Μια γραμματοσειρά… από πέτρα

05-01-2012

Ο Σεβάσμιος Hans van der Laan (1904 – 1991) ήταν ένα Ολλανδός αρχιτέκτονας και βενεδικτίνος μοναχός. Έπειτα από λίγα μόνο χρόνια σπουδών στην αρχιτεκτονική ο Van der Laan ανέπτυξε ένα σύστημα αρχών για τις αναλογίες με βάση τη θεωρία του πλαστικού αριθμό, την οποία επίσης αυτός είχε επινοήσει. Χρησιμοποιώντας αυτή τη θεωρία ο Hans van der Laan σχεδίασε όχι μόνο κτήρια, αλλά και μια οικογένεια γραμμάτων: την “Αλφάβητο στην πέτρα”. Η γραμματοσειρά αυτή βασίζεται στην σκαλιστή μεγαλογράμματη Ρωμαϊκή γραφή που χρησιμοποιήθηκε κατά το πρώτο αιώνα μ.Χ..
Το ολλανδικό δημιουργικό γραφείο Autobahn ανέλαβε να ψηφιοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά. Η πλήρης οικογένεια γραμμάτων περιλαμβάνει τέσσερα μέλη: τα βασικά στοιχεία από τα οποία δημιουργούνται τα γράμματα, μια έκδοση με οδηγούς και περιγράμματα, την κανονική γραμματοσειρά και τη γραμματοσειρά που δείχνει τους άξονες.
Με την ψηφιοποίηση της γραμματοσειράς, απλοποιείται σημαντικά η χάραξη των γραμμάτων στην πέτρα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους χαράκτες να εκτυπώσουν απευθείας στο ενδιάμεσο μέσο τους. Εξοικονομείται πολύ χρόνος, αφού τα γράμματα δεν χρειάζεται πια να σχεδιάζονται αρχικά στο χέρι. Επίσης γίνεται δυνατή η χρήση σύγχρονων τεχνικών, όπως το φρεζάρισμα και η κοπή με λέιζερ.

Στις σημειώσεις του, ο van der Laan περιγράφει τις μορφές των γραμμάτων λέγοντας: «Τα βασικά στοιχεία των γραμμάτων είναι το τετράγωνο και το ορθογώνιο 3 προς 4. Μόνα τους ή σε συνδυασμό, διαμορφώνουν μια σειρά από πέντε πρωτότυπες μορφές. Όταν συνδυαστούν σχηματίζουν μια σειρά πέντε παραγώγων στοιχείων”.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).