Παρουσιάστηκε το σήμα των Ολυμπιακών του Ρίο

04-01-2011

Και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ως αντιγραφή…

Αντιδράσεις και καταγγελίες από πολλές γωνιές του κόσμου ξεσήκωσε το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Αν και η διαδικασία ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, το αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, ενώ σχετικό άρθρο έχει δημοσιεύσει ήδη η Washington Post. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός για την επιλογή του σήματος έγινε από τη βραζιλιάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή, σε συνεργασία τόσο με την Ένωση Γραφιστών της χώρας, όσο και με την Icograda, η οποία έθεσε τα στάνταρ του διαγωνισμού.
Οι συγκρίσεις ξεκίνησαν λίγο μετά την παρουσίαση του λογοτύπου των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία έγινε σε πρωτοχρονιάτικο beach party με κοινό άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, στην πασίγνωστη παραλία της Copacabana.
Το πρόβλημα ήταν ότι το συγκεκριμένο σήμα θύμιζε αρχικά το λογότυπο ενός αμερικανικού φιλανθρωπικού οργανισμού, του
Teluride Foundation. Και οι δύο λογότυποι απεικονίζουν φιγούρες που ενώνουν τα χέρια τους σε μια αγκαλιά. Έντονη είναι η αίσθηση του χορού, της κίνησης και της πολυχρωμίας.
Δημιουργός του σήματος είναι μια από τα πιο γνωστά γραφεία της Βραζιλίας, το Tatil, η πρόταση του οποίου επελέγη ανάμεσα σε προτάσεις από 139 άλλα δημιουργικά γραφεία. Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο διευθυντής του Tatil, Fred Gelli, είπε ότι η ομάδα του διερεύνησε σε βάθος παρόμοια σήματα ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε θέμα ομοιότητας με κάποιο, αλλά… «το σήμα του Teluride Foundation δεν το είδαμε (όπως άλλωστε δεν θα ήταν δυνατό να τα δούμε και όλα). Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες, οι οποίες είναι τυχαίες, αλλά αντίστοιχα, υπάρχουν και πολλές διαφορές. Το δικό μας brand είναι ουσιαστικά τρισδιάστατο και θα το δείτε στις εφαρμογές» .
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, ο λογότυπος βασίζεται σε τέσσερις βασικές έννοιες: μεταδοτική ενέργεια, αρμονική ποικιλομορφία, πληθωρικό χαρακτήρα και Ολυμπιακό πνεύμα.
Μια άλλη πτυχή του θέματος αφορά στους πίνακες του Ηenri Μatisse με τίτλο “Dance”.
Eμείς θα θέσουμε μια, τρίτη πτυχή, η οποία, πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πιο σχετική, αφού μας έρχεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις Αθήνας και αφορά στο σήμα του εθελοντισμού…

Οι δύο λογότυποι που ξεκίνησαν την... κουβέντα

Οι δύο λογότυποι που ξεκίνησαν την... κουβέντα

Το σήμα του εθελοντισμού των Ολυμπιακών της Αθήνας

Το σήμα του εθελοντισμού των Ολυμπιακών της Αθήνας

Η δεύτερη παραλλαγή του πίνακα "Dance" του Henri Matisse

Η δεύτερη παραλλαγή του πίνακα "Dance" του Henri Matisse

To video της παρουσίασης του λογοτύπου μπορείτε να το δείτε εδώ

0rio

One Response

  • Χάρης Τσέβης

    Συμφωνώ. Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το λογότυπο του Κουρούδη, εκτός βέβαια από το χορό του Ματίς που νομίζω πως σίγουρα βρίσκεται στη βάση του. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση πώς γίνεται κουβέντα για αυτό το ίδρυμα Telluride.

    Είναι όμως πάντα πολύ δύσκολο να πει κάποιος πως οι δημιουργοί του Rio 2016 αντέγραψαν αυτό ή το άλλο έμβλημα. Διότι σίγουρα δεν υπάρχει κάποια ταύτιση στη γραμμή ή τη φόρμα. Κοινές καταβολές υπάρχουν αλλά αυτές δεν νομίζω πως διαψεύδονται ή είναι επιλήψιμες.

    Πάντως πρόκειται για ένα σχετικά (για Ολυμπιακούς αγώνες) καλό έμβλημα που καταφέρνει να εκφράσει (IMHO) το εθνικό και πανεθνικό των αγώνων.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-12-2018 [0]

Το Susami Creative Agency για την Μπιενάλε της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-12-2018 [0]

Νέα τουριστική ιστοσελίδα για τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 11-11-2018 [1]

Η 2yolk σχεδιάζει την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αισχύλεια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-10-2018 [2]

Από τη MILK η νέα εικόνα της MISKO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-09-2018 [2]

Επανασχεδίασε η Red Creative το λογότυπο του ΑΠΘ;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 12-09-2018 [2]

Ο Βασίλης Μαρματάκης πίσω από την αφίσα και της νέας δουλειάς του Γιώργου Λάνθιμου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 11-09-2018 [2]

Νέα ταυτότητα για τον ΣΚΑΪ από την ΝΟΜΙΝΤ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 31-07-2018 [1]

Mε ανανεωμένη ιστοσελίδα η Kommigraphics

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-07-2018 [0]

Νέα ιστοσελίδα για την Semiotik Design Agencydesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).