Τα σημαντικότερα θέματα του 2014 (B’ μέρος)

07-01-2015

Όπως είναι προφανές, οι σελίδες με τις πραγματικά περισσότερες επισκέψεις είναι οι “σταθερές” στις οποίες οδηγείται κανείς από το κεντρικό μας μενού (συγκεκριμένα οι “Αρχική”, “Διαγωνισμοί”, “Ειδήσεις” κ.λπ.). Αυτές τις βγάζουμε εκτός συναγωνισμού στο μέτρημά μας, και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα άρθρα αυτά καθεαυτά.
Σήμερα θα δούμε τα θέματα που διαβάστηκαν τις περισσότερες φορές την περασμένη χρονιά, ξεκινώντας από το δέκατο μέχρι το πρώτο (πατώντας πάνω στη συνοδευτική εικόνα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο):

10. Έπεσε η αυλαία στα ΕΒΓΕ 2014 (11/4)
Η αυλαία για τη διοργάνωση των ΕΒΓΕ 2014 έπεσε την Πέμπτη 10/5 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την τελετή απονομής, που παρουσίασε το ντουέτο Λυδία Παπαϊωάννου – Θοδωρής Τσεκούρας (συνοδευόμενοι από τα live loops της Σοφίας Κουρτίδου).
Για τους αριθμούς, αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος τα ΕΒΓΕ είδαν μια αύξηση στον αριθμό των συμμετοχών, της τάξης του 14%, σε σχέση με πέρυσι. Από τις 1129 συνολικά συμμετοχές, 29 τιμήθηκαν με ΕΒΓΕ και 62 με επαίνους. Συνολικά βραβεύθηκαν 55 διαφορετικά ονόματα (δημιουργικά γραφεία, εικονογράφοι, διαφημιστικές εταιρείες και web designers).
9_Panorama

9. Διαγωνισμός λογοτύπου για τη Δράμα ως προορισμό οινικού τουρισμού (16/7)
Ο διαγωνισμός με έπαθλο €4.000 (μεικτά) που προκήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας,  με σκοπό την προβολή και σε βάθος χρόνου την καθιέρωση του νομού Δράμας ως προορισμού οινικού τουρισμού τράβηξε την προσοχή μεγάλου αριθμού αναγνωστών μας. Σημειώστε για την ιστορία ότι παρά τις υποβολές από 73 δημιουργούς, καμία πρόταση δεν κρίθηκε ως κατάλληλη ως σήμερα.
9Wineries_Veroia_510

8. DesignAthens το νέο σημαντικό ετήσιο γεγονός για την οπτική επικοινωνία (27/10)
Το (δέκα χρόνων) Πανόραμα Design πέθανε, ζήτω το DesignAthens. Με παρουσιάσεις πάνω σε επαγγελματικά ζητήματα, συζητήσεις επί σκηνής και περισσότερους ξένους προσκεκλημένους, το designAthens του περασμένου Δεκεμβρίου ξεκίνησε με αρκετές διαφορές απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει ως τώρα από αντίστοιχα συνέδρια και ημερίδες. Η πρώτη ανακοίνωση του νέου θεσμού τράβηξε την προσοχή της κοινότητας με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα άρθρα της χρονιάς.
10_ebge

7. Και επισήμως πλέον το Ελληνικό Σήμα (16/12)
Η επίσημη παρουσίαση του «Ελληνικού Σήματος» για την θωράκιση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 15 Δκεμβρίου 2014, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από τον αρμόδιο Υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Στέφανο Κομνηνό, εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων.
8wine-bottle

6. Νέο σήμα για τα ελληνικά προϊόντα (4/12)
Τη λύση ανέλαβε την πρωτοβουλία να δώσει η ΕΔΕΕ, οι άνθρωποι της οποίας επικοινώνησαν με το Υπουργείο και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν χωρίς αμοιβή, ώστε να δημιουργηθεί ένα άρτιο σήμα, το οποίο να πληροί βασικές τεχνικές προϋποθέσεις και να ανταποκρίνεται στο σκοπό του.
Έπειτα από το πράσινο φως που δόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης (και με το σχετικό brief ανά χείρας) η ΕΔΕΕ απευθύνθηκε στα μέλη του τομέα Branding & Design (στον οποίο συμμετέχουν ορισμένες από τις πλέον αναγνωρίσιμες ελληνικές εταιρείες του χώρου) και ζήτησε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι το ήθελαν, ώστε να σχεδιάσουν pro bono το σήμα των ελληνικών προϊόντων. Από τα τρία γραφεία που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, έπειτα από κλήρωση, τη δουλειά ανέλαβε η MILK.
7grkmark

5. Παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, λόγω του διαγωνισμού λογοτύπου (1/4)
H πρώτη πρωταπριλιάτικη είδηση στην ιστορία του designmag.gr μάλλον κρίνεται επιτυχημένη αφού τράβηξε την προσοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να την κατατάξει ανάμεσα στα πλέον πολυδιαβασμένα άρθρα της χρονιάς που πέρασε.
Print

4. Επάγγελμα γραφίστας: τι σημαίνει για το μέσο Έλληνα; (21/7)
Ο συλληφθείς κατηγορούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας Νίκος Μαζιώτης, είχε τον τελευταίο χρόνο φτιάξει ένα φιλήσυχο προφίλ ώστε να περνά απαρατήρητος:
Διάλεξε ένα κοινό επώνυμο (Παπασωτηρίου), ένα σπίτι σε μια μεσοαστική περιοχή (Μαρούσι), ένα αυτοκίνητο μάρκας Hyundai. Όλα απλά, κοινά κι απρόσωπα.
Όταν οι γείτονες ρωτούσαν “τι επαγγελλόταν” ο κύριος Παπασωτηρίου, η απάντηση ήταν… “γραφίστας”.
Η επιλογή αυτή μας έβαλε σε σκέψεις.
4_65465488

3. Η πρώτη διαδραστική αφίσα ενάντια στην φτώχεια (24/6)
Οι δημιουργοί της γερμανικής Kolle Rebbe, οποίοι συνέλαβαν και πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη δράση, που απέφερε άμεσα αποτελέσματα:
Ουσιαστικά, ενέταξαν δύο οθόνες κι ένα μηχανισμό ανάγνωσης πιστωτικών καρτών μέσα σε μια διαδραστική αφίσα (η οποία τοποθετήθηκε σε αεροδρόμια) και προσκάλεσαν το κοινό, να “ταΐσει” οικογένειες στο Περού, ή να “απελευθερώσει” από τα δεσμά τους παιδιά στις Φιλιππίνες.
3Misereor_PlaCard7-1024x723

2. Παρουσιάστηκαν οι τρεις υποψηφιότητες από τις οποίες θα προκύψει το σήμα ελληνικών προϊόντων (13/3)
Η μακροχρόνια διαδικασία για τη δημιουργία σήματος ελληνικών προϊόντων φαινόταν ότι έφθανε κοντά στο τέλος της, όταν παρουσιάσθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας οι τρεις καλύτερες, σύμφωνα με τους υπεύθυνους προτάσεις, οι οποίες και θα τέθηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία.
2_3

1. Διαγωνισμός-σοκ από το Εθνικό Θέατρο (18/3)
Στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου τον (και με γραφιστικές ανησυχίες) κ. Γιάννη Χουβαρδά διαδέχθηκε ο κ. Σωτήρης Χατζάκης. Η επιθυμία του να αποβάλλει το βραβευμένο λογότυπο που πριν λίγα χρόνια σχεδίασε η MNP, είναι γνωστή (αρκεί κάποιος να δει τα νέα προγράμματα, από τα οποία λείπει ο γνωστός λογότυπος).
Ο τρόπος που διάλεξε να το κάνει ήταν ένας ανοιχτός διαγωνισμός με έπαθλο €1.500.Το θέμα που διαβάστηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και που ξεκίνησε το κύμα αντίδρασης, το οποίο ξεπέρασε τα πλαίσια της γραφιστικής κοινότητας, ήταν αυτό εδώ.
Print

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).