O Δήμος Εορδαίας και η συνεχιζόμενη επιδημία με τους δημοτικούς διαγωνισμούς λογοτύπου

10-07-2012

Το 1912 ήταν η χρονιά των βαλκανικών πολέμων, κατά την οποία ο ελληνικός στρατός εισήλθε στις περισσότερες πόλεις της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων συνεπειών, εκατό χρόνια αργότερα η πιο πάνω ευτυχής για την Ελλάδα στιγμή αποτελεί αιτία για μια “επιδημία” διαγωνισμών τους οποίους διοργανώνουν διάφοροι δήμοι της περιοχής προσκαλώντας όποιον το επιθυμεί να σχεδιάσει ένα εορταστικό λογότυπο (σε κάποιες περιπτώσεις και ιστοσελίδες και έντυπο υλικό). Ενίοτε προσφέρεται μια υποτυπώδης αμοιβή (που ποτέ δεν ξεπερνά τα €1.500), ενίοτε δεν υπάρχει καν αυτή.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο διαγωνισμός που διοργανώνει ο Δήμος Εορδαίας, καλώντας τους Δημότες του «…να συμμετέχουν με προτάσεις στο σχεδιασμό λογότυπου για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της περιοχής, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Το θέμα του Λογότυπου θα πρέπει να είναι σχετικό με την ιστορία του τόπου μας, αρχής γενομένης το 1912, το παρόν και το μέλλον της.
Τα Λογότυπα που θα κατατεθούν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι Δημότες θα επιλέξουν αυτό που θα αντιπροσωπεύσει την περίοδο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια…»
Όπως ρητά αναφέρεται στο κείμενο «…Στο νικητή του διαγωνισμού δεν θα δοθεί χρηματική αποζημίωση, αλλά τιμητική πλακέτα και το έργο του θα συμπεριληφθεί στην έκθεση του αρχειακού υλικού και στην επετειακή έκδοση…»

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου στις 6/7 αναφέρεται ότι οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού ως την «άλλη Παρασκευή 13/7/2012».
Μάλλον κάποιοι έχουν πολύ λανθασμένη εντύπωση για το τι ακριβώς είναι ένας λογότυπος…

8 Responses

 • andreas onoma

  Συμπληρώστε αν θέλετε, ότι πρόκειται για τον πρωην Δήμο Πτολεμαϊδας,

  αν και για τους γνωρίζοντες, η συνοδευτική φωτογραφία αρκεί.

  🙂

 • PaKa

  Τέτοιου είδους γελοιότητες, έχουν γίνει πλέον ρουτίνα.
  Η είδηση θα είναι αν ανακαλυφθεί κάποιος διαγωνισμός από κάποιο δημόσιο φορέα, που θα έχει ένα (έστω και μικρό) βαθμό σοβαρότητας.

 • Μανώλης Μ.

  Έχει παραπάει αυτό το κακό. Από την άλλη όμως βλέπουν και τα κάνουν. Και άντε καλά οι μικροί Δήμοι… Λες “δεν ξέρουν”. Είναι της μοδός βέβαια αυτό το φαινόμενο, να κάνεις διαγωνισμούς και να επιλέγεις. Το κύριο πρόβλημα είναι με τις εργασίες που απορρίπτονται σε τέτοιες διαδικασίες και εννοώ σε επίπεδο αμοιβής. Υπάρχει ποτέ αμοιβή απόρριψης? Εδώ ακόμη και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το σήμα των 100 χρόνων το ίδιο δεν έκανε? Έδινε μήπως αμοιβή? Απλά δεν κάλεσε την Σάρα και την Μάρα… Τις προτάσεις που απέρριψε τις πλήρωσε? Και αν πας να πεις κάτι θα σου πουν “άμα θες”. Τι να λέμε τώρα…

 • designmag

  Yπάρχουν και νεότερα:
  Ο Δήμος Εορδαίας στο πλαίσιο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό καλεί τους δημότες του να καταθέσουν προτάσεις …

  για τον σχεδιασμό αφίσας που θα καλύπτει την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων.
  Το θέμα της αφίσας θα είναι εμπνευσμένο από την απελευθερωτική περίοδο του 1912, την περίοδο που ακολούθησε ως σήμερα, από το παρόν και το μέλλον της περιοχής.
  Η επιλογή της αφίσας θα γίνει από τριμελή επιτροπή που θα οριστεί από το Δ.Σ. του ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας.

 • PaKa

  Αν στην αφίσα δεν απονέμεται ξεχωριστή πλακέτα σε σχέση με τον διαγωνισμό του λογοτύπου θα πρόκειται για μέγα σκάνδαλο…:-)
  (αν και κάτι μου λέει, ότι στο νικητή της αφίσας θα απονεμηθεί μπρελόκ ή στυλό διαρκείας, έτσι για ποικιλία…) 🙂

 • jameson

  http://www.ptolemaida.gr/vote-logo/logotypo.html

 • jameson

  Τα σχόλια περιττεύουν..

 • maria

  emena pali mu fainetai poly grafik 🙂 auto
  san na diavazeis to alfavitario me ton ilio pou i daskala zitise apo ta paidia na zografisoun ena sima gia tin apeleutherosi tou xoriou — min eiste oloi griniarides – auta einai pou mas diaxorizoun apo tous voreious laous 🙂Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 01-03-2017 [2]

Ο πιο πρωτότυπος ανοιχτός διαγωνισμός λογοτύπου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 28-02-2017 [0]

Δέκα μέρες ακόμα για υποβολές στους Αγώνες Νέων Σχεδιαστών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 13-02-2017 [0]

Μέχρι και την Παρασκευή η υποβολή συμμετοχών στα European Design Awards 2017

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 18-01-2017 [0]

5o CU Restart: Δωρεάν στέγη για δημιουργικά μυαλά

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 21-12-2016 [1]

Άλλος ένας ανοιχτός διαγωνισμός από το Πατρινό Καρναβάλι

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 13-12-2016 [1]

Το Αριστοτέλειο καλεί τους φοιτητές του να σχεδιάσουν λογότυπο για το πρόγραμμα S.U.C.RE.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 24-11-2016 [0]

Και ο Δήμος Κοζάνης αναζητά νέα ταυτότητα μέσω διαγωνισμού

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 14-11-2016 [1]

Επιτέλους ένας διαγωνισμός-υπόδειγμα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 12-11-2016 [0]

Διεθνής διαγωνισμός αφίσας με τίτλο “Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας”

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 11-11-2016 [0]

Τέταρτος διαγωνισμός ετικέτας Gold Label Awards 2017designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).