Ένα παραμύθι για τη γραφιστική

23-11-2013

Punca, η Μαγική Τελεία είναι ο τίτλος ενός διαδικτυακού εικονογραφημένου παραμυθιού, όπου η επιστημονική φαντασία συναντάει τη γραφιστική μαγεία. Σχεδιαστικές και τυπογραφικές έννοιες απλοποιούνται για πρώτη φορά με παιχνιδιάρικη και παραμυθένια διάθεση. Μία συναρπαστική περιπέτεια σχετικά με το CMYK, τη διαγραμμάτωση (kerning). και τη δημιουργικότητα…

Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα punca.net, στα Αγγλικά. Τα  πρώτο από τα επτά συνολικά κεφάλαια έχουν ήδη αναρτηθεί, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα ακολουθήσουν με το ρυθμό του ενός κεφαλαίου ανά εβδομάδα.

Η ιστορία αφορά τον Οτ, ένα μπλε μαλλιαρό αγόρι, που δε χρησιμοποιεί τελείες στη σχολική του έκθεση σχετικά με ταξίδια στο διάστημα. Η δασκάλα του, η Κα Pompadour του λέει να ξαναγράψει την έκθεση, αυτή τη φορά με όλα τα σημάδια στίξης. Το ίδιο απόγευμα, μία τελεία που ακούει στο όνομα Punca παίρνει τον Οτ μαζί της μέσα σε μία φούσκα στο φεγγάρι.
Εκεί συναντούν τις μαγικές τελείες που καλλιεργούν CMYK-berries (CMYK-μούρα) για να φτιάξουν μελάνι. Ανακαλύπτουν ότι το πηγάδι από το οποίο έπαιρναν νερό για να ποτίσουν τα CMYK-berries είναι ξερό. Υπεύθυνα γι’ αυτό είναι τα θυμωμένα τετράγωνα (angry squares) τα οποία έχουν επίσης απαγάγει τη μητέρα της Punca. Η Punca και ο Οτ απευθύνονται στον Font Formentor (Γραμματένιο) ο οποίος είναι απορροφημένος με τη διαγραμμάτωση.
Και κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτειά τους, που επιμορφώνει μικρούς και μεγάλους σε έννοιες της γραφιστικής.

YouTube Preview Image5pik3 kerning

Σχετικά με τη Συγγραφέα
Η Αδριάνα Salentijn είναι Ελληνο-Ολλανδέζα εικονογράφος με άμεσες ρίζες από τη Τήνο. Το παραμύθι – ιστορία που έγραψε έχει επηρεαστεί από τους Φούρνους της Τήνου στην οποία κυριαρχούν τα Αλώνια, και συνεπώς στη φαντασία, τα Αγγελούδια. Έγραψε την ιστορία αυτή επειδή ήθελε να ζωντανέψει γραφιστικές έννοιες όπως η διαφορά ανάμεσα στα χρωματικά μοντέλα CMYK και RGB (Κόκκινο-Πράσινο-Μπλε). Για πάνω από 2 χρόνια δουλεύει σαν επαγγελματίας γραφίστας, συνήθως σχετικά με εικονογραφήσεις, εταιρική ταυτότητα, όπως και με σχεδίαση βιβλίων, γραμματοσειρών, και ιστοσελίδων.

2 Responses

  • Elias Estatistics

    Είναι πολύ ωραίο! Τα κουκλάκια τα λατρεύω! Αναμένω να διαβάσω τη συνέχεια από το παραμύθι… Καλή επιτυχία Αδριάνα!

  • Αδελφή Γκριμ

    Αν ξαναγράψει ο Οτ την έκθεση (press release), ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα εμφανιστεί και κάποιο πριγκιπόπουλο (designmag), που θα του πει να μετατρέψει τα σημάδια τήξης (melting signs) σε σημεία στίξης (punctuation marks), έτσι ώστε αυτοί να ζήσουν καλά κι εμείς καλύτερα, αλλά και σοφότεροι.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 27-01-2017 [0]

Συνδρομές μελών της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας για το 2017

ΔΙΑΦΟΡΑ 25-10-2016 [0]

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Toolkit Designers Meeting 2016

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-10-2016 [0]

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης “Tomorrows”

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-10-2016 [0]

Σε διαβούλευση ο φάκελος των ανοικτών διαγωνισμών από την Ένωση Γραφιστών

ΔΙΑΦΟΡΑ 20-07-2016 [0]

Post-nostalgia: το Design συναντά την ουτοπία

ΔΙΑΦΟΡΑ 18-04-2016 [14]

Ψηφίστε το καλύτερο ΕΒΓΕ της φετινής τελετής

ΔΙΑΦΟΡΑ 06-04-2016 [1]

Θυμάστε το λογότυπο που δεν τόλμησε η ΗΡ να εγκρίνει;

ΔΙΑΦΟΡΑ 28-03-2016 [0]

Πρωτοβουλία διαμαρτυρίας εναντίον εκπαιδευτικού οργανισμού

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-01-2016 [0]

100 χρόνια Bauhaus, η επέτειος ενός κινήματος που άλλαξε τον κόσμο.

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-01-2016 [0]

H γραφιστική στο φετινό Αthens Voice Choicedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).