Τα σημαντικότερα θέματα του 2014 (Α’ μέρος)

05-01-2015

Σύμφωνα με την παράδοση που έχουμε καθιερώσει μέσα από αυτές τις σελίδες εδώ και λίγα χρόνια, ξεκινούμε κάθε χρονιά εντοπίζοντας τα θέματα εκείνα που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος “συγκίνησαν” περισσότερο τη δημιουργική κοινότητα (ή ακόμα και το ευρύτερο κοινό). Για να κάνουμε αυτή την καταγραφή, ελέγχουμε την αναγνωσιμότητα των διάφορων άρθρων της ιστοσελίδας μας.

Όπως είναι προφανές, οι σελίδες με τις πραγματικά περισσότερες επισκέψεις είναι οι “σταθερές” στις οποίες οδηγείται κανείς από το κεντρικό μας μενού (συγκεκριμένα οι “Αρχική”, “Διαγωνισμοί”, “Ειδήσεις” κ.λπ.). Αυτές τις βγάζουμε εκτός συναγωνισμού στο μέτρημά μας, και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα άρθρα αυτά καθεαυτά.
Σήμερα θα δούμε τα θέματα που διαβάστηκαν τις περισσότερες φορές την περασμένη χρονιά, ξεκινώντας από το εικοστό μέχρι το ενδέκατο (πατώντας πάνω στη συνοδευτική εικόνα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο):

20. Ο λόγος στους δημιουργούς του λογοτύπου του Μαραθωνίου της Αθήνας  (4/3)
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσίαση της νέας  οπτικής ταυτότητας του Μαραθωνίου της Αθήνας. Στο συγκεκριμένο άρθρο εντοπίσαμε τους σχεδιαστές πίσω από το συγκεκριμένο έργο και καταγράψαμε τις δικές τους θέσεις.
01_AM_design_process-511x1024

 

19. Καλλιγραφία του δρόμου (16/6)
Σύντομη συνέντευξη με το γραφίστα Δημήτρη Κολέτση, υπεύθυνο για τα καλλιγραφικά μηνύματα που παρουσιάζονται (κυρίως) στους δρόμους της Νέας Σμύρνης.
kolets

 

18. Safe place: μια μικρού μήκους ταινία για ένα σοβαρότατο ζήτημα (13/7)
Ο Άγγελος Ροδιτάκης γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στην Κρήτη και ξεκίνησε να σπουδάζει στη φιλοσοφική σχολή του Ρεθύμνου. Το πάθος του όμως ήταν εξαρχής το 3D animation. H πτυχιακή του εργασία (ένα animation διάρκειας περίπου δύο λεπτών) τράβηξε την προσοχή πολλών, εντός κι εκτός συνόρων.
rig10

 

17. Οι επτά άγιοι-προστάτες των γραφιστών (2/10)
«Η ιδέα των επτά Αγίων δημιουργήθηκε από την συνεχόμενη ανάγκη κατοχής μιας κλίμακας Pantone» μας λέει ο Δημήτρης Αναστασιάδης και συνεχίζει «Με το άνοιγμα του δικού μου γραφείου, η ανάγκη αυτή μεγάλωσε και με κυρίευσε όσο λίγες εμμονές. Το μυαλό μου δεν άργησε να μπερδευτεί (όπως αρέσκεται) με τις λέξεις και ο Μέγας Pantoneκράτορ γεννήθηκε. Δεν άργησαν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ‘Άγιοι’ στους οποίους απευθυνόμαστε συχνά πυκνά οι επαγγελματίες των γραφικών τεχνών, εικονογράφοι κτλ. αγνοώντας πολλές φορές την ύπαρξή τους».
8cab747b933edd630de7b9f5f988f976

16. Εθνικό Θέατρο: τι λένε οι ΜΝΡ, ο νυν σχεδιαστής (Πάρις Κούτσικος), η κοινότητα και πώς απαντούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του ΕΘ (19/3)
Η προσπάθεια αντικατάστασης του λογοτύπου του Εθνικού Θεάτρου ήταν ένα από τα δύο θέματα που απασχόλησαν επί μακρόν και έντονα τη δημιουργική κοινότητα και όχι μόνο. Θα συναντήσουμε σχετικά άρθρα και πιο ψηλά, και σύμφωνα με πηγές μας, (δυστυχώς) το θέμα θα μας απασχολήσει και μέσα στο 2015.
Στο συγκεκριμένο άρθρο καταγράφουμε τις απόψεις από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων τόσο της διοίκησης του Θεάτρου, όσο και των ΜΝΡ.
1972540_253965314785847_554138842_n

 

15. Διαγωνισμός λογοτύπου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ (2/12)
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση λογότυπου το οποίο θα σηματοδοτεί και θα ενοποιεί τις πολύπλευρες δραστηριότητες γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Ο διαγωνισμός είναι δίμηνος και θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2015.
Στο συγκεκριμένο άρθρο παραθέτουμε αυτούσια την προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής.
kke

 

14. Πώς προέκυψε ο νέος λογότυπος της ΝΕΡΙΤ; (5/5)
Το παρασκήνιο με την οπτική ταυτότητα της ΝΕΡΙΤ δε μας άφησε να βαρεθούμε.
Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα, η οποία και συνοδεύτηκε από την πρώτη παρουσίαση του νέου λογοτύπου. Πρόκειται ένα απλό ”Ν” «…και αυτό για να μπορεί να δεχτεί στο μέλλον κάποια τροποποίηση» όπως μας ενημερώνει σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «το λογότυπο έχει άριστη σχεδίαση και είναι γαλάζιο».
nerit_new_logoΒ

 

13. Ένας κολοσσός του branding στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (6/2)
Ο θρυλικός σχεδιαστής και ειδικός του branding Michael Wolff, συνιδρυτής της εταιρείας Wolff Olins – μίας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες σχεδιασμού στον κόσμο, μιλάει στη δημοσιογράφο Rachel Howard για την αξία της περιέργειας,της δημιουργικότητας και τη σημασία της αυθεντικότητας.
Η αναγγελία της ομιλίας του στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών τράβηξε την προσοχή της κοινότητας.
masterMichael_cropped_v2

 

12. Μία από τις μέγιστες διακρίσεις στον κόσμο της συσκευασίας για τη Mousegraphics (16/5)
Τα βραβεία dieline αποτελούν έναν από τους εγκυρότερους θεσμούς στον κόσμο, όσον αφορά το χώρο του σχεδιασμού συσκευασίας.
Αποτελεί συνεπώς μια εξαιρετική διάκριση το γεγονός ότι το γνωστό και πολυβραβευμένο ελληνικό γραφείο Mousegraphics κατάφερε στο συγκεκριμένο θεσμό να αποσπάσει την υψηλότερη δυνατή διάκριση: τον τίτλο του Best of Show.
06

11. Εντελώς δωρεάν εναλλακτικές για γνωστά προγράμματα σχεδιασμού (4/2)
H κίνηση της Adobe να σταματήσει την πώληση των προγραμμάτων της και να προχωρήσει στην τρόπο τινά ενοικίαση της χρήσης τους (adobe cloud) ευχαρίστησε ορισμένους και δυσαρέστησε κάποιους άλλους.
Οι τελευταίοι άρχισαν ως ένα σημείο να ψάχνουν τις διαθέσιμες σε αυτούς εναλλακτικές. Και εδώ δεν έχουμε παρά να σας ενημερώσουμε για κάποιες από αυτές. Και πιο συγκεκριμένα, τις εναλλακτικές εκείνες που διατίθενται εντελώς δωρεάν.
GIMP-1024x590Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).