Η ευημερία των χωρών σε μία ιστοσελίδα

03-06-2011

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) είναι ένας διεθνής οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1948 μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν τις καλές πρακτικές και να συντονίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές.
Οι ανταλλαγές μεταξύ των κυβερνήσεων του Ο.Ο.Σ.Α. ρέουν από τις πληροφορίες και την ανάλυση που παρέχονται από την γραμματεία στο Παρίσι. Η γραμματεία συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και αναλύσεις, καθώς και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης ερευνούνται οι κοινωνικές αλλαγές ή πιθανά εξελισσόμενα σενάρια στο εμπόριο, το περιβάλλον, η γεωργία, η τεχνολογία, τη φορολογία και διάφορα άλλα πεδία.
Ο λόγος που παρουσιάζουμε εδώ τον Ο.Ο.Σ.Α. είναι για να κάνουμε την εισαγωγή στον Δείκτη Καλύτερης Ζωής (Βetter Life Index), και ακόμα περισσότερο, στη διαδικτυακή γραφική του αναπαράσταση, που πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο. Πρόκειται για έναν ολοκαίνουριο δείκτη (πρωτοδημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες), που επιχειρεί να αξιολογήσει την ευημερία στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετρώντας πολλούς περισσότερους δείκτες απ’ ότι τον οικονομικό. Συγκεκριμένα, λαμβάνει υπόψη του 11 “διαστάσεις” της ευημερίας: στέγαση, εισόδημα, απασχόληση, κοινότητα, παιδεία, περιβάλλον, διακυβέρνηση, υγεία, ικανοποίηση ζωής, ασφάλεια, ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Για να φτάσουμε στο “δια ταύτα”, η ιστοσελίδα έχει ως κεντρικό της σημείο ένα γράφημα, όπου κάθε χώρα παρουσιάζεται ως λουλούδι. Τα πέταλα κάθε λουλουδιού αντιπροσωπεύουν τους 11 δείκτες (και άρα το μήκος τους κάθε πετάλου δείχνει το πόσο καλά σκοράρει η συγκεκριμένη χώρα αναφορικά με το δείκτη αυτό), ενώ το μήκος του μίσχου κάθε λουλουδιού δείχνει τη “συνολική επίδοση” των χωρών.

Αν αναρωτιέστε πόσο καλά τα πηγαίνει η Ελλάδα… ας πούμε ότι γενικά βρισκόμαστε στην 27η από τις 34 θέσεις των χωρών μελών του ΟΑΣΑ, κάτω από την Κορέα και ακριβώς πάνω από τη Σλοβακία. Την καλύτερη επίδοσή μας την έχουμε στο δείκτη της υγείας (14η θέση), ενώ τη χειρότερη στο δείκτη με τίτλο “ικανοποίηση από τη ζωή”, όπου βρισκόμαστε πέμπτοι από το τέλος. Συγκεκριμένα μόνο το 43% των Ελλήνων είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους…

Στην εν λόγω ιστοσελίδα θα βρείτε πλήθος πληροφοριών και τρόπους οργάνωσης αυτών (αξίζει τον κόπο η περιήγηση). Μπορείτε επίσης να θέσετε εσείς τις σημαντικότερες αξίες για την προσωπική σας ευημερία (βαθμολογώντας τη βαρύτητα κάθε δείκτη) και να δείτε ποια χώρα σας ταιριάζει περισσότερο…

Το όλο “πακέτο” βρίσκεται εδώΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 13-03-2017 [0]

O Mαρίνος Κολοκοτσάς σχεδιάζει το Melima

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 08-03-2017 [7]

Ανανέωση για την “Γρηγόρης” από το Bob Studio

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 13-10-2016 [2]

Λογότυπος για το Δήμο Σαρωνικού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-10-2016 [23]

Η εικόνα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 27-09-2016 [0]

Η εξέλιξη του PURO από την høly

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-09-2016 [0]

Volvo Cars a new beginning

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 31-08-2016 [11]

Ο νέος λογότυπος της Καβάλας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-08-2016 [1]

Η αφίσα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-07-2016 [0]

Rubika B601 μια ελληνική ξύλινη βιβλιοθήκη

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-05-2016 [11]

H οπτική επικοινωνία του Δήμου Κέας από τον Γιάννη Καρλόπουλοdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).