Σύμβολα ελεύθερα προς χρήση

17-01-2012

To 1974 η AIGA, η Ένωση Αμερικανών Σχεδιαστών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ δημιούργησε 34 σύμβολα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε πινακίδες και συστήματα σήμανσης σε αεροδρόμια, λιμάνια, επικοινωνιακούς κόμβους και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Πέντε χρόνια αργότερα στο σύνολο προστέθηκαν 16 επιπλέον σύμβολα.
Πριν από αυτή την προσπάθεια, πολλές διεθνείς, εθνικές και τοπικές οργανώσεις είχαν δημιουργήσει σύμβολα που σκοπό τους είχαν να καθοδηγούν επιβάτες και πεζούς σε περιβάλλοντα όπου κυκλοφορεί κοινό προερχόμενο από διαφορετικά έθνη (όπως τα αεροδρόμια και οι διεθνείς εκθέσεις). Αν και μεμονωμένα κάποια από αυτά τα σύμβολα ήταν αποτελεσματικά, δεν υπήρχε μέχρι τότε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συμβόλων που να απευθύνεται σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και γλωσσικής ή πολιτισμικής προέλευσης το οποίο να ήταν ευανάγνωστο από απόσταση.
Η AIGA ανέλαβε να συγκεντρώσει τα διάφορα σύμβολα από πολλούς διαφορετικούς προορισμούς και χρήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων) και ανέθεσε σε μια ειδική πενταμελή επιτροπή να τα αξιολογήσει και να προτείνει βελτιώσεις σε κάποια από αυτά ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο.
Με βάση τα συμπεράσματά τους, μια ομάδα σχεδιαστών-μελών της Ένωσης παρήγαγε τα σύμβολα τα οποία λειτούργησαν για πολλά χρόνια ως ένα παράδειγμα του πώς σχεδιαστές, που αναλαμβάνουν εργασίες που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, μπορούν να αντιμετωπίσουν μια καθολική ανάγκη επικοινωνίας.

Τώρα, μπορεί όποιος το επιθυμεί να καταφορτώσει εντελώς δωρεάν και να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτό, που χάρη στη δύναμη του διαδικτύου γίνεται ευρέως διαθέσιμο και προσβάσιμο από όλους. Θα το βρείτε εδώ

 

 

Πριν από ένα σχεδόν χρόνο, και αντλώντας έμπνευση από τη συγκεκριμένη προσπάθεια της AIGA δημιουργήθηκε μια νέα, καθαρά διαδικτυακή πρωτοβουλία με τίτλο “the Noun Project”, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια ελεύθερη βιβλιοθήκη συμβόλων προς καταφόρτωση, που εμπλουτίζεται διαρκώς με σχέδια-προτάσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Η βιβλιοθήκη αυτή διαθέτει για την ώρα περισσότερα από 800 σύμβολα, τα οποία έχουν βέβαια περάσει μια διαδικασία έγκρισης από έμπειρους σχεδιαστές. Δεν είναι πλέον απλώς μια βιβλιοθήκη. Είναι επίσης ένα εργαστήριο, όπου οι έννοιες οπτικοποιούνται και στη συνέχεια διαμοιράζονται δωρεάν. Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης όπου η γλώσσα δεν ομιλείται, αλλά βλέπεται.

Περισσότερα για το the Noun Project, εδώΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).