Συμπόσιο για τον Marshall McLuhan στο bios

17-04-2012

Το Τμήμα Επικοινωνίας, Μεσων και Πολιτισμού και το ΠΜΣ Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Coach House Institute (CHI) και το Πρόγραμμα McLuhan για  τον Πολιτισμό και την Τεχνολογία (McLuhan Program in Culture & Technology, MPCT) της Σχολής Πληροφορίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο οργανώνουν ένα επιστημονικό συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Απριλίου στην Αθήνα για τον εορτασμό εκατό χρόνων από τη γέννηση του Καναδού θεμελιωτή των σπουδών Πολιτισμού & Τεχνολογίας, Marshall McLuhan, και του διακεκριμένου συνεργάτη και μαθητή του, Walter J. Ong.
Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει μορφή συνδεδεμένη περισσότερο από τον Marshall McLuhan στην παγκόσμια συνείδηση με την ανάδυση των μέσων, της πληροφορίας και τον μετασχηματισμό προς μια ψηφιακή κοινωνία, το  Πρόγραμμα McLuhan για την Κοινωνία και Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Τορόντο συνέλαβε και υλοποίησε την πρωτοβουλία McLuhan100 – μια συνεργασία με τον Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού του Δήμου του Τορόντο και την εταιρεία Mozilla, που απαρτίζεται από ένα δυναμικό σύνολο εκδηλώσεων και έργων αναβίωσης που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Τορόντο και σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Το συμπόσιο περιλαμβάνεται στις επίσημες εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας McLuhan100 και φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα διεπιστημονικό διάλογο μεταξύ σημαντικών ερευνητών της Επικοινωνίας, του Πολιτισμού και της Τεχνολογίας σχετικά με το πώς η κοινωνία, η κουλτούρα και η αντίληψή μας για την ανθρώπινη κατάσταση επηρεάζουν και επηρεάζονται από υφιστάμενες και αναδυόμενες τεχνολογικές αλλαγές.
Όπως προεξαγγέλθηκε εδώ και μισόν αιώνα από την προφητική σκέψη του Marshall McLuhan και των συνεργατών του, Edmund Carpenter και Walter J. Ong, η ψηφιακή επικοινωνία και τα νέα μέσα έχουν μείζουσες επιπτώσεις στη λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας και κουλτούρας. Διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης και νόησης και δημιουργούν συναρπαστικές νέες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης και πολιτισμικής πρακτικής. Θέτουν υπό αίρεση καθιερωμένες αντιλήψεις σχετικά με την οντολογία και την επιστημολογία των μέσων. Προκαλούν πολυεπιστημονικές διαμάχες που διαρρηγνύουν τα όρια μεταξύ ανθρωπιστικών σπουδών και θετικών επιστημών, όπως και μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και τέχνης. Υπερβαίνοντας τα όρια ενός απλού μηχανισμού αναπαράστασης, οι ψηφιακές τεχνολογίες αναδύονται σήμερα ως ουσιώδη στοιχεία επιτελεστικής δράσης, προεξαγγέλοντας μια σημαντική στροφή στην ερμηνεία του αφορισμού «το μέσο είναι το μήνυμα» του Marshall McLuhan.
To νέο sensorium θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο κέντρο BIOS-εξερευνώντας τον αστικό πολιτισμό, στις 20 και 21 Απριλίου 2012. Βασίζεται στις ομιλίες-παρεμβάσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων ερευνητών από τα πεδία της επικοινωνίας, της πληροφορίας, της κοινωνιολογίας, των πολιτισμικών σπουδών και άλλων επιστημών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως εγγραφή αφού ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της σχετικής σελίδαςΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 06-12-2018 [0]

Η σχέση της τυπογραφίας με την κινηματογραφική τέχνη απόψε στο Typeroom

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 05-12-2018 [0]

Αναδρομική έκθεση της Φωτεινής Στεφανίδη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 30-11-2018 [0]

Eργαστήριο Χαρακτικής στο δρόμο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 28-11-2018 [0]

Αφιερωμένη στην εικονογράφηση η τρίτη και τελευταία δράση της ΕΓΕΚ για το 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 21-11-2018 [0]

Η γυναικεία ματιά στο Creative Meetup του 8ου Digitized

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 19-11-2018 [0]

Οι γιγαντοαφίσες του Μεμά Τουλιάτου στην Blender Gallery

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 14-11-2018 [0]

“Challenging Design Paths” το θέμα του έβδομου ICTVC

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-11-2018 [0]

Ημέρες Βιβλιοδετείων στην Αθήνα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 29-10-2018 [0]

Ομαδική Έκθεση Εικονογράφων: σπίτι | home

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 26-09-2018 [0]

Εβδομήντα σχεδιαστές και καλλιτέχνες δημιουργούν για τους πυροπαθείςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).