Επανασχεδίασε η Red Creative το λογότυπο του ΑΠΘ;

18-09-2018

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το δεύτερο χρονικά ελληνικό πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε τον Ιουνίο του 1925 και δύο δεκαετίες αργότερα, το 1952, μετά από εισήγηση του τότε Πρύτανη Μαρίνου Σιγάλα και απόφαση της Συγκλήτου, μετονομάστηκε,  σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η αλλαγή του ονόματος όμως, δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αλλαγή λογοτύπου, με αποτέλεσμα η σφραγίδα-έμβλημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απεικονίζει τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο, να συνοδεύει έως σήμερα το πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους στην ανθρώπινη ιστορία.

Όταν πριν λίγο καιρό όμως, οι υπεύθυνοι του Αριστοτέλειου αποφάσισαν τη δημιουργία μιας σειράς αναμνηστικών αντικειμένων προς πώληση (ίσως και τη δημιουργία ενός gift shop), έγινε προφανές ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με τον υπάρχοντα λογότυπο. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίος ο ανασχεδιασμός του λογότυπου του ΑΠΘ και δημιουργία οπτικής ταυτότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε εφαρμογές εμπορικής χρήσης για την παραγωγή σειράς αναμνηστικών (merchandising). Η εργασία αυτή ανατέθηκε στην Red Creative.

O λογότυπος που σχεδιάστηκε είναι σοβαρός, γεωμετρικός και λιτός. Πρόκειται για τέσσερα νοητά ομόκεντρα τετράγωνα, το τέταρτο εκ των οποίων πλαισιώνει τα τρία εσωτερικά τετράγωνα, που σχηματίζουν τα αρχικά γράμματα του ΑΠΘ. Έτσι επιχειρείται να απεικονισθεί η έννοια του campus ως αυτόνομου συστήματος, του Πανεπιστημίου ως κεντρικού σημείου αναφοράς στον οικοδομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο λογότυπο εξελίσσονται και δημιουργούν γεωμετρικές συνθέσεις οι οποίες οπτικοποιούν τις έννοιες: διαρκής κίνηση/εξέλιξη, διαφορετικότητα, σταθερότητα, συλλογικότητα.

Στο ερώτημα λοιπόν που θέτει ο τίτλος του άρθρου η απάντηση είναι αρνητική: η γνωστή σφραγίδα με τον Άγιο Δημήτριο παραμένει σαν επίσημος λογότυπος του ΑΠΘ. Αποτελεί όμως ευχή μας το παράδοξο αυτό σχήμα να εγκαταληφθεί και οι πρυτανικές αρχές να πάρουν την αυτονόητη (και δυστυχώς “γενναία”) απόφαση να τον αντικαταστήσουν με κάτι περισσότερο αρμοστό. Γιατί όχι με αυτόν εδώ τον λογότυπο που σχεδιάστηκε για τις εμπορικές ανάγκες του πανεπιστημίου;

 
 
YouTube Preview Image

2 Responses

 • ΑΛΕΞΗΣ

  “Αποτελεί όμως ευχή μας το παράδοξο αυτό σχήμα να εγκαταλειφθεί και οι πρυτανικές αρχές να πάρουν την αυτονόητη (και δυστυχώς “γενναία”) απόφαση να τον αντικαταστήσουν με κάτι περισσότερο αρμοστό. Γιατί όχι με αυτόν εδώ τον λογότυπο που σχεδιάστηκε για τις εμπορικές ανάγκες του πανεπιστημίου;”
  ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΣΧΗΜΑ ! ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΡΜΟΣΤΟ ! ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !
  ΚΑΛΑ, ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ; ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ;
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ; ΝΑΙ.
  ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΙΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ;
  ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΣΗΜΑ (ΕΠΙΣΗΜΟ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΙΣ…….ΓΡΑΜΜΟΥΛΕΣ….. (ΤΟ …… ΕΜΠΟΡΙΚΟ)….

 • Γελιο!!!

  Προκαλεί γέλιο και ντροπή!!! Πολλή ντροπή!
  Γιατί σας ενοχλεί ο Άγιος Δημήτριος ως επίσημος λογότυπος;;
  Είναι ένα παγκόσμιο χριστιανικό σύμβολο, σύμβολο δυνατό για όλη την Θεσσαλονίκη και εσείς ενοχλείστε;;

  Συγγνώμη κύριε ή κυρία συγγραφέα του άρθρου, αλλά γιατί κόπτεστε τόσο πολύ; Εμείς υπηρετούμε το Πανεπιστήμιο αυτό, ανήκουμε σε αυτό και χαιρόμαστε και καυχόμαστε για τον Άγιο Δημήτριο.

  Αν έχεις πρόβλημα, δοκίμασε αλλού.

  Αυτή είναι η Ελλάς!!!
  Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών!!!!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 23-07-2019 [3]

Το Re-Branding της Aegean και της Olympic Air από την Kommigraphics

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2019 [0]

Η Αφίσα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-06-2019 [4]

Η αφίσα για το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 07-06-2019 [2]

To Burger Fest από την The Birthdays Design

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 26-04-2019 [4]

Η polkadot φρεσκάρει το Ποτάμι

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-04-2019 [0]

Στο Κόκκινο από την Komodo Design Studio

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-04-2019 [1]

Νέος λογότυπος για την ΓΣΕΒΕΕ από την Somethink*

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 27-03-2019 [1]

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 07-03-2019 [2]

Aν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 07-02-2019 [1]

Νέα τουριστική ταυτότητα για το Ηράκλειο Κρήτηςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).