Η θέση της ΟΝΝΕΔ στα σχόλια για το διαγωνισμό λογοτύπου

15-10-2010

«Δεν πρόκειται για επαγγελματικό διαγωνισμό»

Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα θέμα σχετικά με ανοικτό διαγωνισμό λογοτύπου που προκήρυξε η ΟΝΝΕΔ.
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί, κάποια με θυμό, κάποια με πικρία, κάποια με ειρωνεία, κάποια με σκεπτικισμό και σοβαρότητα.
Η ίδια η Ένωση Γραφιστών επενέβη (ως όφειλε) και έκανε τις απαραίτητες υποδείξεις για το πώς πρέπει να διενεργείται ένας διαγωνισμός οπτικής επικοινωνίας (σύμφωνα με τις οδηγίες της Icograda).
Ως το μέσο του χώρου, αναλάβαμε να επικοινωνήσουμε με τους υπευθύνους της ΟΝΝΕΔ ώστε να ακούσουμε και τη δική τους πλευρά στο όλο ζήτημα.
Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της Οργάνωσης, κ. Νίκο Λυσιγάκη.
Μας είπε ότι είναι όλοι ενήμεροι για τις αντιδράσεις και ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συζήτηση στα φόρα.
Πώς όμως απαντά στις αιτιάσεις για το “ανοικτό” της διαδικασίας και το “έπαθλο” που προσφέρεται (σημεία στα οποία επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις τις γραφιστικής κοινότητας);

Ν.Λ: Συμφωνούμε με τις θέσεις που μας εξέφρασε η Ένωση Γραφιστών, όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς δεν είμαστε μια εταιρεία ή ένας δημόσιος οργανισμός. Άρα και ο διαγωνισμός μας δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να ακολουθεί τους κανόνες ενός επαγγελματικού διαγωνισμού. Το ζητούμενο είναι η ανοικτή συμμετοχικότητα.
designmag: Μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα, όμως το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα σας ακολουθήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ν.Λ: Έτσι είναι αλλά έχουμε πάρει τις προφυλάξεις μας. Η διαδικασία προβλέπει ότι οι τρεις δημοφιλέστερες επιλογές θα τεθούν σε δεύτερη φάση υπ’ όψη μιας ειδικής επιτροπής, η οποία θα κάνει και την τελική επιλογή.
+d: Ποια θα είναι τα μέλη αυτής της επιτροπής;
Ν.Λ: Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, εγώ προσωπικά, ένας σχετικός ακαδημαϊκός και ένας επαγγελματίας του χώρου. Τα ονόματα των δύο τελευταίων, για ευνόητους λόγους θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της online ψηφοφορίας.
+d: Έχετε υπ’ όψη σας ότι κάποιες από τις συμμετοχές δεν είναι πρωτότυπες και αν ναι, πώς θα τις αντιμετωπίσετε;
Ν.Λ: Σαφώς και τις έχουμε δει. Πολύ απλά, οι τρεις συμμετοχές που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους, πριν περάσουν στη δεύτερη φάση, θα ελεγχθούν για τη “νομιμότητά” τους. Αν είναι παράτυπες, θα αποκλειστούν και θα προκριθεί η αμέσως επόμενη σε αριθμό ψήφων πρόταση…
+d: Έχετε υπ’ όψη σας ότι κάποιοι που ψηφίζουν το κάνουν για πλάκα, προκρίνοντας μη ρεαλιστικές προτάσεις;
Ν.Λ: Ναι, αλλά εφόσον θέλουμε μια ανοικτή στο κοινό διαδικασία πρέπει να το ανεχτούμε κι αυτό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακυρώσουμε ψήφους που αντιστοιχούν σε ψεύτικα e-mails (γιατί για να ψηφίσει κάποιος πρέπει να κάνει εγγραφή, ενέργεια για την οποία απαιτείται να δώσει το e-mail του). Και υπάρχει τρόπος να εξακριβώσουμε ποια e-mails δεν είναι πραγματικά.
+d: Γενικά, και με όλα αυτά τα προβλήματα, είστε ικανοποιημένοι από τη διαδικασία;
Ν.Λ: Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Καθημερινά η συγκεκριμένη σελίδα έχει πάνω από 3.500 hits. Άρα νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
+d: Tελικά και παίρνοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψη σας, δε νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερο να έχετε ακολουθήσει μια πιο “επαγγελματική” προσέγγιση στο θέμα;
Ν.Λ: Το μόνο εύκολο θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο γραφίστα προκειμένου να έχουμε ένα ασφαλέστερα καλύτερο οπτικά αποτέλεσμα. Όμως ήταν συνειδητή επιλογή μας να κάνουμε μια “επίκληση” στο μεράκι κάθε φίλου ή μέλους μας, ώστε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού να είναι βγαλμένο μέσα τη διάθεση για συμμετοχή και προσφορά σ’ένα κοινό στόχο, σε μια κοινή ιδέα. Kαι αυτό είναι που ουσιαστικά διαφοροποιεί το διαγωνισμό μας από μια περισσότερο επαγγελματική προσέγγιση

Τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο διαγωνισμό μπορείτε να δείτε εδώ
Τη θέση της Ένωσης Γραφιστών για τη σωστή διοργάνωση διαγωνισμών μπορείτε να δείτε εδώ

Μέχρι στιγμής προηγείται σε ψήφους η πρόταση του Αριστοτέλη Ξυδιά

Μέχρι στιγμής προηγείται σε ψήφους η πρόταση του Αριστοτέλη Ξυδιά

6 Responses

 • Χάρης Τσέβης

  Η ΟΝΝΕΔ έχει απλά πλάκα. Και προσφέρει γέλιο στον κόσμο. Και κάποια πικρία φυσικά για το κατάντημα των πολιτικών νεολαιών. Διότι δείχνει πως η νεολαία είναι ακριβώς όπως κι η γερουσία. Παρόλα τα προβλήματα, παρόλο το κράξιμο, δε θα παραδεχτούν ποτέ πως έκαναν λάθος.

  Δε με πειράζει που αποφάσισαν μια διαδικασία αυτού του είδους.
  Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους, δεν αισθάνομαι πως προσβάλλομαι ως επαγγελματίας σχεδιαστής από το να αποφασίσουν να κάνουν ένα διαγωνισμό ανάμεσα σε νέα παιδιά. Μπορώ να το δω και με συμπάθεια.
  Και είναι επόμενο κάτι τέτοιο να μάζευε και αστείες συμμετοχές. Εγώ το γνωρίζω. Εκείνοι μάλλον όχι.
  Το ζήτημα δεν είναι εκεί.
  Το ζήτημα είναι στο γιατί δεν ρώτησαν κάποιον που να ξέρει να τους πει κάποια πράγματα.
  Διότι απλά δεν ξέρουν. Ενώ τα πράγματα είναι απλά.
  Το ζήτημα δεν είναι να μην ξέρουν. Είναι να μη θέλουν να μάθουν.
  Όταν επίσης λένε πως μπορούν να βρουν ποιά email είναι αληθινά απλά βγάζουν ακόμη πιο πολύ γέλιο.

  Ακόμη και σήμερα όμως μοιάζουν να είναι αδιόρθωτοι.
  Τι θα τους χάλαγε να καλούσαν την Ένωση Γραφιστών να τους βοηθήσει;
  Τι θα τους εμπόδιζε να ακολουθήσουν έστω και την ύστατη ώρα κάποιους κανόνες για το διαγωνισμό και την κατάρτιση της επιτροπής;
  Προφανώς όποιος ακομπλεξάριστος άνθρωπος ή οργανισμός είχε μάθει να μαθαίνει από τα λάθη του θα το έκανε εύκολα. Εδώ το έκανε ολόκληρη GAP πρόσφατα.
  Όμως η ΟΝΝΕΔ όχι! Αγύριστο κεφάλι! Τα ξέρει όλα και παρόλο που δεν έχει ούτε ένα καλό έργο, χαίρεται για τα 3500 hit. Λες κι αυτός είναι ο σκοπός.
  Αν χαίρεται που γινόμενη περίγελος έχει επισκεψιμότητα μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα με κανένα LOLCat. Έτσι κατήντησε.

 • Νικόλαος

  Εγώ πιστεύω ότι όσοι γκρινιάζουν το κάνουν κακόβουλα.
  Τι πάει να πει “μας υποτιμούν το επάγγελμα” (που το άκουσα σε φόρουμ).
  Για κόμμα μιλάμε όχι για εταιρεία.
  Κανονικά ούτε έπαθλο έπρεπε να δίνουν.
  Ας φτιάξουν ένα λογότυπο από το κοινό τους για το κοινό τους (δικαίωμά τους έστω κι αν έχει τα χάλια του) και τελείωσε το ζήτημα.
  Εδώ ο κόσμος δίνει λεφτά σε μορφή δωρεάς στα κόμματα. Στο ΚΚΕ πεθαίνουν και αντί για στεφάνια ζητάνε τα χρήματα να κατατεθούν στο κόμμα και σας πείραξε που ζητάνε ένα λογότυπο τζάμπα;
  Και το MacBook Pro πολύ είναι…
  Άντε…

 • Nassos K.

  Χάρη, συμφωνώ 100%! Κάποιες σκέψεις τις έχω γράψει εδώ. Όσο για την ΟΝΝΕΔ, τη συζήτηση νομίζω κλείνει εξαιρετικά το «Αντε…» του Νικόλα.

 • Panagiotis

  Προσωπικά, δε με πείραξε τόσο η ιδέα του διαγωνισμού, όσο το ότι οι διοργανωτές, παρ’ ότι γνωρίζουν ότι αρκετές συμμετοχές είναι προϊόντα κλοπής και παραποίησης πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων (και πολύ περισσότερο, κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα), αρνούνται πεισματικά την απόσυρση των συμμετοχών αυτών, παρά το ότι καμία από αυτές τις συμμετοχές δεν έχει ικανό αριθμό ψήφων για να περάσει στην τριάδα. Εδώ δηλαδή πια, δε συζητάμε για προσβολή εντός ή εκτός εισαγωγικών των σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας, αλλά κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

  Όσο για την κριτική επιτροπή, τι να σχολιάσει κανένας; Από τα 4 μέλη, τα δύο είναι κομματικά στελέχια (άρα οι γνώσεις και η εμπειρία τους πάνω σε θέματα design είναι από μδαμινή ως ανύπαρκτη), ένας ακαδημαϊκός (σχετικός λέει, αλλά γι’ αυτούς σχετικός μπορεί να είναι και ένας ζωγράφος) και ένας επαγγελματίας του χώρου (ποιού χώρου όμως, δε διευκρινίζεται…), που μπορεί δηλαδή να είναι και κάποιος που απλά κάνει δημόσιες σχέσεις ή media planning…

 • […] επικοινωνία με την ΟΝΝΕΔ η οποία απαντά πως ο διαγωνισμός δεν είναι επαγγελματικός αλλά έχει […]

 • […] να διαβάσετε στο ποστ και τα σχόλια του nassoskappa και στο desingmag. Αλλά το όλο επικοινωνιακό σκηνικό είναι εντελώς […]Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 29-10-2020 [0]

HP Zbooks: Μένουμε δημιουργικοί εξ’ αποστάσεως

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-10-2020 [0]

Πανευρωπαϊκή πρόσκληση για καταγραφή ζημιών του δημιουργικού τομέα

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).