Με πολύ χιούμορ μια έκθεση/μνημόσυνο αφιερωμένη στον Le Corbusier

16-12-2015

Ένα μεγάλο εναλλακτικό, pop, neo-goth «μνημόσυνο» με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου μοντερνιστή αρχιτέκτονα Le Corbusier πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Νέοι αρχιτέκτονες, δημιουργικά γραφεία, καλλιτέχνες και φοιτητές καλούνται να αποθεώσουν, να βεβηλώσουν, να αποδομήσουν και να κριτικάρουν την εικόνα και την κληρονομιά του Le Corbusier χωρίς ηθικούς φραγμούς μέσα από mixed media εγκαταστάσεις, social media based και διαδραστικά έργα, performances και πολλά ακόμα μέσα.

Η γενιά του millenium ανοίγει με δημιουργική διάθεση την υπόθεση Le Corbusier σήμερα, τοποθετώντας τον στη ζυγαριά του χρόνου, δίνοντας του την ευκαιρία να αναστηθεί με νέες ταυτότητες, να προσκαλέσει νέους πιστούς και να φύγει ανοίγοντας το δρόμο για νέους μεσσίες.

Συλλυπητήρια, κόλλυβα και παρηγοριά θα μοιράζουν τα κοράκια στην είσοδο του ΡΟΜΑΝΤΣΟ από τις 19:00 και μετά, το βράδυ της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου. Θρηνώντας για τον μεγάλο Le Corbusier, θα σερβίρεται κονιάκ στο bar, μουσική στο υπόγειο και τέχνη, πολλή «νεκρική» τέχνη στον πρώτο όροφο. Όταν το πένθος μεστώσει, οι μοιρολογίστρες θα θρηνήσουν το είδωλο με την τέχνη και τα μετα-ουρλιαχτά τους ενώ θα παρασέρνουν το βουρκωμένο κοινό στον «Κάτω Κόσμο», παρέα με την Περσεφόνη. Εκεί, υπό τη συνοδεία εικόνων κάθαρσης, θα «αντηχεί» Νεκρική Ακαμψία. Όμως το κλίμα θα αλλάξει. Ανάταση ψυχής θα προσφέρουν στον χριστουγεννιάτικο Άδη ήχοι ηλεκτρονικοί, η Britney και η Madonna. Και το πάρτι του αποθαμένου θα κρατήσει ως το πρωί.

Οι καλλιτέχνες: Uros Pajovic, Κωνσταντίνος Τρίχας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Μιχαήλ Βλασόπουλος, Δήμητρα Γελαγώτη, Aρτεμις Παπαγεωργίου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, ‘Ιρις Τουλιάτου, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Gosplan Architects, Βασιλική Ζοχιού, Αντώνης Μόρας, John Diebel, Elias Karniaris, Άρης Καφαντάρης, Νεφέλη Παπαδημούλη, Αleksandra Obradovic, Μαρία Παπαδημητρίου, Javier Garcia Gallardo, Nίκος Δερβίσης, Κέλλυ Σπανού, Αντώνης Στάικος, Άννα Ρίζου, Ελένη Σκευάκη, Ιουλία Μαρούδα, Something Fantastic, Αργύρης Αγγελή, Στεφανία Στρούζα, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Ozma Queen, Point Supreme Architects, Fala Atelier, Typical, A Future Perfect, VM Architects, Theo Bejcthra

Η έκθεση οργανώνεται με την στήριξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, του Ιδρύματος Le Corbusier, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Ελληνικού Docomomo, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier.

Χώρος: Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα)
Διάρκεια: 21-27 Δεκεμβρίου
Εγκαίνια: 20 Δεκεμβρίου (19:00)

 

Uros Pajovic afisa afisa

Ο Charles Edouard Jeanneret, που έγινε παγκόσμια γνωστός με το όνομα Le Corbusier, γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1887 στην ορεινή Ελβετία και έφυγε στις 27 Αυγούστου 1965, κολυμπώντας στο παραθαλάσσιο Roquebrune Cap Martin της Γαλλίας. Στο πρόσωπό του εκφράστηκε ιδανικά η νεωτερικότητα του εικοστού αιώνα, με όλες τις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις της. Υπήρξε ένας οικουμενικός άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη και δημιούργησε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πολεοδόμος, χτίζοντας σε τρεις ηπείρους και γράφοντας βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Η επιρροή του γεφύρωσε πολιτικές αντιθέσεις, διαμόρφωσε γενιές μαθητών και βεβαίως γενιές επικριτών. Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν μια σχέση μαγείας και μαθητείας, με διαρκείς και αμοιβαίες ανταλλαγές. Δεκαοκτώ Έλληνες δούλεψαν στο αρχιτεκτονικό εργαστήρι του από τη δεκαετία του 1930 ως το 1965. Σήμερα, πενήντα χρόνια από το θάνατό του, νέοι και λιγότερο νέοι αρχιτέκτονες, δημιουργοί και στοχαστές επιστρέφουν στην ακτινοβολία του έργου του με μια σύγχρονη διάθεση ανακάλυψης και κριτικής.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 15-02-2018 [0]

Σχεδιάζοντας τον Χρυσό Οδηγό με Design System

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-02-2018 [0]

Έβδομο ΕΣΩ την 1η Μαρτίου στη Στέγη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-02-2018 [0]

Ανακοινώθηκε το 7ο ICTVC

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 30-01-2018 [0]

Πέμπτη χρονιά εργαστήρια μεταξοτυπίας για το PIY/Print It Yourself

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12-01-2018 [0]

Toν Μάρτιο το τέταρτο Graphic Stories Cyprus

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-01-2018 [0]

Ατομική έκθεση “Μικρές καταιγίδες” από τον Βασίλη Παπατσαρούχα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 05-01-2018 [0]

Τέταρτο Greek Brand New σε λίγες μέρες στην Αθηναΐδα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-12-2017 [0]

Τέσσερα ιδιαίτερα χρήσιμα εργαστήρια στο πλαίσιο του DesignAthens 4

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 18-12-2017 [0]

Το Animasyros 10 έρχεται στη Στέγη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11-12-2017 [0]

Τέταρτο DesignAthens τον Ιανουάριοdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).