Ένας Έλληνας σχεδιαστής για την Αlfa Romeo

17-07-2015

«Το να θέλω να γίνω σχεδιαστής αυτοκινήτων ακουγόταν πριν χρόνια σαν να ήθελα να γίνω αστροναύτης στην Ελλάδα.
Το ευτύχημα είναι ότι είχα κίνητρο την αγάπη μου για τα αυτοκίνητα και τον βιομηχανικό σχεδιασμό, είχα την υποστήριξη των γονιών μου που μου έδωσαν την ελευθερία να επιλέξω αυτό που ήθελα να γίνω. Είχα και κάτι άλλο… ήταν το πείσμα που ένιωσα όταν ψάχνοντας να βρω τον τρόπο, τα δεδομένα που εμφανίστηκαν μπροστά μου ήταν δυσοίωνα…».
Με τα λόγια αυτά ο Αλέξανδρος Λιώκης, σχεδιαστής αυτοκινήτων στην Alfa Romeo σήμερα, απευθύνεται στους νέους της Ελλάδας που νιώθουν απογοήτευση από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και από τις δυσκολίες στο εργασιακό τοπίο.
Ο ίδιος έζησε το όνειρό του, που ήταν να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο για μια κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη και να το δει να «παίρνει σάρκα και οστά» σε ένα από τα διασημότερα αυτοκινητιστικά σόου στον κόσμο, εκείνο της Γενεύης. Όταν ρωτάται για τα όνειρα των συμπατριωτών του, στέλνει το μήνυμα «μην το βάζετε κάτω» και λέει με βεβαιότητα:
«Όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ και το προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις, τότε γίνεται. Αν θέλει να γίνει αστροναύτης, μπορεί να διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο με πολλά εμπόδια, όμως τελικά θα βρεθεί στη NASA».
Εργαζόμενος σήμερα στην Ιταλία, ακούει γύρω του διάφορα: Από τις φωνές της συμπαράστασης για αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μέχρι τις προτάσεις για δανεικά χρήματα. Νιώθει ότι είναι κρίμα όλο αυτό για την πατρίδα του, όμως μεταδίδει μια φρέσκια πνοή αισιοδοξίας, τόσο σε όσους αναζητούν το εργασιακό τους μέλλον όσο και σε εκείνους που ψάχνουν για επιχειρηματικές διεξόδους μέσα στην κρίση.

«Πρέπει ο καθένας να παλέψει για να τα καταφέρει» σημειώνει και προσθέτει: «Η εργασία είναι ένας στίβος. Αν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, που δεν υπάρχουν και όλοι το ξέρουμε, και υπάρχει μόνο μία, εκείνη θα την πάρει αυτός που είναι καλύτερος, οπότε όσο προσπαθεί κανείς και δεν το βάζει κάτω, η προσπάθεια δεν πάει χαμένη».

Στο ερώτημα, εξάλλου, για τις δυνατότητες ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα απαντά: «φυσικά και θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μου, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, αρκεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά, όμως, στο ενδεχόμενο δημιουργίας πίστας για τη Formula 1 στην Ελλάδα, κάνει λόγο για ένα «όνειρο πέραν του δέοντος ουτοπικό» καθώς, όπως λέει, το κόστος για τη συντήρηση ενός τέτοιου έργου είναι τεράστιο και δε θα μπορούσε ποτέ να καλυφθεί από όσους δηλώνουν παθιασμένοι με τα αυτοκίνητα.

Ως αφετηρία της πορείας του ο Αλέξανδρος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λέει ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό του είχε μια μεγάλη αγάπη για τα αυτοκίνητα.

«Και εγώ και ο αδελφός μου με το που βλέπαμε ένα αυτοκινητάκι, το παίρναμε στα χέρια μας για πέντε λεπτά και μετά παίρναμε το κατσαβίδι και το ανοίγαμε για να δούμε τι έχει μέσα.

Σε μεγαλύτερη ηλικία διερωτηθήκαμε γιατί να μη δούμε τι έχει μέσα και ένα πραγματικό αυτοκίνητο. Έτσι γοητευτήκαμε όταν εντοπίσαμε μια πεταμένη Citroen DS σε ένα οικόπεδο.

Κάποιος συγγενικός φίλος μας τη χάρισε και τότε αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε. Είναι βέβαια λίγο επικίνδυνο να είσαι νέο παιδί και να παίζεις με βαριά εργαλεία όμως ψηθήκαμε» σημειώνει.

Για τις σπουδές του αναφέρει ότι η επιθυμία του ήταν να γίνει σχεδιαστής αυτοκινήτων όμως κάτι τέτοιο ακουγόταν τότε περίεργο καθώς δεν είναι μια συνηθισμένη δουλειά, ούτε πρόκειται για μια εργασία με σίγουρο μέλλον.

«Όταν έπρεπε να συμπληρώσω το μηχανογραφικό η πρώτη μου επιλογή ήταν ο κλάδος του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, είτε στη Σύρο είτε στην Κοζάνη. Το είχα αποφασίσει, αυτό ήθελα να κάνω. Δεν συμπλήρωσα ένα μηχανογραφικό με βάση τη βαθμολογία και δεν καταλαβαίνω τους γονείς που επιμένουν να το προτείνουν αυτό στα παιδιά τους.

Είναι πολύ σημαντικό να έχει κάποιος νέος το κίνητρο, την αγάπη για το αντικείμενο που θέλει να σπουδάσει και να ακολουθήσει επαγγελματικά. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του» επισημαίνει και τονίζει ότι το δικό του κίνητρο ήταν η αγάπη του για τα αυτοκίνητα σε συνδυασμό και με την έμφυτη κλίση του στο σχέδιο.

Screen Shot 2015-07-17 at 13.23.12 gloria 1ΠΗΓΗ

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ 12-07-2017 [0]

Νέα δημιουργική δεκαετία για τον Αλέξανδρο Γαβριλάκη

Σουσάμι Άνοιξε!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, ΝΕΑ 11-02-2015 [0]

O Δημήτρης Κολιαδήμας παρουσιαζει την Semiotik Design Agency

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, ΝΕΑ 28-01-2015 [6]

O Δημήτρης Παπάζογλου σε νέο κεφάλαιο της καριέρας του

Η Dasc αναλύει την τέχνη του brief στο designAthens

H NotoriusGrey αναλύει στο designAthens τις σχέσεις σχεδιαστή-πελάτη

Οδηγός επιβίωσης για σχεδιαστές από την Kommigraphics στο designAthens

Five Eight and Athanco wear their sunglasses at night

O Νέαρχος Ντάσκας μιλά στο designAthens για το design και τη μουσικήdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).