Τα σημαντικότερα θέματα του 2011 (Α’ μέρος)

02-01-2012

H χρονιά που έφυγε ήταν για το +design πολύ σημαντική. Μέσα στο 2011 είδαμε τον τέταρτο (και ίσως πιο ριζικό) επανασχεδιασμό στη δεκατριάχρονη ιστορία μας. Το Σεπτέμβριο διοργανώσαμε (σε συνεργασία με τη nice and neat) την πρώτη μας ημερίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στο σχεδιασμό ψηφιακών μέσων. Και τέλος εγκαινιάσαμε τον κύκλο “Design Υπό Στέγη” σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Όμως τι άλλο συνέβη κατά τη διάρκεια του έτους, σχετικό με το design, που θεώρησε η κοινότητά μας (αλλά όχι μόνο αυτή) ως σημαντικό; Ένας δείκτης για να το εξακριβώσουμε είναι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην αναγνωσιμότητα των άρθρων του designmag.gr.

Πριν φτάσουμε στην παράθεση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να αναγνωρίσουμε δύο δεδομένα:
α. Η επισκεψιμότητα του designmag.gr από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο σχεδόν τριπλασιάστηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θέματα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το δεύτερο μισό του έτους
β. Όπως είναι προφανές, οι σελίδες με τις πραγματικά περισσότερες επισκέψεις είναι οι “σταθερές” στις οποίες οδηγείται κανείς από το κεντρικό μας μενού (συγκεκριμένα οι “Αρχική”, “Τεύχη”, “Ειδήσεις” κ.λπ.). Αυτές τις βγάζουμε εκτός συναγωνισμού στο μέτρημά μας, και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα άρθρα αυτά καθεαυτά.
Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει τα παραπάνω ας δούμε τα θέματα που διαβάστηκαν τις περισσότερες φορές την περασμένη χρονιά, ξεκινώντας από το εικοστό μέχρι το ενδέκατο (πατώντας πάνω στη συνοδευτική εικόνα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο):

20. Έφυγε από κοντά μας ο Φρέντυ Κάραμποττ (15/10)
Ο Frederick Vincent Carabott γεννήθηκε to 1924. Σπούδασε στο Chelsea School of Art και στο St Martin’s School of Arts and Crafts. Μαζί με το ζεύγος Μιχάλη και Αγνής Κατζουράκη ίδρυσαν το 1962 το “Κ+Κ -Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών”, ένα γραφείο-σταθμό στην ιστορία της ελληνικής γραφιστικής. Κέρδισε πλήθος βραβείων και αναγνωρίσεων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς με το ήθος και το έργο του.


19. Ημίωρα Γνώσης στην Graphica 2011
(3/5)
Στα πλαίσια της πολύχρονης προσφοράς της στο χώρο των Γραφικών Τεχνών στην Ελλάδα, η Graphopress παρουσιάσε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Ημίωρα γνώσης” στο περίπτερό της κατά τη διάρκεια της Graphica που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στο Metropolitan Expo. Το συγκεκριμένο άρθρο ανήγγειλε το πρόγραμμα των ομιλιών, όπου παρουσιάστηκαν τεχνικές, διαδικασίες και μοιράστηκαν γνώση, εμπειρία και προβληματισμό!


18. Τρόικα επιτυχίας για την ελληνική αφίσσα
(2/3)
Με μεγάλη χαρά είδαμε να ανακοινώνεται η λίστα των φιναλίστ της φετινής, 18ης έκδοσης της μπιενάλε του Lahti. Εκεί, για πρώτη φορά υπάρχουν μαζί τρία ελληνικά ονόματα. Και τα τρία ανήκουν στη νέα γενιά των δημιουργών και βγαίνουν από τα σύνορα έχοντας όλοι τους διακριθεί στο παρελθόν στα ΕΒΓΕ. Πρόκειται για τους: Prop4g4nd4, Κωνσταντίνο Μίαρη (Konsept83) και Φιλήμονα Τριανταφύλλου.


17. Από αύριο το νέο +design σε όλη την Ελλάδα
(10/5)
Το +design έχει πια νέο λογότυπο (το τέταρτο από την ίδρυσή του) και φυσικά εντελώς νέο layout. Υπεύθυνοι και για τα δύο είναι η ομάδα Designers United, γνωστή για το σχεδιασμό περιοδικών όπως το “Ε” και το “w/e” της Ελευθεροτυπίας, το Soul, κ.λπ. To άρθρο που ανακοίνωσε την κυκλοφορία του συγκέντρωσε πολλές επισκέψεις…


16. Στην κορυφή του κόσμου η Beetroot!!!
(13/9)
Μία από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις του χρόνου ήταν αυτή της κατάκτησης του τίτλου Red Dot Design Agency of the year, από το θεσσαλονικιό γραφείο Beetroot. Μια λαμπρή πορεία που περιλαμβάνει πολλές δεκάδες διακρίσεων (ανάμεσά τους τρία ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ και τον τίτλο “European Agency of the year 2008), έφτασε σε μια ακόμα κορυφή, γεμίζοντάς μας με εθνική υπερηφάνια.


15. Το Άμστερνταμ πηγαίνει τη σήμανση στον επόμενο αιώνα…
(25/7)
Πρόκειται για άρθρο που παρουσιάζει την τη σήμανση του Δήμου του Άμστερνταμ, έργο του γραφείου Edenspiekermann το οποίο αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης οπτικής ταυτότητας που δημιούργησε το συγκεκριμένο γραφείο για την ολλανδική πόλη.


14. Δώδεκα από τα πιο συχνά λάθη που κάνει ένας γραφίστας
(5/12)
Παράθεση δώδεκα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας και τα οποία συγκεντρώσαμε από συνομιλίες μαζί τους και από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο. Φαίνεται ότι “χτυπήσαμε φλέβα” μια και το άρθρο αυτό συγκέντρωσε πολλές επισκέψεις από σχεδιαστές, στους οποίους ελπίζουμε να φάνηκε χρήσιμο.


13. Συνάντηση για το βιομηχανικό σχεδιασμό
(11/11)
Στο πλαίσιο του κύκλου Design υπό Στέγη πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική ημερίδα για το βιομηχανικό σχεδιασμό. Ασχολήθηκε με τη θέση του industrial design στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή σκηνή. Το πάνελ των ομιλητών υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό. Αποτελείτο από τους Αλέξι Γεωργακόπουλο, Γιάννη Γκίκα, Χριστόφορο Μπρέλλη και Alexander Taylor.


12. Αποτελέσματα διαγωνισμού λογοτύπου Εκδοτικού Οίκου Α.Π.Θ.
(11/11)
Πολλοί ήταν δυστυχώς, το 2011 οι διαγωνισμοί και οι προκηρύξεις που άπτονταν του αντικειμένου της οπτικής επικοινωνίας, χωρίς όμως να ικανοποιούν τη γραφιστική κοινότητα για πολλούς και διάφορους λόγους και γενόντας πολλές σχετικές συζητήσεις και παρεμβάσεις. Ένας τέτοιος ήταν ο διαγωνισμός σχεδιασμού λογοτύπου για τον Εκδοτικό Οίκο του ΑΠΘ, ο οποίος ήταν ανοικτός στα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας (φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό).


11. Δέκα τύποι πελατών που θα πρέπει να αποφύγετε
(10/11)
Πελάτες. Είναι το “αναγκαίο κακό” του επαγγέλματος. Χωρίς αυτούς δε μπορούμε να υπάρξουμε. Μαζί τους δε μπορούμε να συμβιώσουμε. Οι καλοί, ανοικτόμυαλοι, με γνώση, κατανόηση κανόνων κι αισθητικής, ευγένεια και οικονομική ευχέρεια, είναι πιο σπάνιοι κι από τους λευκούς ρινόκερους. Συνήθως βολευόμαστε με ό,τι περάσει από την πόρτα μας. Όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και ορισμένοι που δεν αντέχονται με τίποτα. Στο άρθρο αυτό σας παραθέσαμε δέκα περιπτώσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία

 

Tα άρθρα που βρίσκονται στις θέσεις αναγνωσιμότητας από το 10 έως το 1 για το 2011 θα βρείτε εδώ

One Response

  • Αλίσια Κ.

    Καλή χρονιά, παιδιά! Θέλουμε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα τη νέα χρονιά 🙂 Τα καλύτερα εύχομαι!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).