Στα 96 του έφυγε από τη ζωή ο Hermann Zapf

10-06-2015

Απεβίωσε, στην ηλικία των 96 ετών ο σημαντικός Γερμανός τυπογραφικός σχεδιαστής Hermann Zapf

Ο Ζapf γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη to 1918 και πέρασε την παιδική του ηλικία στους δύσκολους για τη Γερμανία καιρούς του μεσοπολέμου. Στην ηλικία των 15 ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να ασχοληθεί με την ηλεκτρολογία. Με την άνοδο του Τρίτου Ράιχ αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα λόγω της εμπλοκής του σε διάφορα εργατικά σωματεία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φυλακίστηκε για ένα μικρός χρονικό διάστημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κατάφερε να γίνει δεκτός σε κάποια σχολή σχετική με το θέμα που τον ενδιέφερε.
Οι καθηγητές του, στην προσπάθειά τους να τον βοηθήσουν, και γνωρίζοντας την ικανότητά του στο σχέδιο του πρότειναν ψάξει για κάποια μαθητεία στο χώρο της λιθογραφίας. Και εκεί όμως, ο “φάκελος” των πολιτικών του φρονημάτων στάθηκε εμπόδιο. Tελικά, κατάφερε να βρει μια θέση ως επεξεργαστής φωτογραφιών (σε ένα γραφείο όπου δεν του έκαναν ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου) και έτσι ξεκίνησε την επαφή του με το χώρο.

Το 1935 βρέθηκε σε μια έκθεση του τυπογράφου Rudolf Koch, όπου και αγόρασε δυο βιβλία που χρησιμοποίησε για να διδάξει στον εαυτό του την τέχνη της καλλιγραφίας. Το γεγονός αυτό έμελλε να ορίσει το επαγγελματικό του μέλλον. Το 1938 σχεδίασε την πρώτη του γραμματοσειρά (μια κλασσική γερμανική καλλιγραφική με το όνομα Gilgengart). Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου (και έπειτα από κάποια προβλήματα υγείας) βρέθηκε σε ένα γραφείο χαρτογράφησης της πρώτης Στρατιάς που είχε σαν έδρα της τη Γαλλία. Εκεί τον βρήκε το τέλος του πολέμου και ύστερα από μια σύντομη κράτησή του, επέστρεψε στην κατεστραμμένη από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς Νυρεμβέργη. Εκεί ξεκίνησε να διδάσκει καλλιγραφία και να εργάζεται ως σχεδιαστής βιβλίων, δραστηριότητες που συνέχισε στη Φρανκφούρτη και το Όφενμπαχ.

Το 1948 σχεδίασε την οικογένεια γραμμάτων Palatino, και το 1952 την Optima, δύο από τις πλέον γνωστές δημιουργίες του. Από τη δεκαετία του 60 ακόμα ξεκίνησε να ασχολείται και να προτείνει λύσεις σε θέματα που είχαν να κάνουν με την τυπογραφία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Το 1967 η εταιρεία Hallmark (με την οποία συνεργαζόταν δημιουργώντας για τις γνωστές της κάρτες) παρήγαγε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ-παρουσίαση με θέμα The Art of Hermann Zapf, που μπορείτε να δείτε εδώ.

gilgengart

H γραμματοσειρά Gilgengart, πρώτο έργο του Hermann Zapf

 

zapfff

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 06-12-2018 [0]

Άλλη μια χρονιά, άλλη μια αφίσα για το Πατρινό Καρναβάλι

ΝΕΑ 27-11-2018 [2]

Στα άκρα οι σχέσεις Ogilvy και Ermis Awards

ΝΕΑ 08-09-2018 [1]

Άλλη μια χρονιά θριάμβου για την Ελλάδα στα Pentawards

ΝΕΑ 28-08-2018 [0]

Έλληνας σχεδιαστής σε έκθεση του Βρετανικού Μουσείου

ΝΕΑ 24-08-2018 [0]

Τίτλοι τέλους για το TYPO Berlin

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΝΕΑ 03-08-2018 [0]

Μια διεθνής Τριενάλε Αφίσας, γεννιέται στην Κύπρο

ΝΕΑ 01-08-2018 [0]

Ψήφισμα συμπαράστασης της Ένωσης Γραφιστών Τουρκίας

ΝΕΑ 26-06-2018 [0]

Ποιοι είναι οι νικητές τους φετινού διαγωνισμού αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας

ΝΕΑ 05-06-2018 [0]

Ελληνικές διακρίσεις στα European Design Awards 2018

ΝΕΑ 21-05-2018 [0]

Νέα μεταπτυχιακά προγράμματα Hotel Design και Digital Design από τη Σχολή Βακαλόdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).