H δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012

09-06-2011

Χθες παρουσιάστηκε στο κοινό και τους εκπροσώπους του παγκόσμιου τύπου, η δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Είναι χρώματος χρυσαφί, έχει μήκος 80 εκατοστών, βάρος 800 γραμμαρίων και διαθέτει 8.000 τρύπες (οι οποίες συμβολίζουν τους 8.000 δρομείς που θα την περάσουν από κάθε γωνία του Ηνωμένου Βασιλείου).
Ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάσει τρεις έδρες (και άρα τρεις ακμές) από το δίδυμο Edward Barber και Jay Osgerby, ώστε να αναφέρεται στα τρίπτυχα των Ολυμπιακών αξιών (σεβασμός, αριστεία, φιλία), του Ολυμπιακού συνθήματος (μακρύτερα, ψηλότερα, γρηγορότερα), του οράματος των Αγώνων του Λονδίνου (αθλητισμός, παιδεία, πολιτισμός) αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για τους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενεί η βρετανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αγγλικά Μέσα, οι τεχνικές προδιαγραφές της δάδας είναι ιδιαίτερα υψηλές, αφού έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι όσον αφορά την αντοχή σε άνεμο ταχύτητας 75 μιλίων ανά ώρα, θερμοκρασίες έως -5 βαθμούς Κελσίου αλλά και αρκετή βροχή.
Όπως θα περίμενε κανείς, οι Βρετανοί υποδέχθηκαν με το γνωστό τους φλέγμα το νέο σύμβολο των αγώνων. Ορισμένοι το συνέκριναν με ένα τεράστιο τρίφτη τυριού, ενώ κάποιοι άλλοι έσπευσαν να πουν ότι μοιάζει με μια μεγάλη πίπα για τσιγάρα.
Ίσως το σημαντικότερο σημείο κριτικής βρίσκεται στη λειτουργία του. Οι διοργανωτές είχαν δεσμευθεί ότι θα έβρισκαν έναν οικολογικό τρόπο καύσης, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί η φλόγα. Δυστυχώς, οι έρευνές τους δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν (όμως πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα βοηθήσουν στους επόμενους Ολυμπιακούς). Σίγουρα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι χαμηλές, όμως η αξία μιας τέτοιας προσπάθειας έγκειται στο μήνυμα που θα μετέφερε μαζί με τη φλόγα…

Οι δύο σχεδιαστές, Jay Osgerby και Edward Barber

4 Responses

 • Απόστολος Τσιοβάρας

  Καλημέρα σε όλους. Εμένα προσωπικά μου αρέσει σε σχέση με το όρθιο αγγούρι που είχαμε στους δικούς μας. Απλή και με στυλ δάδα. Μπράβο τους.

 • Loukia

  καλησπέρα!
  Θα διαφωνήσω
  Μου θυμίζει κάτι ανάμεσα σε συρματόπλεγμα και εξάτμιση μηχανής
  Επιπλέον το χρυσαφί μου κάνει σε κιτς…

 • bobo

  η «δική» μας δάδα, υποτίθεται ότι, θύμιζε φύλλο ελιάς, και όχι όρθιο αγγούρι…

  🙂

 • Andreas

  Και “δούλεψαν” ΔΥΟ σχεδιαστές για να καταλήξουν σε αυτό;;Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 25-04-2017 [0]

Οι αφίσες του 13oυ ADAF από το designpark

Ο Χάρης Τσέβης δημιουργεί για την Save the Children

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 06-04-2017 [7]

Οι αφίσες του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 30-03-2017 [3]

O Στέφανος Κολτσιδόπουλος σχεδιάζει για την ΕΥΔΑΠ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 13-03-2017 [0]

O Mαρίνος Κολοκοτσάς σχεδιάζει το Melima

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 08-03-2017 [7]

Ανανέωση για την “Γρηγόρης” από το Bob Studio

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 13-10-2016 [2]

Λογότυπος για το Δήμο Σαρωνικού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-10-2016 [23]

Η εικόνα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 27-09-2016 [0]

Η εξέλιξη του PURO από την høly

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-09-2016 [0]

Volvo Cars a new beginningdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).