Καταγραφή της σχεδιαστικής κοινότητας από τον ΟΠΕ

10-02-2011

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ξεκινά την προσπάθεια καταγραφής της ελληνικής σχεδιαστικής κοινότητας καθώς και προβολής της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να ενώσει την παραγωγή και το design στην Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Να θεμελιώσει την άποψη ότι υπάρχει ελληνικό design και πως η σύνδεσή του με την παραγωγή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία άρτια σχεδιασμένων, οικονομικών προϊόντων προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας designgreece είναι η διάδοσή της στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα την ενσωμάτωσης του design στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Επιπλέον επιδίωξη της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών και σχεδιαστών και η προώθηση και προβολή της ελληνικής σχεδιαστικής κοινότητας στο εξωτερικό, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας μία εν δυνάμει εξαγωγική υπηρεσία υψηλής ποιότητας.

Η διαδικασία
Η διαδικασία καταγραφής της σχεδιαστικής κοινότητας είναι ηλεκτρονική και ανοικτή για όλους κάθε στιγμή.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την ειδική  αίτηση στον ΟΠΕ μαζί με το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό (δείγματα ενδεικτικών εργασιών σε χαμηλή ανάλυση) μέχρι  04/3/2011.
Για τη γραφιστική και τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, η αξιολόγηση θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί από τον ΟΠΕ και απαρτίζεται από τους:
– Μένο Αγγελάκη (εκπρόσωπο του ΟΠΕ με αναπληρωτή την Τέτη Περισσάκη)
– Γιώργο Αναστασιάδη (Milk)
– Δημήτρη Γκάζη (busybuilding)
– Γιάννη Κουρούδη (K2design)
– Θεοδώρα Μαντζάρη
– Δημήτρη Παπάζογλου (designers united)
– Ροδάνθη Σεντούκα (Red design)
– Γρηγόρη Τσακνάκη (Mouse graphics)
– Γιάννη Χαραλαμπόπουλο (Beetroot Design group)
Για το βιομηχανικό σχεδιασμό, η αξιολόγηση θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί από τον ΟΠΕ και απαρτίζεται από τους:
– Μένο Αγγελάκη, εκπρόσωπο του ΟΠΕ με αναπληρωτή την Τέτη Περισσάκη
– Ανδρέα Βαρώτσο
– Ανδρέα Ζαπατίνα
– Σωτήρη Λάζου
– Θανάση Μπάμπαλη
– Γιώργο Χαϊδόπουλο
– Κων/νο Χούρσογλου

Τα κριτήρια
Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.
Τα στοιχεία των  σχεδιαστών που θα επιλεγούν, αφού αξιολογηθούν από την επιτροπή, θα καταχωρηθούν και θα είναι διαθέσιμα στο www.designgreece.gr
Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση είναι τα ακόλουθα :
– Επάρκεια προσωπικού (ποιοτική και ποσοτική)
– Κύκλος εργασιών
– Διακρίσεις – βραβεία
– Πελατολόγιο
– Ποιότητα design
– Επάρκεια παρουσίασης της υποψηφιότητας
Όλες οι πληροφορίες που ζητούνται στην αίτηση θα διευκολύνουν στην αξιολόγηση του υποψηφίου, ενώ η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει απευθείας για περισσότερες πληροφορίες ή να συμβουλευτεί το website του ενδιαφερόμενου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το designgreece και τη διαδικασία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη κα Περισσάκη, τηλ 210-9982241 email ttp@hepo.gr
Τις αιτήσεις μέλους μπορείτε να βρείτε εδώ

Από την έκθεση για το ελληνικό design που διοργάνωσε ο ΟΠΕ στην Κύπρο

8 Responses

 • Nassos K.

  Αναρωτιέμαι γιατί το web design είναι (πάλι) απών. Και δεν μπορώ να δεχτώ ότι καλύπτεται από ένα κουτάκι στην αίτηση (η οποία κάθε άλλο παρά ηλεκτρονική είναι). Τέλος, η “σχεδιαστική κοινότητα” έχει και freelancers, ενώ δυστυχώς, η όλη ενέργεια κινείται γύρω από εταιρείες. Κρίμα.

 • Χάρης Τσέβης

  Συμφωνώ με το Νάσο για ό,τι λέει.
  Με μια γρήγορη ματιά δεν κατάλαβα ακριβώς πώς να στείλω δείγματα δουλειάς.

  Πέρα από αυτό, μήπως η όλη προσπάθεια θα έπρεπε να έχει κάποιου είδους σχέση με την ΕΓΕ, τα φόρουμ, αυτό που τέλος πάντων είναι η γραφιστική κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια. Καλά τα ονόματα που ακούστηκαν, οι περισσότεροι είναι φίλοι και καλοί σχεδιαστές, αλλά μήπως να ξέραμε πώς επιλέγονται.

  Είναι σίγουρο πως το Ελληνικό design χρειάζεται την προβολή και την εξωστρέφεια. Ειδικά οι νεώτεροι, οι λιγότερο γνωστοί, όσοι δραστηριοποιούνται στην επαρχία κλπ.
  Γενικά πάντως δεν είμαι υπέρ των κρατικών πρωτοβουλιών για την επιχειρηματικότητα. Πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι δουλειά των ενώσεών μας και πρωτοβουλιών ιδιωτών.

 • hellopanos

  Πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε ο,τιδήποτε ακούγεται και φαίνεται αισιόδοξο. Είναι σίγουρο πως η γραφιστική κοινότητα δεν θα επιτρέψει χαζομάρες και ερασιτεχνικές κινήσεις και εύκολα θα τεθεί απέναντι σε ο,τιδήποτε δεν θα είναι αρκετά professional με σωστό αποτέλεσμα.
  By the way, μου άρεσε η ιδέα όπου το gr εμφανίζεται μέσα στο λογότυπο. Απλή αλλα ωραία ιδέα! 🙂

 • crossbow

  Σα να προσπαθούν να μαζέψουν τις μεγάλες εταιρίες/γραφεία είναι, και να τις προβάλουν στο εξωτερικό (λες και το έχουν ανάγκη).

  Εγώ ο έρμος ο freelancer δε συμβάλω καθόλου στο design αυτής της χώρας; Δεν χρειάζομαι προβολή και στο εξωτερικό; Συγνώμη που ο τζίρος μου είναι μικρός και δεν έχω πελάτη τη Nike αλλά τον κ. Θωμά με τα οικοδομικά υλικά αλλά υπόσχομαι του κάνω καλή δουλειά!

 • RouliDiamond

  Συμφωνω και εγώ με Nassos K., Χάρη Τσέβη και hellopanos.
  Φυσικά να το στηρίξουμε, αφού πρώτα το κατανοήσουμε. Έχω γεμίσει με απορίες προς το παρόν.

 • Re:

  Υπάρχει το σύστημα.
  Δυστυχώς.

  Ps: Nassos K. καλά τα λες. Το θέμα όμως είναι πως “People” have the power.

 • onoma

  – Επάρκεια προσωπικού (ποιοτική και ποσοτική)
  – Κύκλος εργασιών
  – Διακρίσεις – βραβεία
  – Πελατολόγιο
  – Ποιότητα design
  – Επάρκεια παρουσίασης της υποψηφιότητας

  Τα παραπάνω τα κατανοώ απόλυτα ως παραμέτρους επιλογής μίας πολυεθνικής για την ανάθεση ενός έργου σε ένα δημιουγικό γραφείο, αν και αυτό τα τελευταία χρόνια ανατρέπεται (υπάρχουν πολλά παραδείγματα), αλλά ως παραμέτρους αξιολόγησης ένταξης μελών σε μία προσπάθεια η οποία κατά δήλωση σκοπό έχει την ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών και σχεδιαστών και η προώθηση και προβολή της ελληνικής σχεδιαστικής, με προβληματίζει.

  Η αλήθεια είναι πως και εγώ στο άκουσμα και μόνο (μερικούς μήνες πριν) της προσπάθειας αυτής, αναθάρρησα και φυσικά όπως αναφέρει και ο hellopanos να την στηρίξω, αλλά το πρώτο βήμα δεν φαίνεται τόσο συνεπές ως προς τις εξαγγελίες, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης/ εξέλιξης μέσα από γόνιμες συζητήσεις.

  Συμφωνώ με τον κ.Τσέβη στην αναφορά για την ΕΓΕ, φόρουμ κλπ.

 • onoma

  εξαιρετικό το video!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).