Η Αμερικανική Ένωση Γραφιστών εγκαλεί τον πρόεδρο Ομπάμα

26-10-2011

Με επιστολή που απηύθυνε στο διευθυντή της προεδρικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα για το 2012, Jim Messina, o Richard Grefé, διευθυντής τις AIGA (του αμερικανικού συλλογικού οργάνου των γραφιστών), σημειώνει την έντονη διαφωνία της ένωσης σχετικά με την πρακτική που επελέγη να ακολουθηθεί στην πρωτοβουλία “Art Works”, η οποία ουσιαστικά καλεί τους σχεδιαστές (αλλά και το ευρύτερο κοινό) να προσφέρουν αφιλοκερδώς τη δουλειά τους ώστε να φιλοτεχνηθούν αφίσσες για την υποστήριξη του επικείμενου νομοσχεδίου για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με το θέμα αυτό είχαμε ασχοληθεί και μέσα από τη δική μας ιστοσελίδα εδώ.

Στην επιστολή του ο Richard Grefé καλεί τους υπεύθυνους της εκστρατείας του Ομπάμα να ακυρώσουν άμεσα το διαγωνισμό αφίσσας που «…ευτελίζει την αξία του σχεδιασμού, παραλείποντας να αποζημιώσει τους γραφίστες τόσο για την εργασία τους, όσο και για τα δικαιώματά τους που προβλέπονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας» και να εξετάσουν από ένα διαφορετικό πρίσμα το ρόλο του σχεδιασμού στη δημιουργία κοινωνικού και οικονομικού κεφαλαίου καθώς και στην καινοτομία και την ανάπτυξη. Το design, συνεχίζει η επιστολή «…θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κινητήρια οικονομική δύναμη και όχι ως μια απλή, ανέξοδη διέξοδος της δημιουργικότητας. Και θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή της σχεδιαστικής κοινότητας για την ένταξη του design σε μια οικονομική στρατηγική που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ».
Σύμφωνα πάντα με την επιστολή, ο πρόσφατα εξαγγελθής διαγωνισμός αφίσας “Art Works: A Poster Contest to Support American Jobs” δείχνει έλλειψη σεβασμού για το επάγγελμα του σχεδιαστή, παραβιάζει τις παγκόσμιες αρχές και τα πρότυπα για την επαγγελματική πρακτική του σχεδιασμού, έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους αμερικανικούς εργαζομένους και ζητά από τους σχεδιαστές να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους επί της πνευματικής και δημιουργικής ιδιοκτησίας.
Η επιστολή της AIGA κλείνει με την προειδοποίηση ότι αν οι υπεύθυνοι επιλέξουν να συνεχίσουν αυτόν τον διαγωνισμό, εκείνη θα είναι υποχρεωμένη να τον καταγγείλει δημοσίως ως απόδειξη της απουσίας σεβασμού για τους σχεδιαστές και της αντίληψης από πλευράς της κυβέρνησης Ομπάμα ότι ο σχεδιασμός είναι ευτελούς αξίας, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται (όπως εν προκειμένω) για να ενθαρρύνει την προσφορά εργασίας για τους υπόλοιπους Αμερικανούς…

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της AIGA μπορείτε να διαβάσετε εδώ

One Response

  • soffia

    +1Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).