Θεσσαλονίκη 1912-2012 η έκδοση

20-09-2012

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η έκδοση που ετοίμασε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ αξιοποιώντας την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης για να αναδείξει τη συμβολή των εφημερίδων στη διαμόρφωση του νεότερου προσώπου της πόλης. Στον τόμο Θεσσαλονίκη 1912-2012: Μεγάλα γεγονότα στον καθρέφτη του Τύπου

  • Εξετάζεται ο ρόλος των εφημερίδων ως κιβωτού ιστορικής μνήμης, σε κείμενο του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργου Αναστασιάδη.
  • Καταγράφεται αναλυτικά το σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη τα έτη 1912-2012. Για τις σημαντικότερες από αυτές παρατίθενται τα βασικά στοιχεία της εκδοτικής ιστορίας τους. Το σύνολο του υλικού αυτού επεξεργάστηκε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κανδυλάκης, ερευνητής της ιστορίας του βορειοελλαδικού Τύπου.
  • Παρατίθενται περισσότερα από 100 μεγάλα γεγονότα της εκατονταετίας, που διαμόρφωσαν το ιστορικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις εφημερίδες της, που επιμελήθηκε ο Χάρης Ραϊτσίνης, Ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Την οπτική διεύθυνση του έργου αυτού ανέλαβε ο σχεδιαστής Θανάσης Γεωργίου. Τον ρωτήσαμε σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.
«Ένα από τα προβλήματα ήταν η ποικιλομορφία αλλά και η ποιότητα του υλικού. Υπήρχαν κάποιες εφημερίδες που ήταν σκαναρισμένες, άλλες που ήταν φωτογραφημένες, κάποιες καλά, κάποιες όχι», μας λέει και συνεχίζει «επέλεξα να τοποθετήσω τις εικόνες σε φόντο και να προσπαθήσω να τις επεξεργαστώ με τρόπο ώστε να έχουν ένα παρόμοιο χρωματικό τόνο. Η ποικιλομορφία του υλικού με δυσκόλεψε επίσης στην εύρεση ενός οπτικού ρυθμού. Ήθελα να μην έχουμε ένα βαρετό, επαναλαμβανόμενο θέμα».

Στην ερώτηση αναφορικά με τις “ευχάριστες προκλήσεις” της συγκεκριμένης εργασίας, ο Θανάσης Γεωργίου απαντά:
«Ένα από τα θέματα που χάρηκα και κατάφερα να πειραματιστώ, ήταν αυτό της βιβλιοδεσίας. η οποία έγινε όλη στο χέρι. Στο εξώφυλλο τυπώσαμε με θερμοτυπία, πάνω στο χοντρό χαρτόνι, ενώ το κάλυμμα του εξωφύλλου είναι PVC, στο οποίο έχουμε βάλει στην εσωτερική πλευρά (για να μην ταλαιπωρούνται) με μεταξοτυπία τις χρονολογίες…».

Η επόμενη ερώτηση, είναι μάλλον αυτονόητη. Αφορά την εμπειρία της “συνύπαρξης” με τα έργα σχεδιαστών και τυπογράφων, εκατό χρόνων.
«Πολλά από τα πολύ παλιά έντυπα, είναι πράγματι εντυπωσιακά» είναι η απάντηση που παίρνουμε. «Νομίζω ότι οι περιορισμοί της τότε τεχνολογίας δρούσαν θετικά στο αποτέλεσμα. Υπήρχε και η αμεσότητα, η επαφή του “τεχνίτη” με την όλη διαδικασία, που οπωσδήποτε βοηθούσε. Στη δεκαετία του 80 ιδιαίτερα, βλέπουμε μια “κοιλιά” η οποία μάλλον μπορεί να αποδοθεί στην έλευση των Η/Υ και στις δυνατότητες που αυτοί παρέχουν. Βλέπουμε για παράδειγμα, γράμματα να συμπιέζονται ή να τραβιούνται και πολλά άλλα “εφέ” που δημιουργούν τελικά αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα ήθελαν οι εμπνευστές τους. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, το επίπεδο δείχνει να ανεβαίνει και πάλι…».

Το βιβλίο, για όποιον ενδιαφέρεται, πωλείται στην τιμή των €30, σίγουρα, μια πολύ δελεαστική πρόταση για μια έκδοση αυτού του περιεχομένου και της ποιότητας.

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-07-2017 [0]

To polkadot σχεδιάζει για την Strange Brew

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-07-2017 [5]

Ιδού ο νέος λογότυπος της Κοζάνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-07-2017 [4]

Viupax™. Πρωτοποριακή συσκευασία παπουτσιών

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 26-06-2017 [5]

Νέα εικόνα για τους Μύλους Αγ. Γεωργίου από την Mousegraphics

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-06-2017 [8]

Mηλοκλέφτης από την Yalos Branding Intelligence

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-06-2017 [5]

To Comeback Studio δημιουργεί για τη Γιορτή της Μουσικής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 25-05-2017 [1]

Η αφίσα του 7ου Athens Open Air Film Festival από τον Βασίλη Μέξη

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-05-2017 [4]

Η αφίσα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 25-04-2017 [0]

Οι αφίσες του 13oυ ADAF από το designpark

Ο Χάρης Τσέβης δημιουργεί για την Save the Childrendesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).