Η χρήση του Photoshop στο Ιράν

29-01-2011

Όταν η βαρόνη Aston, υπουργός εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντούσε τον Ιρανό διαπραγματευτή για θέματα πυρηνικής ενέργειας στα συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρα δε θα της περνούσε από το μυαλό ότι κάποιοι θα θεωρούσαν την αμφίεσή της προκλητική.
Κι όμως… πίσω στο Ιράν η θρησκευτική λογοκρισία δε θα επέτρεπε ποτέ την επίδειξη τόσο πολλής “γυμνής σάρκας” από τις εφημερίδες της χώρας. Για το λόγο αυτό, οι Ιρανοί γραφίστες (γνωστοί για την εξαιρετική σχολή της αφίσσας) αυτή τη φορά κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές στους στο Photoshop, ώστε να δημιουργήσουν μια περισσότερο “καθώς πρέπει” εικόνα της συνάντησης.
Σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης, η πρακτική είναι «αρκετά συνήθης και κατανοητή”, λόγω των διαφορών μεταξύ της δυτικής και της ιρανικής κουλτούρας. Δεν είναι κάτι που γίνεται με σκοπό να προσβάλλει ή να βλάψει την εικόνα των εμπλεκομένων, αλλά αντιθέτως για να αποτρέψει πιθανά προβλήματα. Ορισμένοι κληρικοί στο Ιράν έχουν αντιρρήσεις ακόμα και για την απεικόνιση γυναικών από τη δύση που δεν καλύπτουν το κεφάλι και το λαιμό τους. Έτσι φωτογραφίες σαν κι αυτή μπαίνουν “στο φάκελο” κάθε εντύπου και συμβάλλουν στο κτίσιμο κατηγοριών αν κάποτε κριθεί ότι αυτό πρέπει να κλείσει, διότι ενοχλεί με τον έναν ή άλλο τρόπο.

Η συγκεκριμένη εικόνα προβλήθηκε από διάφορα δυτικά site και blog, που την αλίευσαν από ιρανική ιστοσελίδα που μπορείτε να δείτε εδώ

Αριστερά η πρωτότυπη φωτογραφία, δεξιά η "καθώς πρέπει" εκδοχή της, όπως δημοσιεύθηκε στον ιρανικό τύποΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 27-01-2017 [0]

Συνδρομές μελών της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας για το 2017

ΔΙΑΦΟΡΑ 25-10-2016 [0]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Toolkit Designers Meeting 2016

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-10-2016 [0]

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης “Tomorrows”

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-10-2016 [0]

Σε διαβούλευση ο φάκελος των ανοικτών διαγωνισμών από την Ένωση Γραφιστών

ΔΙΑΦΟΡΑ 20-07-2016 [0]

Post-nostalgia: το Design συναντά την ουτοπία

ΔΙΑΦΟΡΑ 18-04-2016 [14]

Ψηφίστε το καλύτερο ΕΒΓΕ της φετινής τελετής

ΔΙΑΦΟΡΑ 06-04-2016 [1]

Θυμάστε το λογότυπο που δεν τόλμησε η ΗΡ να εγκρίνει;

ΔΙΑΦΟΡΑ 28-03-2016 [0]

Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας εναντίον εκπαιδευτικού οργανισμού

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-01-2016 [0]

100 χρόνια Bauhaus, η επέτειος ενός κινήματος που άλλαξε τον κόσμο.

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-01-2016 [0]

H γραφιστική στο φετινό Αthens Voice Choicedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).