23 γραμματοσειρές ως έργα σύγχρονης τέχνης

28-01-2011

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (γνωστό και ως MoMA) είναι το ίδρυμα εκείνο το οποίο για τους περισσότερους ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στη  μοντέρνα τέχνη στον κόσμο. Η συλλογή του προσφέρει μια απαράμιλλη ματιά στη νεώτερη και σύγχρονη τέχνη και περιλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής και design, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εικονογράφησης, κινηματογράφου και ηλεκτρονικών μέσων κ.λπ.
Τα πιο πρόσφατα αποκτήματα για τη μόνιμη συλλογή του ΜοΜΑ δεν είναι άλλα από 23 ψηφιακές γραμματοσειρές. Κάποιες είναι καθημερινής χρήσης, όπως η Verdana. Άλλες είναι ιδιαίτερα οικίες, όπως η Gotham, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Ομπάμα, ή η OCR-A, η οποία βρίσκεται κάτω από  το γραμμωτό κώδικα οποιουδήποτε προϊόντος ή η DIN, η Interstate και η HTF Didot. Υπάρχουν και άλλες μπορεί να μην είναι εξίσου γνωστές, αλλά είναι εξαιρετικά “ηχηρές”, όπως η Walker ή η Template Gothic.
Με τη βοήθεια μιας ομάδας ειδικών συμβούλων που περιλαμβάνει κριτικούς γραφιστικής, σχεδιαστές, και ιστορικούς τέχνης, οι υπεύθυνοι του Μουσείου πήραν της αποφάσεις τους με βάση τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν και για την αξιολόγηση των αντικειμένων που αποτελούν τη συλλογή του ΜοΜΑ. Κριτήρια τα οποία ξεκινούν από την αισθητική και την ιστορική συνάφεια, και φτάνουν μέχρι τη λειτουργικότητα και την κοινωνική σημασία, την τεχνική εφευρετικότητα και την οικονομία.
Η επικεφαλής επιμελήτρια του Μουσείου, Paola Antoneli σημειώνει «Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση των στόχων, τα μέσα, και την κομψότητα, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα όταν ερευνούμε το σύγχρονο design».
Αυτή η πρώτη επιλογή από 23 γραμματοσειρές, αποτελούν ένα νέο κλάδο στο δέντρο των συλλογών του ΜοΜΑ. Κάθε μία από αυτές αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της τυπογραφίας. Τα νέα αποκτήματα του Μουσείου πρόκειται να παρουσιαστούν στο κοινό, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης “Standard Deviations” η οποία θα εγκαινιαστεί στις 2 Μαρτίου στον τρίτο όροφο του Μουσείου.
Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι έως σήμερα η μοναδική γραμματοσειρά που υπήρχε σαν έκθεμα στη συλλογή του ΜοΜΑ ήταν η 36 στιγμών Helvetica Bold που είχε σχεδιάσει το 1956 ο Max Miedinger.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και την πλήρη λίστα των 23 γραμματοσειρών θα βρείτε εδώ

Επτά από τις 23 γραμματοσειρές έχει σχεδιάσει ο Matthew Carter. Eδώ η Walker (1996)

Την FF Meta (1986-1991) σχεδίασε ο Erik Spiekermann

H OCR-A (1966) της American Type Founders βρίσκεται κάτω από κάθε barcode (γραμμωτό κώδικα προϊόντος)Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).