100 χρόνια Bauhaus, η επέτειος ενός κινήματος που άλλαξε τον κόσμο.

26-01-2016

Το 2019 είναι η επέτειος των 100 ετών της Bauhaus Σχολής, ένα σημαντικό γεγονός για την χώρα στην οποία δημιουργήθηκε, τη Γερμανία. Θέλοντας να τιμήσουν αυτή την επέτειο, στις 21 Ιανουαρίου 2016 η Bauhaus Verbund 2019 και η συνεργαζόμενη διαφημιστική εταιρία Stan Hema παρουσίασαν τις τέσσερις ακρογωνιαίους λίθους της επικοινωνίας, που θα μας οδηγήσουν μέχρι εκείνη τη χρονιά.

Η πρώτη δράση που πήρε η Stan Hema ήταν η δημιουργία του λογοτύπου που θα συμβολίζει κάθε ενέργεια που θα σχεδιαστεί μέχρι το 2019. Η σχεδιαστική φιλοσοφία που αναπτύχθηκε από τη Stan Hema μετατρέπει τον αριθμό 100 σε ένα ισχυρό σύμβολο. Είναι bold, δύο διαστάσεων, έχει την τάση επέκτασης στον χώρο και στον χρόνο, και χρησιμεύει ως ένα παράθυρο μέσα από το οποίο ο κόσμος μπορεί να δει το φαινόμενο Bauhaus.

«Τιμώντας μία από τις σημαντικότερες σχολές του 20ου αιώνα, η Bauhaus επέτειος θα είναι μια εθνική γιορτή, με παγκόσμιο αντίκτυπο. Απευθύνει έκκληση για μία ματιά που είναι ταυτόχρονα απλή και στιβαρή, σύμφωνα με την αρχή της Bauhaus “σχεδιάζοντας το μέλλον“. Άλλωστε αυτό θα είναι το σύμβολο της επετείου για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισε ο Andreas Weber, συνεργάτης και επικεφαλής σχεδιαστής της Stan Hema.

Το κύριο μήνυμα της επικοινωνίας, “Είμαστε η επέτειος”, εστιάζει στη συμμετοχή και στην επικαιρότητα της ιδέας. Η 100η επέτειος αυτής της ενωτικής επανάστασης στον σχεδιασμό του χώρου που ζούμε, θα είναι μια νέα εμπειρία για όλους, και θα τους συμπεριλαμβάνει όλους.

“Πέρα από την ιστορική σημασία της, η Bauhaus είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Στο σημερινό κόσμο, οι άνθρωποι έρχονατι αντιμέτωποι με διαδικασίες, προϊόντα και συστήματα που ποτέ δεν θα ήταν δυνατά, χωρίς τη ριζικά καινούρια προσέγγιση της Bauhaus. Είναι αυτόν τον μοντερνισμό της Bauhaus σε όλους τους τομείς της ζωής, που θέλουμε να μετατρέψουμε σε μια συμμετοχική εμπειρία», λέει η Stephanie Kurz, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής αναλύτρια της Stan Hema.

Η πρώτη συμμετοχική εκστρατεία “Ο κόσμος βλέπει Bauhaus”, προσκαλεί τους αναγνώστες και τους χρήστες να φωτογραφίζουν τη δική τους άποψη για τη Bauhaus, μέσω ενός ειδικά φτιαγμένου στένσιλ και να το μοιράζονται με την κοινότητα. Τον Ιούνιο, η ενέργεια “Ο κόσμος βλέπει Bauhaus” θα βγει διεθνώς σαν ένα φωτογραφικό app με ενσωματωμένο ψηφιακό στένσιλ.

To site bauhaus100.de θα χρησιμεύσει ως κεντρικό σημείο παγκόσμιας συνάντησης για όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτή την εκατονταετή επέτειο. Θα παρουσιάζει κρυφές ιστορίες και σημαντικές προσωπικότητες του Bauhaus κινήματος («Tότε»), καθώς και ένα διαδραστικό ημερολόγιο των επερχόμενων γεγονότων που σχετίζονται με το Bauhaus και τον κλασσικό μοντερνισμό. Η κατηγορία «Τώρα» θα υπενθυμίζει στους χρήστες ότι η προσέγγιση της Bauhaus αντίληψης του κόσμου δεν περιορίζεται μόνο στα μουσεία και στις ακαδημαϊκές μελέτες.

H Bauhaus Verbund 2019 είναι μια επιτροπή των κρατών Βυρτεμβέργης, Βερολίνου, Βρανδεμβούργου, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Κάτω Σαξονίας, Ρηνανίας-Παλατινάτου, Σαξονίας-Άνχαλτ, της Θουριγγίας, και της Γερμανικής Ομοσπονδίας. Αποτελείται από εκπροσώπους πολιτιστικών υπουργείων, της Γερμανικής Ομοσπονδίας, και τους διαχειριστές τριών κορυφαίων Bauhaus συλλογών στη Γερμανία. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα παρέχει επίσης υποστήριξη και συμβουλές. Η Verbund έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία της επετείου Bauhaus το 2019. Άλλα κράτη μπορούν να ενταχθούν στην ένωση.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

fc7e0b4d-0409-477f-8759-34440e81072f b85d82f0-9175-4f39-9bd2-0bf965b596f1Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).