Ξέρετε ότι η εκτύπωση βιβλίων…

15-03-2013

…  ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα;

Τα ελληνικά βιβλία, μέχρι τότε, τυπώνονταν στο Παρίσι,  στη Βιέννη ή στην Βενετία. Το πρώτο ελληνικό βιβλίο τυπώθηκε στο Μιλάνο το 1476 και είναι η «Γραμματική» ή «Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών» του Κωνσταντίνου Λάσκαρη. Τους τυπογραφικούς χαρακτήρες, τα στοιχεία, τα χάραξε ο Δημήτριος Δαμιλάς, γνωστός ως Δημήτριος ο Κρής.

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας τυπογραφείου ελληνικής ιδιοκτησίας έγινε στον Χάνδακα της Κρήτης (σημερινό Ηράκλειο) το 1486. Λίγο αργότερα, το 1509 ο Ζαχαρίας Καλλέργης ιδρύει ένα ελληνικό τυπογραφείο  στη Βενετία.

Ιστορικά, ένα από τα πρώτα τυπογραφεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα λειτούργησε στη Χίο το 1819,  στο Ιστορικό Γυμνάσιο, με τυπογραφικό υλικό που έστειλε από το Παρίσι ο Αμπρουάζ  Φερμέν Ντιντό (Ambroise – Firmin Didot). Από το τυπογραφείο αυτό εκδίδεται το 1821, στη δημοτική γλώσσα,  η «Ελληνική Γραμματική»  του Νεόφυτου Βάμβα. Το τυπογραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1822 κατά τη διάρκεια της Καταστροφής της Χίου. Ένα χρόνο νωρίτερα στις 15 Αυγούστου 1821 είχε καταστραφεί από τους Τούρκους και το τυπογραφείο που είχε εγκαταστήσει στις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας ο Κωνσταντίνος Ντόμβρας.

Sxima_07B

Γραμματική» ή «Επιτομή των οκτώ
του λόγου μερών» του Κωνσταντίνου Λάσκαρη

Sxima_07A

H «Ελληνική Γραμματική», σε δημοτική
γλώσσα, του δασκάλου Νεόφυτου Βάμβα
Graficnotes_Sign2

One Response

 • crossbow

  Και η Κέρκυρα Ελλάδα είναι….

  “Η απαρχή γίνεται με την έλευση των Δημοκρατικών Γάλλων στην Κέρκυρα τον Ιούνιο του 1797, στους οποίους παραχωρήθηκαν τα Ιόνια Νησιά με την συνθήκη του Campo Formio, μετά την κατάληψη της Βενετίας, τον Μάρτιο του 1797, από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο γαλλοκορσικανός , επικεφαλής των γαλλικών δημοκρατικών δυνάμεων, στρατηγός Antoine Bonavita Gentili, ανταποκρινόμενος στην σφοδρή επιθυμία των Κερκυραίων για την εγκατάσταση τυπογραφείου στο νησί τους, που πεισματικά σε όλη τη μακραίωνη κυριαρχία τους , οι Βενετοί αρνούνταν να πραγματοποιήσουν, εισηγείται στον Βοναπάρτη την προμήθεια και σύσταση τριών τυπογραφείων πού θα εγκαθίσταντο όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και στην Κεφαλληνία και τη Ζάκυνθο. Πλην όμως ” … παρότι παρηγγέλθησαν τρία πιεστήρια εις Παρισίους, εν μόνο απεστάλθη, διότι η δημαρχία δεν ηδυνήθη να προμηθεύση το απαιτούμενο ποσόν δια τόσον μεγάλην αγοράν…”.

  (Εμμ. Ροδακανάκη : Ο Βοναπάρτης και οι Ιόνιοι Νήσοι σ. 99)

  Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1798, το τυπογραφείο, εμπλουτισμένο με ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες παραχωρήθηκαν από το τυπογραφείο του Firmin Didot, – γνωστό και από τις ελληνικές εκδόσεις των έργων του Κοραή στο Παρίσι –

  φθάνει στην Κέρκυρα και εγκαθίσταται στον χώρο πίσω από την Μονή της Παναγιάς του Κορμήλου, εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τενέδου, πολύ κοντά στην είσοδο του Νέου Φρουρίου.*

  Η εκκλησία αυτή, κτισμένη στα 1678-1688 από τον Λατινοεπίσκοπο Κερκύρας Μάρκο Αντώνιο Μπαρμπαρίγκο, οφείλει την σημερινή της ονομασία στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που μετέφεραν Φραγκισκανοί μοναχοί από την Τένεδο, όταν αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν το 1657, διωγμένοι από τους Τούρκους κατακτητές της.

  Την εποπτεία και τον συντονισμό για την στελέχωση και λειτουργία του τυπογραφείου έχει ο Κυβερνητικός Επίτροπος (Commissaire du Gouvernement), Pierre- Jacques Bonhomme de Cameyras.

  Διευθυντής διορίζεται ο Jules – Paul Jouenne, με βοηθό του τον Jean Briche, ενώ ο Κερκυραίος Σπυρίδων Κονδός αναλαμβάνει διορθωτής και μεταφραστής για την ελληνική γλώσσα, με στοιχειοθέτη τον Ιταλό Giuseppe Salvatore.

  Τα εγκαίνια της ‘‘Imprimerie Nationale de Corcyre’’, ή ‘‘της του Γένους Τυπογραφίας εν Κέρκυρα’’, έγιναν με μεγάλη επισημότητα από τις Αρχές και τον λαό.

  Το πρώτο έντυπο που τυπώθηκε ήταν μια εγκύκλιος του Γάλλου διοικητή, με ημερομηνία 8/19 Μαΐου 1798, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν στην σύσταση του ‘‘πρώτου τυπογραφείου εν Ελλάδι’’ και στην εν γένει διάδοση της παιδείας η οποία οδηγεί στην πρόοδο και στην ευημερία ενώ καταπολεμά την αμάθεια και την τυραννία.

  Έτσι λίγους μήνες αργότερα, στις 28 Ιουλίου 1798, στον ίδιο χώρο, ιδρύεται και η πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

  Το τυπογραφείο λειτουργεί σε κανονική βάση, εκδίδονται μονόφυλλες διαταγές και προκηρύξεις των γαλλικών αρχών, αλλά αυτό που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της κερκυραϊκής και ελληνικής Τυπογραφίας, είναι η έκδοση τριών πολύ σπουδαίων εντύπων, μεγίστου εθνικού ενδιαφέροντος, στα ελληνικά : πρόκειται για τον ‘‘Θούριο’’, ήτοι, ορμητικός πατριωτικός ύμνος – μια Προσταγή Μεγάλη’’, τον ‘‘Ύμνο Πατριωτικό της Ελλάδος και όλη της Γραικίας, προς ξαναπόκτησιν της αυτών Ελευθερίας’’ του Ρήγα Φεραίου – Βελεστινλή
  και τον ‘‘Ύμνο Εγκωμιαστικό παρ’ όλης της Γραικίας προς τον αρχιστράτηγο Μποναπάρτε’’ του Χριστόφορου Περραιβού, ο οποίος, μετά την σύλληψη του Ρήγα, είχε καταφύγει από την Τεργέστη στην Κέρκυρα.

  Οι Δημοκρατικοί Γάλλοι δεν μπόρεσαν όμως να κρατήσουν για πολύ καιρό την Κέρκυρα και τον Φεβρουάριο του 1799 το νησί παραδίδεται στον Ρώσο ναύαρχο Ουσακώφ και τον Τούρκο ομόλογο του Καδήρ Μπέη. Ο διευθυντής του τυπογραφείου Jules- Paul Jouenne παραχωρεί την διεύθυνση του στον Ιταλό στοιχειοθέτη Giuseppe Salvatore, ο οποίος παρέμεινε στην Κέρκυρα.

  Το τυπογραφείο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά μόνο για την έκδοση των εγκυκλίων και διαταγμάτων. Η ‘‘Του Γένους τυπογραφία’’
  έδωσε την θέση της στην ‘‘Τυπογραφία Κορυφών’’.”Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).