Βραβεία σχεδιασμού επίπλου ΙD

20-12-2010

Ένας διαγωνισμός που… κάπου κόλλησε


Πριν από λίγο καιρό, το περιοδικό μας προσεγγίστηκε από μια ομάδα νέων σχεδιαστών οι οποίοι θέλησαν να φέρουν στην προσοχή μας ένα θέμα που είχε δημιουργηθεί με κάποιο διαγωνισμό βιομηχανικού σχεδιασμού.
Σύμφωνα με τα όσα μας κατέθεσαν η ιστορία έχει ως εξής:

Το Φεβρουάριο του 2009, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενημερώθηκαν ότι θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός στο βιομηχανικό σχεδιασμό, με τίτλο “ID AWARDS 2009: Δώστε ταυτότητα στο έπιπλο”. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν δύο. Η πρώτη απευθυνόταν σε επαγγελματίες και η δεύτερη σε φοιτητές. Σε κάθε κατηγορία θα δίνονταν δύο βραβεία (χρηματικό έπαθλο, σεμινάρια σχεδιαστικών προγραμμάτων στον ΑΚΤΟ και κατασκευή πρωτοτύπου του σχεδίου με συμμετοχή στην ετήσια έκθεση MED HOME) και κάποιοι έπαινοι. Μετά από συνεννόηση με τους καθηγητές, αποφασίστηκε στα πλαίσια του μαθήματος “STUDIO VI” να χρησιμοποιηθούν σαν brief και guidelines, αυτά του διαγωνισμού. Οι φοιτητές θα μπορούσαν να δουλέψουν ατομικά ή ομαδικά και ήταν στην ευχέρεια τους αν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με το τελικό αντικείμενο. Πολλοί φοιτητές, αποφάσισαν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό κι έτσι έστειλαν τις συμμετοχές τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που ήταν η προθεσμία για τις αποστολές, στη διοργανώτρια εταιρία.

Τέλη Αυγούστου οι νικητές έλαβαν τηλεφώνημα όπου τους ανακοινώθηκε η επιτυχία τους. Ανάμεσά τους, στην κατηγορία των φοιτητών το πρώτο βραβείο έλαβε ο Δημήτρης Μωράκης, ενώ το δεύτερο βραβείο έλαβε ομάδα αποτελούμενη από τους Σταυρούλα Βασιλείου, Γιάννη Μαρκάκη και Μαριάννα Παππά (όλοι τους από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Οι νικητές ενημερώθηκαν ότι οι διοργανωτές ήταν ήδη σε αναζήτηση του κατασκευαστή για την παραγωγή των διακριθέντων σχεδίων.
Έπειτα από λίγο καιρό, ακολούθησε ένα mail που καλούσε τους νικητές να παρευρεθούν στην Αθήνα για την έκθεση και την απονομή των βραβείων στα μέσα Οκτωβρίου. Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, ένα δεύτερο mail έφερε τα πάνω κάτω! Λίγο πριν τις εκλογές, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ακυρώσουν την έκθεση εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας της πολιτικής κατάστασης, όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, επιφυλάσσονταν ότι η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Παρόλα αυτά, οι νικητές ουδέποτε έλαβαν καμία ειδοποίηση και προφανώς η απονομή δεν πραγματοποιήθηκε. Στα τέλη Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι ήλθαν με δική τους πρωτοβουλία σε επαφή με την εταιρία, αλλά η μόνη απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως όλα θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο. Και η ημερομηνία αυτή πέρασε χωρίς κάποιο νέο. Από κει και πέρα όποια προσπάθεια για επαφή με το διευθυντή, είτε τηλεφωνική, είτε μέσω e-mail παρέμενε αναπάντητη.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε και οι νέοι σχεδιαστές δηλώνουν: «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι παρά τις προσπάθειες μας, δεν έχει επιτευχθεί καμία απολύτως πρόοδος. Η κατάσταση έχει μείνει στάσιμη… Τα χρήματα δεν έχουν δοθεί, σεμινάρια δεν έχουν αναγνωριστεί, δεν έχουν απονεμηθεί βραβεία και γενικότερα ο διαγωνισμός είναι σαν να μη πραγματοποιήθηκε ποτέ. Έχουμε ενημερώσει και κάποια από τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τις εξελίξεις αυτές, τα οποία μέχρι τότε δε γνώριζαν τίποτα και τώρα αισθάνονται εκτεθειμένοι. Όλο αυτό το διάστημα δεν θελήσαμε να κινηθούμε νομικά, όμως πιστεύουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα θα ήταν καλό να δημοσιοποιηθούν, σε όλους όσους είναι σχετικοί με το χώρο. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με στόχο να δημιουργήσει μία νέα προοπτική στην ελληνική βιομηχανία επίπλου και να βοηθήσει νέους σχεδιαστές να αναδειχθούν, αλλά απ’ ότι φαίνεται κατέληξε σε φιάσκο».
Να σημειωθεί ότι σε επαφές που είχαν με τον ΑΚΤΟ για να μάθουν αν εκεί γνωρίζουν όσα έγιναν και αν τελικά μπορούν οι νικητές να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, από τη σχολή ενημέρωσαν ότι γνωρίζουν την κατάσταση και παρόλο που η έκθεση δεν έγινε, αναγνωρίζουν ότι οι συμμετέχοντες δεν έχουν κάποια ευθύνη σε αυτό και ότι σαφώς θα κάνουν ότι μπορούν για να παραδώσουν τα έπαθλα που είχαν θεσμοθετήσει.

Αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το designmag.gr θα επιχειρήσει να βρει την άκρη, και σε κάθε περίπτωση θα κρατά την κοινότητα ενήμερη για το θέμα που έχει προκύψει. Ελπίζουμε ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα…

Η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής ήταν άψογη και σε τίποτα δεν προμήνυε για την κατάληξη του διαγωνισμού...

Η σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής ήταν άψογη και σε τίποτα δεν προμήνυε για την κατάληξη του διαγωνισμού...Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).