Τα σημαντικότερα θέματα του 2013 (Α’ μέρος)

02-01-2014

Τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει μια ανασκόπηση στα θέματα εκείνα που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος “συγκίνησαν” περισσότερο τη δημιουργική κοινότητα (ή ακόμα και το ευρύτερο κοινό), όπως αυτό καταγράφηκε σύμφωνα με την αναγνωσιμότητα των διάφορων άρθρων της ιστοσελίδας μας.
Όπως θα διαπιστώσετε, κατά το 2013 το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε δύο είδη ειδήσεων: σε παρουσιάσεις συγκεκριμένων δουλειών (ως επί το πλείστον σχεδιασμό λογοτύπων) και διαγωνισμούς (στην πλειοψηφία τους, με “περίεργους” όρους).

Όπως είναι προφανές, οι σελίδες με τις πραγματικά περισσότερες επισκέψεις είναι οι “σταθερές” στις οποίες οδηγείται κανείς από το κεντρικό μας μενού (συγκεκριμένα οι “Αρχική”, “Διαγωνισμοί”, “Ειδήσεις” κ.λπ.). Αυτές τις βγάζουμε εκτός συναγωνισμού στο μέτρημά μας, και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα άρθρα αυτά καθεαυτά.
Σήμερα θα δούμε τα θέματα που διαβάστηκαν τις περισσότερες φορές την περασμένη χρονιά, ξεκινώντας από το εικοστό μέχρι το ενδέκατο (πατώντας πάνω στη συνοδευτική εικόνα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο):

20. Κατακραυγή για την τυπογραφία των ολλανδικών νομισμάτων (4/11)
Μέγα θέμα έχει προκύψει σε μια εκ των μητροπόλεων του παγκοσμίου design, την Ολλανδία, αμέσως μετά από τη δημοσίευση των νέων νομισμάτων της χώρας, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2014 και τα οποία θα φέρουν την κεφαλή του νέου μονάρχη, Willem-Alexander, έπειτα από την αποχώρηση από το θρόνο της μητέρας του, Βεατρίκης.

19. Δείτε το νέο λογότυπο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (24/10)
Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικό, που αποτελεί στολίδι, όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά, αλλά και της Ελλάδας εν γένει. Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου θεάτρου λίγοι μόνο πρόσεξαν ότι η επανέναρξη της λειτουργίας του συνοδεύεται από ένα νέο λογότυπο το οποίο θα συνοδεύει και θα υπογράφει εφεξής την επικοινωνία του Θεάτρου.

18. Ανέξοδος ο νέος λογότυπος του δήμου Αλεξανδρούπολης (21/5)
Ο νέος λογότυπος περιλαμβάνει τη Χάνα Τραϊανούπολης, την Παναγία Κοσμοσώτηρα στις Φέρες, το Φάρο της Αλεξανδρούπολης, το κλαδί ελιάς ως σύμβολο ειρήνης αλλά και ως βραβευμένο και αναγνωρισμένο τοπικό προϊόν και τα κύματα της θάλασσας (!).

17. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το λογότυπο της κοινωνικής οικονομίας (8/7)
Με διάφορες εκκρεμότητες αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το λογότυπο της Κοινωνικής Οικονομίας. Χωρίς τα ονόματα των νικητών (αντ’ αυτών είναι ορατός ο κωδικός αριθμός της συμμετοχής) και χωρίς την ηλεκτρονική ψηφοφορία κοινού (η οποία “δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί για τεχνικούς λόγους”).

16. Διπλός διαγωνισμός (συσκευασίας και βιομηχανικού σχεδιασμού) από την BiC (9/5)
Με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας και την υποστήριξη της νέας γενιάς στην Ελλάδα, η BiC διενέργησε Διαγωνισμό Σχεδιαστικής Καινοτομίας, αναζητώντας να βρει και να φέρει σε επαφή με την ομάδα του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης τα καλύτερα και πιο δημιουργικά μυαλά της χώρας, απευθυνόμενη στον νέο σχεδιαστή, δημιουργό, γραφίστα και εικαστικό που θα ήθελε να οραματιστεί μαζί της.

15. Οι Designers United σχεδιάζουν το έμβλημα του final four του Λονδίνου (6/3)
Tο Τurkish Airlines Euroleague Final Four, πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο στο Λονδίνο και ανέδειξε ως πρωταθλητή Ευρώπης τον Ολυμπιακό. Όμως και στο κομμάτι της γραφιστικής η ελληνική παρουσία ήταν αισθητή, μια και το γνωστό γραφείο της Θεσσαλονίκης επελέγη για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει το έμβλημα της διοργάνωσης.

14. Πρώτη εμφάνιση του μεταβατικού(;) λογοτύπου της νέας ελληνικής τηλεόρασης (10/7)
«Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» – (ΕΔΤ) είναι το όνομα του μεταβατικού φορέα, όπως αναγράφεται σε κάρτα η οποία εμφανίσθηκε από τις 8 το πρωί της 10ης Ιουλίου, στη συχνότητα της παλιάς ΝΕΤ. Απεικονίζει την υδρόγειο και το νέο, επίσης μεταβατικό, λογότυπο της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης.

13. Διαγωνισμός λογοτύπου σε 16 ημέρες από το ΙΚΑ (3/9)
Πρόχειρο Διαγωνισμό για το έργο “Δημιουργία λογοτύπου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.)” διεξήγαγε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών και μάλιστα με διορία 16 ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσής του. Τα αποτελέσματα, ακόμη δεν τα έχουμε δει κάπου…

12. Το ωραιότερο κατάστημα του κόσμου, βρίσκεται στην Ελλάδα (3/3)
Έχουμε συνηθίσει τις επιτυχίες ελληνικών δημιουργικών γραφείων σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά με χαρά δημοσιεύσαμε και μια αντίστοιχη επιτυχία στο χώρο του interior design.
Υπεύθυνο το γραφείο Kois Associated Architects, το οποίο κέρδισε σημαντικότατη διάκριση στα ετήσια βραβεία του περιοδικού travel + leisure, για το ζαχαροπλαστείο “Γλυκιές Αλχημείες” του Στέλιου Παρλιάρου στην Κηφισιά, που απέσπασε τον τίτλο του καλύτερα σχεδιασμένου καταστήματος λιανικής στον κόσμο για το 2012.

11. Με ρεκόρ νικητών τα αποτελέσματα των ΕΒΓΕ 2013 ()
Στην όμορφη και φιλόξενη κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και με την έντονη παρουσία εκπροσώπων από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/4 η πλέον εξωστρεφής τελετή απονομής των ΕΒΓΕ 2013.
Όσον αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι, κύριο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης υπήρξε η διασπορά-ρεκόρ των βραβείων, αφού συνολικά βραβεύθηκαν 64 διαφορετικά ονόματα (32 εκ των οποίων για πρώτη φορά). Η πληθώρα αυτή των βραβευθέντων αποδεικνύει περίτρανα το υψηλό επίπεδο της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας, που συνεχώς ανεβάζει τον πήχη και μας κάνει υπερήφανους με συνεχείς διακρίσεις ακόμα και εκτός συνόρων.

Τα δέκα δημοφιλέστερα θέματα του 2013, θα βρείτε εδώ.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).