Νέα σχεδιαστική γκάφα σε γραμματόσημο (Η.Π.Α.)

20-04-2011

Ο δαίμων του τυπογραφείου ή κάποιος σύγχρονος απόγονός του, τα έχει βάλει με τα σχεδιαστικά τμήματα των ταχυδρομείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί η δεύτερη αποκάλυψη μέσα σε μια εβδομάδα μιας γκάφας που αφορά σε σχεδιασμό γραμματοσήμου (υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη είχε σχέση με τον επικείμενο βασιλικό γάμο στην Αγγλία).
Αυτή το φορά, υπεύθυνη είναι η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφού αποκαλύφθηκε ότι η εικόνα που χρησιμοποίησαν για γραμματόσημο που παρουσιάζει την “Κυρά Ελευθερία” (όπως με αγάπη αποκαλούν το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στο λιμάνι της Νέας Υόρκης), στην πραγματικότητα παρουσιάζει ένα αντίγραφό της, που βρίσκεται στο Las Vegas.
Η ιστορία ξεκίνησε με την επιλογή της εικόνας από το φωτογραφικό πρακτορείο Getty. Οι λέξεις κλειδί στην έρευνα ήταν “Lady Liberty” και το αποτέλεσμα που άρεσε περισσότερο στους σχεδιαστές επελέγη προς χρήση, αφού σύμφωνα με τους ίδιους, πουθενά δεν αναφερόταν ότι δεν ήταν το πρωτότυπο άγαλμα (έκτοτε, στο site της Getty υπάρχει η ένδειξη “αντίγραφο” κάτω από τη συγκεκριμένη εικόνα).
Το γραμματόσημο των 44 σεντς τυπώθηκε σε τρία δισεκατομμύρια αντίτυπα (!!!) και τέθηκε σε κυκλοφορία τον περασμένο Δεκέμβριο. Μόλις αυτή την εβδομάδα όμως, ένας παρατηρητικός φιλοτελιστής πρόσεξε αρχικά ένα λευκό “μπάλωμα” στην κεντρική ακτίνα του στέμματος, το οποίο δεν υπάρχει στο πρωτότυπο άγαλμα. Στη συνέχεια είδε και άλλα “περίεργα”: μικροδιαφορές στα μαλλιά, τα μάτια (που έχουν πιο έντονο βλέμμα) και φυσικά την έλλειψη φθοράς στο αντίγραφο (είναι μόλις 14 χρονών αντί για 125 που είναι η ηλικία του πρωτότυπου) την οποία μάλλον οι σχεδιαστές είχαν εκλάβει ως “ρετουσάρισμα”.
Μετά από αυτά, και ανάμεσα στα δεκάδες αντίγραφα που υπάρχουν διάσπαρτα στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό, δεν άργησε να βρεθεί η προέλευση της φωτογραφίας: το εικονιζόμενο άγαλμα (που έχει το μισό ύψος από το πραγματικό) βρίσκεται έξω από το καζίνο “New York – New York” στο Las Vegas.
Στο άκουσμα της είδησης, ο εκπρόσωπος των Αμερικανικών Ταχυδρομείων, Roy Betts, δήλωσε: «Εμείς συνεχίζουμε να αγαπάμε το συγκεκριμένο σχέδιο και θα είχαμε επιλέξει αυτή την εικόνα ακόμα κι αν ξέραμε ότι πρόκειται για αντίγραφο. Ωστόσο, ζητάμε συγνώμη για το λάθος μας και θα προχωρήσουμε σε επανεξέταση των διαδικασιών μας για να αποτρέψουμε την περίπτωση κάτι τέτοιο να επαναληφθεί στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα επιπλέον βήμα είναι και η διόρθωση του πληροφοριακού υλικού που συνοδεύει το συγκεκριμένο γραμματόσημο.

Παρατηρείστε το λευκό "μπάλωμα" στην κεντρική ακτίνα του στέμματος

Αριστερά το αντίγραφο, δεξιά το πρωτότυπο

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 27-01-2017 [0]

Συνδρομές μελών της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας για το 2017

ΔΙΑΦΟΡΑ 25-10-2016 [0]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Toolkit Designers Meeting 2016

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-10-2016 [0]

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης “Tomorrows”

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-10-2016 [0]

Σε διαβούλευση ο φάκελος των ανοικτών διαγωνισμών από την Ένωση Γραφιστών

ΔΙΑΦΟΡΑ 20-07-2016 [0]

Post-nostalgia: το Design συναντά την ουτοπία

ΔΙΑΦΟΡΑ 18-04-2016 [14]

Ψηφίστε το καλύτερο ΕΒΓΕ της φετινής τελετής

ΔΙΑΦΟΡΑ 06-04-2016 [1]

Θυμάστε το λογότυπο που δεν τόλμησε η ΗΡ να εγκρίνει;

ΔΙΑΦΟΡΑ 28-03-2016 [0]

Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας εναντίον εκπαιδευτικού οργανισμού

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-01-2016 [0]

100 χρόνια Bauhaus, η επέτειος ενός κινήματος που άλλαξε τον κόσμο.

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-01-2016 [0]

H γραφιστική στο φετινό Αthens Voice Choicedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).