Το τέλος του flash;

14-11-2011
Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, ο τότε επικεφαλής της Apple, Steve Jobs είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση όταν, είχε αιτιολογήσει τον εξοστρακισμό του flash από τις κινητές συσκευές της εταιρείας του, κατηγορώντας το plugin της Adobe ότι είχε κενά ασφαλείας, ήταν αναξιόπιστο και εξαντλούσε την μπαταρία. Το συγκεκριμένο άρθρο του προέδρου της Apple είχε συνταχθεί έπειτα από την ανακοίνωση της Adobe ότι σταματά τις προσπάθειες για εναρμόνιση του flash με τις συσκευές του iPhone, σαν αποτέλεσμα των “συνεχών εμποδίων και όρων που βάζει η Apple στο δρόμο του flash”. Η Adobe είχε απαντήσει τότε στον Steve Jobs δηλώνοντας ότι το Flash ήταν το κυρίαρχο εργαλείο για την αναπαραγωγή πολυμέσων στο διαδίκτυο. H ιστορία όμως έδειξε ότι ο αείμνηστος Steve Jobs ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Μόλις το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η Microsoft ανακοίνωσε ότι ο νέος browser Windows 8 για ταμπλέτες, εφεξής δε θα υποστηρίζει flash. Ως αποτέλεσμα, η Adobe ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σταματά την ανάπτυξη του δημοφιλούς plugin Flash Player, που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως ταινίες και παιχνίδια, για κινητές πλατφόρμες. Η εναλλακτική τεχνολογία που βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML 5 θα είναι το επόμενο βήμα για την Adobe, αφού έχει καλύτερη συμβατότητα. Σύμφωνα με το blog της Adobe, τα υπάρχοντα plugins για τις πλατφόρμες Android και Blackberry θα συνεχίσουν να ανανεώνονται για ζητήματα ασφαλείας και λαθών, αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις. Αναπόφευκτα, η κίνηση αυτή της Adobe δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιο θα είναι το μέλλον του Flash και στους υπολογιστές...  

One Response

  • Δημήτρης Παπαευαγγέλου

    Νομίζω πως η ανακοίνωση της Adobe δεν αναφέρεται στο τέλος του Flash Player γενικά αλλά ούτε και στην διαμάχη που προέκυψε με την Apple. Με την ανακοίνωσή της απλά παραδέχεται πως είναι προτιμότερο να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του AIR και να επενδύσουν στην HTML5, όσον αφορά τα mobile devices και τους mobile browsers.

    Είναι δύσκολο να πούμε πως ‘η κίνηση αυτή της Adobe δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιο θα είναι το μέλλον του Flash και στους υπολογιστές…’, σκεφτείτε μόνο πόσες εταιρείες θα έκλειναν και πόσος κόσμος θα έχανε την δουλειά του.

    Προσωπικά νομίζω πως η κίνηση αυτή της Adobe είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει την αγορά να αναπτύξει καινούρια εργαλεία (HTML5) και νέα framework (PhoneGap).Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 22-01-2017 [0]

Μια έκδοση για τα 70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων

ΝΕΑ 20-01-2017 [0]

Έχετε κάποια ιδέα για έκθεση;

ΝΕΑ 02-12-2016 [3]

Πέντε τελικά οι υποψήφιοι που περνούν στη δεύτερη φάση για την Εθνική Βιβλιοθήκη

ΝΕΑ 23-11-2016 [1]

Τα αποτελέσματα των 30ων βραβείων Epica

ΝΕΑ 17-11-2016 [0]

Νέα Cyprus Airways σημαίνει και νέα οπτική ταυτότητα

ΝΕΑ 24-10-2016 [0]

Πρώτη επέτειος για το Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας

ΝΕΑ 19-10-2016 [0]

Δημιουργικό κάλεσμα για τα 10+1 χρόνια του backpacker.gr

ΝΕΑ 14-10-2016 [1]

Και ελληνική παρουσία ανάμεσα στους νικητές του φετινού Poster for tomorrow

ΝΕΑ 29-09-2016 [0]

Ξανά επιτυχίες για την ελληνική συσκευασία στα Pentawards

ΝΕΑ 28-09-2016 [0]

Διαμαρτυρία των Διπλωματούχων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτωνdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).