Architect Show 2019

10-05-2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά το The Architect Show, στις 4 και 5 Μαΐου 2019 στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO MAROUSSI σε διοργάνωση της MEDEXPO AE και επιμέλεια παραγωγής της Design Ambassador και του Archisearch.gr, με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
– φωτογραφίες Nikos Thomas/ video AMBAS Design Stavros Symeonidis Εditing και Camera: Sideris Nanoudis

Αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, designers, φωτογράφοι, βιολόγοι, μηχανικοί, επιχειρηματίες από τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, ξενοδόχοι, οινοποιοί, δημοσιογράφοι, εταιρείες ανάλυσης δεδομένων, εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα και του χώρου της διοίκησης, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, developers, επενδυτές, managers ήταν μεταξύ οι άλλων οι ομιλητές που συμμετείχαν στα ενδιαφέροντα πάνελ ομιλιών και συζητήσεων.

Το διήμερο συνέδριο και έκθεση The Architect Show αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες, λειτουργώντας ως ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αρχιτεκτονικής, του Design και του κόσμου των υλικών. To Archisearch και η Design Ambassador έκαναν και το επίσημο launching της νέου τους project, της σειράς Design Dialogues, ενός pop up πολυθεματικού συνεδρίου με ομιλίες, keynotes, συζητήσεις, γύρω από τo Design Thinking και την καινοτομία. Η Ελένη Μπρασινίκα με το γραφείο Bllend Design και την Design Ambassador, επιμελήθηκαν την ατμοσφαιρική περιήγηση των επισκεπτών η οποία ανέδειξε την ουσία των εκθεμάτων μέσα σε ορισμένο context και τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τάσεις μπορούν να ενταχθούν σε συνολικές λύσεις.
Το πρόγραμμα των συζητήσεων ήταν δομημένο με τέτοιο τρόπο που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου συμβάλλοντας στην ουσιαστική επιτυχία του εγχειρήματος, διατηρώντας μια συνεχή και αυθόρμητη ροή στις συζητήσεις.
Tα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις ανερχόμενες τάσεις στο χώρο του τουρισμού, της φιλοξενίας, της αρχιτεκτονικής και του ρόλου του αρχιτέκτονα στο μέλλον.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναλύθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:
Τα στοιχεία που απαρτίζουν την αυθεντική βιωματική εμπειρία των επισκεπτών στον τουρισμό και γενικότερα στη φιλοξενία (hospitality)
Η λειτουργία και η επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στην αγορά κατοικίας και στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα
H επίδραση της Airbnb στην περιοχή της Αττικής και η ανάγκη για τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου
Η επίδραση των ψηφιακών μέσων στον χώρο του Τουρισμού και της Αρχιτεκτονικής
Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)και η επίδραση των νέων μεθόδων έρευνας στην αναγνώριση των συνηθειών των επισκεπτών
Από το σύνολο των εισηγήσεων και των συζητήσεων μεταξύ των πανελ διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονα σήμερα, αλλά και για το ρόλο του αρχιτέκτονα στο μέλλον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για όσμωση μεταξύ δημιουργικότητας και οργανωτικής ικανότητας. Οι κύριες θεματικές της ημερίδας οδήγησαν σε μια σειρά από επιμέρους προβληματισμούς, όπως στην ανάδειξη της ανάγκης για συμπράξεις μεταξύ των κλάδων για την δημιουργία μιας άρτιας βιωματικής εμπειρίας.

Ο ρόλος του αρχιτέκτονα σήμερα & η έμφαση στη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς
Η πρώτη ημέρα του The Architect Show 2019 επικεντρώθηκε στο ρόλο του αρχιτέκτονα που αλλάζει και στην έννοια του αρχιτέκτονα ως art director, που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ισχυρού νοηματικού πλαισίου, αλλά και την έννοια της συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σύμφωνα με τη σύνοψη του διημέρου από τη Χριστίνα Παπαδημητρίου, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, η πλειοψηφία των πάνελ αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές της συνεργασίας, ως συνέργειες μεταξύ διαφορετικών τομέων, ως συμμετοχικός σχεδιασμός και ως συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι νέες δεξιότητες που χρειάζονται οι αρχιτέκτονες όπως η βιωσιμότητα, η αειφορία, γνώσεις φωτισμού και ακουστικής.
Η Ιωάννα Μητροπούλου, senior designer της Ennismore, πραγματοποίησε μία ομιλία σχετικά με τα ξενοδοχεία πόλης, παρουσιάζοντας τα ξεχωριστά Hoxton hotels και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους, καθώς και τη σχέση που δημιουργούν με το δημόσιο.
Με αφορμή τις πολυαναμενόμενες αφίξεις της χρονιάς στο χώρο των ξενοδοχείων, καθώς και τις βραβευμένες θερινές κατοικίες συζητήθηκαν οι σχεδιαστικές προκλήσεις, τα conceptual ξενοδοχεία, η σημασία της εμπειρίας, η αυθεντικότητα και το sense of place.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος designer, Michael Anastassiades, μέσα από μία αυτοβιογραφική προσέγγιση και μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία ανέδειξε όχι μόνο τα υπέροχα έργα του, αλλά και τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι που δουλεύουν στη δημιουργική βιομηχανία μπορούν να προωθήσουν το έργο τους στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Παρόμοια, ο Oke Hauser, ιδρυτής της ομάδας MINI Living, παρουσίασε τις νέες τάσεις στην έρευνα και τον πειραματισμό γύρω από την κατοικία σήμερα, αλλά και τους νέους τομείς στους οποίους μπορούν να εργαστούν οι αρχιτέκτονες.

H δεύτερη ημέρα του The Architect Show 2019 επαναπροσδιόρισε τον αρχιτέκτονα ως αρχιτέκτονα – manager, καθώς η αυθεντική σκέψη του σημερινού επαγγελματία που οφείλει να αναπτύσσει και να καθοδηγεί κι άλλα δυναμικά χαρακτηριστικά πέραν της σχεδιαστικής αποτύπωσης.

Σύμφωνα με τις ομιλίες και παρουσιάσεις της 2ης ημέρας, οι αρχιτέκτονες πρέπει να εργαστούν πλέον με τα νέα διαθέσιμα εργαλεία, το branding, την τάση των airbnb, αλλά και τις τεχνολογίες για έξυπνα κτήρια, τεχνολογίες ψηφιακής οπτικοποίησης κτηρίων που ξεπερνούν τη φαντασία και νέα υλικά που αλλάζουν τόσο το σχεδιασμό όσο και τη δημιουργία της αρχιτεκτονικής. Η δημιουργία της εμπειρίας τέθηκε στο επίκεντρο με την παρουσίαση της σχέσης της αρχιτεκτονικής με την αλληλεπίδραση, τη γευσιγνωσία, αλλά και της νέας παγκόσμιας τάσης των Boutique Hotels με τη συμμετοχή των διευθυντών, managers, και αρχιτεκτόνων των κορυφαίων boutique hotels που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι τελευταίες παρουσιάσεις της 2ης ημέρας, παρουσίασαν τη σχέση της αρχιτεκτονικής με τον τόπο και το τοπίο και την αξία της έρευνας και του πειραματικού έργου στην αρχιτεκτονική, που αλλάζουν το περιβάλλον της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.



Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση



designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).