Εames by Vitra, τον Μάιο στην Αθήνα

28-04-2016

Το έργο των Charles & Ray Eames διακρίνεται για την εξαιρετική ευρύτητα και την ποιότητά του. Τα πρωτοποριακά σχέδια επίπλων των Eames έχουν αναγνωριστεί ως κλασσικά, ενώ δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους παραμένουν ‘σύγχρονα’, σημαντικά για κάθε εποχή.

Η έκθεση “eames by vitra”, πρωτοβουλία της εταιρείας Vitra – μόνης εγκεκριμένης παραγωγού των σχεδίων Eames στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για πάνω από 50 χρόνια – παρουσιάζει τα πιο σημαντικά κομμάτια του αρχείου των Charles & Ray Eames. Η έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες όπου αναδεικνύεται η τεχνολογική καινοτομία της κατασκευής, η βαθιά γνώση των υλικών και η επακόλουθη βιωσιμότητα των σχεδίων των Eames.
Κείμενα και vintage εικονογραφήσεις συνοδεύουν τα αντικείμενα της έκθεσης, επισημαίνοντας με πληροφορίες τα συγκεκριμένα δομικά χαρακτηριστικά τους και φωτίζοντας το ιστορικό περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν τα σχέδια των Eames.

Διευρύνοντας περαιτέρω το αφιέρωμα αυτό ο χώρος el greco gallery – Vitra Showroom Athens, οργανώνει τις ομιλίες των Eames Demetrios και Federica Zanco Fehlbaum και, με τη συμβολή της επιμελήτριας Νάντιας Αργυροπούλου παρουσιάζει το portfolio φωτογραφιών “The Gifted Eye of Charles Eames” καθώς και τα φιλμς που έφτιαξε το ζευγάρι των αρχιτεκτόνων και designers και ανήκουν στο Eames Office.

Χώρος: El Greco Gallery (Λ. Κηφισίας 212, Χαλάνδρι)
Διάρκεια: 6-21 Μαΐου
Εγκαίνια: 6 Μαΐου 19:00

13007342_1180247428654944_5579819607237030248_n

 

Σύμφωνα με τις διηγήσεις του εγγονού των Eames και διευθυντή του Eames Office (ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα ειδικά για την παρουσίαση αυτή), το ντιζάϊν ήταν, για τους πρωτοπόρους προγόνους του, συνυφασμένο με την έννοια της ‘ανάγκης’ και πιθανώς αυτός ήταν και ο λόγος της εσωτερικής συνάφειας και οργανικής σύνδεσης που χαρακτηρίζει τα πρότζεκτ τους.
Η φιλοσοφία τους, όπως εκφράστηκε με κοινή φωνή και συνδιαμόρφωσε την πολιτιστική πρωτοπορία του 20ου αι. αναφέρεται σε ένα είδος ‘επινόησης’ με καθημερινές εφαρμογές και δραστικά χαρακτηριστικά σε διαρκή εξέλιξη και αλληλεπίδραση. Η μέθοδος εργασίας τους, με ομάδες φίλων και συνεργατών από όλους τους χώρους της τέχνης, της επιστήμης αλλά και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ήταν της φύσης των φράκταλς, όπως έχει επιτυχώς επισημανθεί: κάθε τμήμα της εργασίας αυτής, πλούσιο σε λεπτομέρειες και επιμέρους στοιχεία μπορούσε να αναχθεί σε κάτι μεγαλύτερο διατηρώντας αναγνωρίσιμη την αρχική δομή του καθώς και τις γενεσιουργές ποιότητες της δομής αυτής.
Από την επιστημονική συνεργασία τους με την IBM και τα πρωτότυπα Newton Cards, στα μοναδικά φιλμικά essays που συνέθεσαν γύρω από μια πληθώρα ενδιαφερόντων και σε απόλυτη σχέση με την ίδια την ουσία της αρχιτεκτονικής (125 φίλμ μικρού μήκους συνολικά), στα εξαντλητικά φωτογραφικά αρχεία τους, απαραίτητα για αυτούς εργαλεία στην κατανόηση της πραγματικότητας, ως τα εμβληματικά έπιπλά τους τα οποία αντιλαμβάνονταν ως “αρχιτεκτονική σε ανθρώπινη κλίμακα”, ως το περίφημο ερευνητικό Case Study House Program και κάθε σχέδιο, ύφασμα, αντικείμενο, εκδοτικό έργο, εκθεσιακό ανάπτυγμα και συνολικό δημιουργικό όραμα, όπως εκείνο που αναπτύχθηκε μέσα από τη σχέση τους με τον πρωθυπουργό Nehru και την πολιτιστική δυναμική της Ινδίας, η εργασία των Eames ήταν ένα συνεχές και συνεπές εργαστήριο ανακάλυψης και καλλιέργειας δεξιοτήτων για το όφελος των πολλών.
Γεννημένοι στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα (το 1907 ο Charles και το 1912 η Ray) οι Eames συναντήθηκαν στην Cranbrook Academy of Art στο Μίσιγκαν και έμειναν μαζί έκτοτε συνθέτοντας τα ταλέντα τους, με την Ray να είναι ιδιαίτερα γνωστή για το πάθος της για την ζωγραφική (ίδρυσε το γκρουπ American Abstract Artists) και την κριτική οξυδέρκειά της και τον Charles να καθιερώνεται ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές και ανανεωτές του μοντερνισμού στην Αμερική. Το ίδιο το σπίτι τους, στα Pacific Palisades της Καλιφόρνια, δημιουργήθηκε το 1949 ως Case Study House #8 και αποτελούσε υλοποίηση της διευρυμένης αντίληψης που είχαν για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν και αποτέλεσμα μιας ζωντανής διαδικασίας πειραματισμού, καλλιτεχνικών residencies, ανοιχτής δημιουργικής διαδικασίας (τύπου open software με σημερινούς όρους).
H σχέση φιλοξενούμενου/οικοδεσπότη φαίνεται να χαρακτήρισε όλες τις δημιουργικές συνεργασίες και φιλίες των Eames, και το αφιέρωμα που η Vitra και ο χώρος el greco gallery – Vitra Showroom Athens οργανώνουν στην Αθήνα φιλοδοξεί να παρουσιάσει μερικά από τα στοιχειώδη πλεονεκτήματα και αποτελέσματα αυτής της γενναιόδωρης και διαχρονικά σημαντικής στάσης ζωήςΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-10-2020 [0]

Έκθεση street art με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ιταλία

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 30-09-2020 [0]

Σειρά σεμιναρίων βιβλιοδεσίας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).