Τα σημαντικότερα θέματα του 2011 (Β’ μέρος)

03-01-2012

H χρονιά που έφυγε ήταν για το +design πολύ σημαντική. Μέσα στο 2011 είδαμε τον τέταρτο (και ίσως πιο ριζικό) επανασχεδιασμό στη δεκατριάχρονη ιστορία μας. Το Σεπτέμβριο διοργανώσαμε (σε συνεργασία με τη nice and neat) την πρώτη μας ημερίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στο σχεδιασμό ψηφιακών μέσων. Και τέλος εγκαινιάσαμε τον κύκλο “Design Υπό Στέγη” σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Όμως τι άλλο συνέβη κατά τη διάρκεια του έτους, σχετικό με το design, που θεώρησε η κοινότητά μας (αλλά όχι μόνο αυτή) ως σημαντικό; Ένας δείκτης για να το εξακριβώσουμε είναι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην αναγνωσιμότητα των άρθρων του designmag.gr.

Πριν φτάσουμε στην παράθεση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να αναγνωρίσουμε δύο δεδομένα:
α. Η επισκεψιμότητα του designmag.gr από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο σχεδόν τριπλασιάστηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θέματα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το δεύτερο μισό του έτους
β. Όπως είναι προφανές, οι σελίδες με τις πραγματικά περισσότερες επισκέψεις είναι οι “σταθερές” στις οποίες οδηγείται κανείς από το κεντρικό μας μενού (συγκεκριμένα οι “Αρχική”, “Τεύχη”, “Ειδήσεις” κ.λπ.). Αυτές τις βγάζουμε εκτός συναγωνισμού στο μέτρημά μας, και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα άρθρα αυτά καθεαυτά.
Έχοντας λοιπόν ξεκαθαρίσει τα παραπάνω ας δούμε τα θέματα που διαβάστηκαν τις περισσότερες φορές την περασμένη χρονιά, ξεκινώντας από το δέκατο μέχρι το πρώτο (πατώντας πάνω στη συνοδευτική εικόνα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο):

10. Αρνητική τελικά η στάση της Ένωσης Γραφιστών στη δράση Design Greece του ΟΠΕ (23/02)
Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη γραφιστική κοινότητα στην αρχή του έτους είχε σχέση με την πρωτοβουλία Design Greece του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου. Έπειτα από μια σύντομη διαβούλευση, η Ένωση Γραφιστών απέρριψε το σκεπτικό του ΟΠΕ και έκανε ορισμένες αντιπροτάσεις, χωρίς όμως το όλο θέμα να προχωρήσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

 

9. Πανόραμα Design 2011 – διάθεση των πρώτων εισιτηρίων (10/20)
Το φετινό Πανόραμα Design πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς). Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, η πρώτη σχετική δημοσίευση συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της κοινότητας, που πάντα περιμένει με ανυπομονησία το μεγάλο αυτό ραντεβού.

 

8. Εικοσι-εννέα συμβουλές για να παραμείνετε δημιουργικοί (15/6)
Τη χρονιά που μας πέρασε κάποια από τα άρθρα μας αφορούσαν σε συμβουλές και χρήσιμες λίστες. Ένα από τα πιο επιτυχημένα του είδους υπήρξε ένα σύντομο είδος που έφτιαξε το ιαπωνικό γραφείο animation TO-FU με σκοπό να συμβουλεύσει τους δημιουργικούς ανθρώπους να… παραμείνουν δημιουργικοί.
Το αναδημοσιεύαμε με την ελπίδα να εμπνεύσουμε κάποιους και μάλλον, έτσι έγινε…

 

7. Το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΔΕΝ έχει λογότυπο (4/5)
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες διεθνείς διαγωνισμούς που έγιναν πέρσι αφορούσε στη δημιουργία λογοτύπου για το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενημέρωση που παρείχαμε για το διαγωνισμό από την ιστοσελίδα μας, προφανώς ενδιέφερε αρκετούς δημιουργούς, και μάλιστα, είχαμε την ευχαρίστηση να δούμε δύο από τις επικρατέστερες προτάσεις να προέλθουν από την Ελλάδα (και πιο συγκεκριμένα από την Κρήτη).

 

6. Απειλή πυρηνικής καταστροφής (15/3)
Το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, ακολούθησε μια σημαντικότερη καταστροφή: από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Fukishima Daiichi εκλύθηκαν (και συνεχίζουν να εκλύονται;) επίπεδα ακτινοβολίας που έκαναν τη ζωή στη γύρω περιοχή επικίνδυνη. Ο χώρος που δώσαμε στους σχεδιαστές να εκφράσουν την ανησυχία τους για την επικείμενη καταστροφή, συγκέντρωσε πολλές επισκέψεις, αλλά και γέννησε συζητήσεις…

 

5. ΕΒΓΕ 2011 – τα αποτελέσματα (17/4)
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης 2011, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών στο ACS. Το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ κατέκτησε η ΜnP και όπως είναι φυσιολογικό, πολλοί ήταν αυτοί που ενδιαφέρθηκαν να ανατρέξουν στις σελίδες του designmag.gr ώστε να μάθουν από πρώτο χέρι τι συνέβη κατά τη μεγάλη βραδιά της ελληνικής δημιουργικότητας.

 

4. Οσμή γκάφας(;) στο διαγωνισμό της ΕΡΤ  (13/9)
Ένας από τους διαγωνισμούς που απασχόλησε (όχι θετικά) την κοινότητα κατά τη χρονιά που πέρασε, ήταν κι αυτός που αφορούσε στον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας της ΕΡΤ. Όταν λάβαμε τα αποτελέσματά του, βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η πρόταση η οποία είχε βραβευθεί με τη δεύτερη θέση, έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό στην  τρέχουσα έκδοση του διαδικτυακού τόπου του BBC. Τελικά, και ύστερα από το σάλο που δημιουργήθηκε, το δεύτερο βραβείο αφαιρέθηκε από το σχεδιαστή της συγκεκριμένης πρότασης…

 

3. Διαγωνισμός για το λογότυπο «Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας» (29/11)
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι εν εξελίξει, οπότε θα ασχοληθούμε ξανά μαζί του στο μέλλον. Όμως, το πρώτο άρθρο (από τα συνολικά τρία) που αναφερθήκαμε σε αυτόν συγκέντρωσε πολλές επισκέψεις και γέννησε πολλές συζητήσεις, τόσο για το εύρος της δουλειάς που απαιτεί, όσο και για το ύψος της τελικής αμοιβής.

 

3. Μια δόση αισιοδοξίας: από τους σχεδιαστές προς την ελληνική κοινωνία (15/2)
Μια απάντηση στην υφέρπουσα κατήφεια και απογοήτευση, μια δόση αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας δίνουν οι Έλληνες σχεδιαστές, χρησιμοποιώντας το μέσο την αφίσας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μια διαδικτυακή έκθεση, όμως όλες οι συμμετοχές θα προβληθούν επίσης και σε μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20/1/2012 στην γκαλερί 70×100 της εταιρείας Χαρτιά Περράκη. Κάποιες από αυτές θα τυπωθούν και θα διατεθούν προς πώληση, ενώ τα έσοδα θα αποτελέσουν δωρεά των Ελλήνων σχεδιαστών προς το Χαμόγελο του Παιδιού. Παρ’ ότι η συγκεκριμένη σελίδα έχει ζωή μόλις δύο εβδομάδων κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση των δημοφιλέστερων άρθρων. Είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια του νέου έτους θα συγκεντρώσει ακόμα περισσότερα “κτυπήματα”.

 

2. Nέος λογότυπος για το Μουσείο Ακρόπολης (16/9)
Η παρουσίαση του νέου λογοτύπου που δημιουργήθηκε από τη Λουκία Κατζουράκη, αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της περασμένης χρονιάς και δυστυχώς όχι για καλό… Από την πλευρά μας, ήμασταν οι πρώτοι που το “ανεβάσαμε” στο διαδίκτυο, οι μόνοι που παρουσιάσαμε την πλευρά της δημιουργού και ένας από τους πολλούς χώρους που φιλοξένησαν τα σχόλια του κοινού – και συγκεκριμένα 137 σχόλια (αριθμός ρεκόρ για την ιστορία του designmag.gr).

 

1. Έλληνες σχεδιαστές για το ιαπωνικό τσουνάμι (11/3)
Λίγες μόνο ώρες μετά από το κτύπημα του φονικού τσουνάμι στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας και οι Έλληνες σχεδιαστές, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στο δράμα που χάρη στο διαδίκτυο και την τηλεόραση όλοι μας παρακολουθήσαμε από κοντά, έκαναν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα… Δημιούργησαν! Και μάλιστα δημιούργησαν 111 διαδικτυακές αφίσες, οι οποίες επικοινωνήθηκαν όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο (από πολυάριθμα blog, κοινωνικά μέσα, αλλά και έντυπα ευρείας κυκλοφορίας όπως το BHMAGAZINO, η LIFO και η Athens Voice), αλλά και διεθνώς. Παράλληλα αναπτύχθηκε μέσω των σχολίων μια έντονη συζήτηση σχετικά με το social design.
Αποτέλεσμα; Τη συγκεκριμένη σελίδα είδαν περισσότεροι αναγνώστες απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη σελίδα του ιστοτόπου μας μέσα στο 2011.

Tα άρθρα που βρίσκονται στις θέσεις αναγνωσιμότητας από το 20 έως το 11 για το 2011 θα βρείτε εδώΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-09-2017 [0]

Επετειακή έκδοση για το backpacker.gr

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-07-2017 [6]

Εκεί που ζουν οι νυχτερίδες

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-05-2017 [0]

Ραντεβού στ’ άστρα με πέντε σημαντικούς δημιουργούς

ΔΙΑΦΟΡΑ 03-05-2017 [0]

Δέκα χρόνια εν αναμονή για την Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Αιγαίουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).