10 εικόνες και 6 ημέρες στην Ιθάκη

21-07-2014

(γράφει ο Ιωάννης Φετάνης)

TEN IMAGES 1

Κυριακή – Ημέρα 0
Ο δρόμος προς την Ιθάκη μαζί με το Γιάννη (senior workshopper, αφού είναι η τρίτη του χρονιά) και οδηγό τον Τομάσσο. Ξεκινήσαμε με αυτοκίνητο από την Αθήνα  περίπου 4 ώρες πριν, για να φτάσουμε στο λιμάνι του Αστακού και να πάρουμε το πλοίο (2 ώρες περίπου) για απέναντι. Το ταξίδι θυμίζει Οδύσσεια λόγο του κακού δρόμου (Αθηνών-Πατρών/Αντιρίου-Αγρινίου) και της διακοπής του δρομολογίου από το λιμάνι της Πάτρας, η οποία δυσκολεύει αρκετά την πρόσβαση, αλλά εντάξει, στην Ιθάκη πας, ζήσε λίγο σαν τον Ήρωα της ιστορίας!
Φτάσαμε αργά το βράδυ στο λιμάνι του Πισαετού. Εκεί περνώντας τα χρόνια, άλλαξαν κάποια πράγματα και πιστοί στο ραντεβού περίμεναν ο Διονύσης κι ο Κωνσταντίνος (οι διοργανωτές), και όχι η Πηνελόπη! Μετά από περίπου 10 λεπτά ήμασταν στο Βαθύ, την χώρα της Ιθάκης όπου κ εκεί ήταν κι βάση μας (Ξενοδοχείο Μέντωρ με το ηλιοβασίλεμα να πέφτει ακριβώς μπροστά του). Αφήσαμε τις αποσκευές μας και φύγαμε για φαγητό και μετά για το Λάλα (μπαρ σήμα κατατεθέν του workshop, 3 λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο) για μια πρώτη χαλαρή γνωριμία με κάποιους καθηγητές και με παιδιά που είχαν κάνει κι αυτοί το ταξίδι. 

TEN IMAGES 2

Δευτέρα – Ημέρα 1
Εγερτήριο στις 9.30 περίπου (έλα μην γκρινιάζεις στο στρατό ξύπναγες στις 6.00) για να βοηθήσουμε τα παιδιά σε κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες στο σχολείο που γίνονται τα  εργαστήρια. Κατά τις 11.00, στην αυλή ξεπρόβαλε ο Παναγιώτης (εθελοντής με μπλουζάκι Design Leader) με τους υπόλοιπους.
Αφού λοιπόν μαζευτήκαμε, ο Διονύσης κήρυξε και την επίσημη έναρξη! Κάποιες πρώτες συστάσεις για τους καθηγητές, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές και μετά οι ομάδες στις τάξεις για να ξεκινήσουν.
Πρώτη αποχώρησε για η τάξη της Lydia. Η Lydia Garnett είναι μια σπουδαία φωτογράφος που η δουλειά της κινείται γύρω από πορτρέτα από “not ordinary life/people”. Το brief ήταν λοιπόν να φωτογραφίσουν μη συμβατικούς ανθρώπους/ζωές/καταστάσεις και να παραδώσουν ένα φανζίν με φωτογραφίες των “ηρώων” τους. Οι υπόλοιποι τραβήξαμε κλήρο για το αν θα πάμε με τους Beetroot ή με την Olimpia Zagnoli. Το brief των Beetroot ήταν το “Image first & Storytelling”. Περιορισμός δεν υπήρχε στο brief και ουσιαστικά μας ζητήθηκε να κάνουμε το creative process ανάποδα. Δυσκολευτήκαμε αρκετά αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε! Η Olimpia είχε θέμα τη θάλασσα και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν από ένα μικρό βιβλίο με μια “ιστορία” για τη θάλασσα ανάλογα με το πως την βλέπει ο καθένας.
Η πρώτη μέρα κύλησε χαλαρά με αυτοσυστάσεις, ερωτήσεις και με κάποιες πρώτες σκέψεις για το brief.
Περίπου στις 15.00 τελειώσαμε και αμέσως μετά μας περίμενε ένα λεωφορείο για να μας πάει σε μια ξενάγηση-έκπληξη στο παλάτι του Οδυσσέα (κοντά στον Σταυρό) και μετά στις Φρίκες (βόρεια Ιθάκη) για μπάνιο. Το βράδυ είχαμε το επίσημο welcome drink και κατά τις 3.30 τελείωσε η πρώτη ημέρα.

TEN IMAGES 3

Τρίτη – Ημέρα 2
Πρωινό στη βεράντα του Μέντωρα. Πρωινό που θύμιζε πενθήμερη εκδρομή αφού 35+ άτομα μείναμε μαζί.
Κατά τις 11.00 ήμασταν στο σχολείο όπου και ξεκινήσαμε τα εργαστήρια με πιο εντατικό ρυθμό. Ιδέες, προσχέδια, συζητήσεις και κρυφές ματιές στο τι κάνουν τα άλλα τμήματα. Στις 15.00 είχαμε τελειώσει και 15.30 είχαμε ραντεβού στο λιμάνι για αναχώρηση για την trademark παραλία του εργαστηρίου, το Γιδάκι (νότια Ιθάκη). Το καΐκι προσέγγισε την ερημική, αλλά εξαιρετική παραλία. Οι περισσότεροι κατεβήκαμε. Κάποιοι μείνανε για βουτιές στα ανοιχτά. Μια ώρα μετά το καΐκι προσέγγισε ξανά για να επιβιβαστούμε και να συνεχίσουμε προς το Κιόνι (βόρεια Ιθάκη). Παραμείναμε μια ώρα στο γραφικό λιμάνι και όταν ο ήλιος ξεκίνησε να δύει πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το Βαθύ, όπου ο καθένας ακολούθησε δικό του πρόγραμμα (αν κ οι περισσότεροι ήμασταν μια παρέα).

TEN IMAGES 4

Τετάρτη – Ημέρα 3
Πάνω κάτω, με λίγο περισσότερο άγχος, ακολουθήσαμε το ίδιο “εργαστηριακό” πρόγραμμα με τις ιδέες να παίρνουν σιγά-σιγά μορφή. Οι βουτιές αγχωμένες κι αυτές, καθότι στις 20.00 είχε εγκαίνια η έκθεση από το Show Us Your Type με θέμα την Ιθάκη! Εξαιρετική η διοργάνωση (Lisi Badia και Natalie Long. Η Lisi συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στα workshop), εξαιρετικές οι αφίσες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους ντόπιους επισκέπτες και άφθονες ποσότητες δροσιστικής μπίρας.

TEN IMAGES 5

Πέμπτη – Ημέρα 4
Full άγχος και τρέξιμο. Τελική ημέρα για τα εργαστήρια. Τελικές διορθώσεις, κοπίδια, μολύβια, χαρτιά, κόλλες κλπ παντού (όχι πως τις άλλες μέρες δεν είχε αλλά τελευταία μέρα όλα φαίνονται πιο πολλά). Οι περισσότεροι καθίσαμε μέχρι αργά το απόγευμα για να τελειώσουμε τα project μας και να τα φωτογραφίσουμε για την παρουσίαση της Παρασκευής. Για πολλούς βουτιά δεν είχε. Κάποιοι παρακολούθησαν και την κάπως prive (το Σάββατο την ανέβασαν στο Ηρώδειο) χορευτική παράσταση της Martha Graham στο σχολείο. Η υπόλοιπη μέρα όμως κύλησε όπως και η προηγούμενες. Φαγητό, ποτό, γέλια και συζητήσεις μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες.

TEN IMAGES 6

Παρασκευή – Ημέρα 5
Τελευταία μέρα. Στο Μορφωτικό Κέντρο της Ιθάκης από το πρωί για την διαμόρφωση του χώρου και το στήσιμο της έκθεσης με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων. Τελειώνοντας το στήσιμο είχαμε ελεύθερο πρόγραμμα μέχρι το απόγευμα. Τον γεμίσαμε δημιουργικά (πως αλλιώς δηλαδή;). Γυρίσαμε στο σχολείο για υπαίθριο εργαστήριο μεταξοτυπίας. Ο Μίλτος κ η Αγγελίνα (MAMA handmade silkscreen prints) στις σπάτουλες και στα τελάρα, οι υπόλοιποι στα χαρτιά, τα μπλουζάκια και τις τσάντες (τυπώσαμε τα πάντα!). Όλοι ξετρελαθήκαν και ξέφυγαν από το άγχος των παρουσιάσεων.
Το απόγευμα στις 18.00 ξεκίνησε η έκθεση (στις θετικές εντυπώσεις ήταν οι ντόπιοι που παρακολούθησαν). Στην έκθεση υπήρχαν οι τελικές δημιουργίες των συμμετοχόντων. Δουλειές με επίπεδο και ενθουσιασμό. Όλα ήταν εξαιρετικά αλλά αυτά που ξεχώρισα ήταν από την τάξη της Lydia τα “ακέφαλα” πορτρέτα της Μαρίας Παχνιώτου, που καταλάβαινες τις ζωές των ανθρώπων από το ένδυμα τους. Από την τάξη της Olimpia, το βιβλίο της Νάντιας Γουτακόλη, με τίτλο “Stampa”,  που με χρώμα απόδωσε στο χαρτί αποτυπώματα από διάφορα σημεία του σώματος που αφήνει το υγρό σώμα όταν βγαίνει από το νερό και ακουμπάει σε κάτι στεγνό. Από την τάξη των Beetroot, τα “Mixed Signs” της Σίλας Παπαδοπούλου, όπου 4 διαφορετικές αφίσες εικονογραφούσαν το βραδινό της ταξίδι για την Ιθάκη και την οδική σήμανση των έργων της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, όπου τα σήματα μετατρέπονται σε περίεργα όντα που σε καλούν προς τα πάνω τους και λίγο πριν φτάσεις σε απωθούν.
Λίγο μετά άρχισαν οι παρουσιάσεις. Εξαιρετικές όλες τους. Παρουσιάσεις σοβαρές, επαγγελματικές αλλά και κάποιες όχι συνηθισμένες, που έσπασαν τον “πάγο”. Τελειώνοντας, οι διοργανωτές μας απένειμαν τα διπλώματα συμμετοχής και στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς το λιμάνι για την “οικογενειακή” φωτογραφία. Η μέρα έκλεισε στο Λάλα (του χρόνου χορηγία ε!) με ποτό, γέλια, χώρο, συζητήσεις, εντυπώσεις και χαμόγελα στα πρόσωπα όλων. 

Ήταν όλα τέλεια. Η διοργάνωση, οι καθηγητές, το νησί, ο καιρός, οι άνθρωποι! Άνθρωποι που ανανέωσαν το ραντεβού για του χρόνου. Άνθρωποι που ερχόντουσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Άνθρωποι που γίναμε φίλοι.
Διονύση και Κωνσταντίνε μπράβο για όλα. Μπράβο για την εμπειρία και την ιστορία που έχουμε όλοι να διηγούμαστε.
Και του χρόνου φίλοι μου. Και του χρόνου!
ΥΓ1: Όσοι μπορέσετε, με το καλό να κάνετε το ταξίδι του χρόνου, μην το σκεφτείτε!
ΥΓ2: Μήπως να δούμε ότι ήρθε η ώρα για ένα ελληνικό “Design Week” σε ένα μέρος που όλοι ονειρεύονται (ήλιος, θάλασσα, πράσινο και design); Μήπως να βάλουμε στο λεξιλόγιο μας τον όρο Γραφιστοτουρισμός; Έλα, μπορούμε!

Περισσότερα για τις Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη:
www.tenimages.org
www.facebook.com/TenImagesForIthaca

sd654fs s54df6 dsf654 54sdf5Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).