Η ευημερία των χωρών σε μία ιστοσελίδα

03-06-2011

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) είναι ένας διεθνής οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1948 μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν τις καλές πρακτικές και να συντονίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές.
Οι ανταλλαγές μεταξύ των κυβερνήσεων του Ο.Ο.Σ.Α. ρέουν από τις πληροφορίες και την ανάλυση που παρέχονται από την γραμματεία στο Παρίσι. Η γραμματεία συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και αναλύσεις, καθώς και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης ερευνούνται οι κοινωνικές αλλαγές ή πιθανά εξελισσόμενα σενάρια στο εμπόριο, το περιβάλλον, η γεωργία, η τεχνολογία, τη φορολογία και διάφορα άλλα πεδία.
Ο λόγος που παρουσιάζουμε εδώ τον Ο.Ο.Σ.Α. είναι για να κάνουμε την εισαγωγή στον Δείκτη Καλύτερης Ζωής (Βetter Life Index), και ακόμα περισσότερο, στη διαδικτυακή γραφική του αναπαράσταση, που πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. Πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο δείκτη (πρωτοδημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες), που επιχειρεί να αξιολογήσει την ευημερία στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετρώντας πολλούς περισσότερους δείκτες απ’ ότι τον οικονομικό. Συγκεκριμένα, λαμβάνει υπόψη του 11 “διαστάσεις” της ευημερίας: στέγαση, εισόδημα, απασχόληση, κοινότητα, παιδεία, περιβάλλον, διακυβέρνηση, υγεία, ικανοποίηση ζωής, ασφάλεια, ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Για να φτάσουμε στο “δια ταύτα”, η ιστοσελίδα έχει ως κεντρικό της σημείο ένα γράφημα, όπου κάθε χώρα παρουσιάζεται ως λουλούδι. Τα πέταλα κάθε λουλουδιού αντιπροσωπεύουν τους 11 δείκτες (και άρα το μήκος τους κάθε πετάλου δείχνει το πόσο καλά σκοράρει η συγκεκριμένη χώρα αναφορικά με το δείκτη αυτό), ενώ το μήκος του μίσχου κάθε λουλουδιού δείχνει τη “συνολική επίδοση” των χωρών.

Αν αναρωτιέστε πόσο καλά τα πηγαίνει η Ελλάδα… ας πούμε ότι γενικά βρισκόμαστε στην 27η από τις 34 θέσεις των χωρών μελών του ΟΑΣΑ, κάτω από την Κορέα και ακριβώς πάνω από τη Σλοβακία. Την καλύτερη επίδοσή μας την έχουμε στο δείκτη της υγείας (14η θέση), ενώ τη χειρότερη στο δείκτη με τίτλο “ικανοποίηση από τη ζωή”, όπου βρισκόμαστε πέμπτοι από το τέλος. Συγκεκριμένα μόνο το 43% των Ελλήνων είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους…

Στην εν λόγω ιστοσελίδα θα βρείτε πλήθος πληροφοριών και τρόπους οργάνωσης αυτών (αξίζει τον κόπο η περιήγηση). Μπορείτε επίσης να θέσετε εσείς τις σημαντικότερες αξίες για την προσωπική σας ευημερία (βαθμολογώντας τη βαρύτητα κάθε δείκτη) και να δείτε ποια χώρα σας ταιριάζει περισσότερο…

Το όλο “πακέτο” βρίσκεται εδώΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-09-2018 [0]

Επανασχεδίασε η Red Creative το λογότυπο του ΑΠΘ;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 12-09-2018 [2]

Ο Βασίλης Μαρματάκης πίσω από την αφίσα και της νέας δουλειάς του Γιώργου Λάνθιμου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 11-09-2018 [2]

Νέα ταυτότητα για τον ΣΚΑΪ από την ΝΟΜΙΝΤ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 31-07-2018 [1]

Mε ανανεωμένη ιστοσελίδα η Kommigraphics

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-07-2018 [0]

Νέα ιστοσελίδα για την Semiotik Design Agency

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 06-07-2018 [0]

Η AG Design Agency ανανεώνει την ταυτότητα της Viva Wallet

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-07-2018 [0]

Η δουλειά του Comeback Studio για το Netflix

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-07-2018 [0]

Η typical. δημιουργεί για το ελληνικό περίπτερο στη Biennale της Βενετίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 08-06-2018 [0]

Σχεδιασμός για τα My Greek Soap από τον Ιωάννη Εργελετζή.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 30-05-2018 [0]

Μια ακόμα αφίσα για το Athens Open Air Film Festival από τον Βασίλη Μέξηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).