Μια οικολογική εναλλακτική στο υγρό σαπούνι

01-02-2011

H Nathalie Stämpfli είναι μια Ελβετίδα σχεδιάστρια που μόλις αποφοίτησε από το εξαιρετικό Design Academy του Eindhoven στην Ολλανδία.
Για την πτυχιακή της εργασία επέλεξε να ασχοληθεί με ένα θέμα που έχει οικολογικές προεκτάσεις: τα υγρά σαπούνια.
Σήμερα, τα περισσότερα από τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε είναι στη μορφή υγρού, για την παρασκευή του οποίου απαιτείται πολύ νερό. Η χρήση μπάρας σαπουνιού αντιθέτως, έχει αρκετά οικολογικά οφέλη: Δεν χρειάζεται μεταφορά νερού για την παραγωγή του. Αντί για συσκευασία σε πλαστικές φιάλες, χρησιμοποιείται χαρτί. Τα τεμάχια του σαπουνιού μπορούν αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα να στοιβαχθούν, ώστε να μεταφερθούν με ένα φορτηγό, με τρόπο που επιτρέπει οικονομία πόρων. Η παραγωγή απλού σαπουνιού γίνεται ευκολότερα από τις τοπικές κοινωνίες (σε αντίθεση με το υγρό, το οποίο παράγεται σε μεγάλες βιομηχανίες και συνήθως εισάγεται στις περισσότερες αγορές).
Γιατί όμως οι καταναλωτές προτιμούν την υγρή μορφή του σαπουνιού;
Η έρευνα της νεαρής σχεδιάστριας αποκάλυψε ότι δε μας αρέσει η αίσθηση της “γλίτσας” που δημιουργείται από ένα χρησιμοποιημένο σαπούνι. Επίσης, κάτω από το ντους, συχνά μας γλιστρά από τα χέρια. Τέλος, συχνά βρομίζει από τι χρήση και ενίοτε συσσωρεύει βακτήρια, όταν το χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα άτομο.
Υπάρχει λοιπόν, λύση στο πρόβλημα;
H Nathalie Stämpfli σχεδίασε δύο συσκευές, που πιστεύει ότι δίνουν απαντήσεις. Λειτουργούν ως “τρίφτες” και μετατρέπουν τις ράβδους του σαπουνιού σε μικρές νιφάδες, που πέφτουν εύκολα στο χέρι και διαλύονται στο νερό.
Η πρώτη έκδοση είναι επιτοίχια και πορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα με το ένα χέρι ενώ ωθείτε τον τρίφτη. Η ανοιχτή κατασκευή του, επιπλέον, επιτρέπει στο άρωμα του σαπουνιού να “χρωματίσει” το χώρο του δωματίου.
Η δεύτερη εκδοχή είναι τρίφτης που μπορεί να σταθεί από μόνος του. Ως εκ τούτου είναι πιο ευέλικτος στη χρήση. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί κατά τον ίδιο τρόπο όπως ένα αφρόλουτρο ή σαμπουάν.

Περισσότερα για τη σχεδιάστρια Nathalie Stämpfli θα βρείτε εδώ

Η πρώτη έκδοση είναι επιτοίχια

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι

Η δεύτερη έκδοση είναι για το ντουςΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 13-03-2017 [0]

O Mαρίνος Κολοκοτσάς σχεδιάζει το Melima

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 08-03-2017 [7]

Ανανέωση για την “Γρηγόρης” από το Bob Studio

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 13-10-2016 [2]

Λογότυπος για το Δήμο Σαρωνικού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-10-2016 [23]

Η εικόνα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 27-09-2016 [0]

Η εξέλιξη του PURO από την høly

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-09-2016 [0]

Volvo Cars a new beginning

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 31-08-2016 [11]

Ο νέος λογότυπος της Καβάλας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-08-2016 [1]

Η αφίσα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-07-2016 [0]

Rubika B601 μια ελληνική ξύλινη βιβλιοθήκη

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-05-2016 [11]

H οπτική επικοινωνία του Δήμου Κέας από τον Γιάννη Καρλόπουλοdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).