Αντι-branding εισάγει η Αυστραλία για τα τσιγάρα

12-04-2011

H Αυστραλία (χώρα που έχει απαγορεύσει το κάπνισμα στις παραλίες) θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιβάλλει τους νέους κανονισμούς στον τρόπο που σχεδιάζονται οι συσκευασίες των προϊόντων καπνού, ούτως ώστε αυτά να είναι λιγότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές (και ιδιαίτερα τους νέους).
Η ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Nicola Roxon παρουσίασε ειδικό νομοσχέδιο που στόχο του έχει τη  μείωση των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα. «Η νομοθεσία για την απλή συσκευασία των τσιγάρων αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως η αίγλη έχει φύγει – τα πακέτα τσιγάρων θα προβάλλουν πλέον μονάχα εικόνες θανάτου και ασθενειών που προέρχονται από το κάπνισμα» είπε η υπουργός. «Τα νέα πακέτα έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν σαφές στους καταναλωτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία».
Η κα Roxon παρουσίασε εικόνες της προτεινόμενης συσκευασίας, η οποία θα είναι ματ λαδί χρώμα, δεν θα έχει εμφανή τα λογότυπα και θα έχει μεγάλες εικόνες των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Οι φωτογραφίες αυτές θα έχουν ως θέμα τους τα πάντα από σάπια δόντια μέχρι μικρά παιδιά που νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Η νέα συσκευασία επιλέχθηκε μετά από έρευνες που έδειξαν πως είναι η λιγότερο ελκυστική. Το λαδί χρώμα, σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, είναι το πλέον απωθητικό για τους καπνιστές.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012 και όλα τα προϊόντα καπνού προς πώληση θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία εντός έξι μηνών.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι μεγάλες πολυεθνικές του καπνού δήλωσαν την έντονη διαμαρτυρία τους, απειλώντας με δικαστικές προσφυγές αφού ο νόμος αυτός, αν ψηφιστεί, “θα συνιστούσε παράβαση του διεθνούς εμπορικού σήματος και των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας”. Μια από τις μεγάλες εταιρίες καπνού, η British American Tobacco Australia (ΒΑΤΑ), προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Ίδρυμα Καρδιολογίας και το Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Αυστραλίας ανέφεραν ότι η ως σήμερα γυαλιστερή συσκευασία των προϊόντων καπνού αποτελεί ουσιαστικά ένα όπλο για την προσέλκυση νέων καπνιστών. Ο διευθύνων σύμβουλος του Αντικαρκινικού Συμβουλίου, Ian Oliver χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι η συσκευασία είναι μια σημαντική αιτία που παρασέρνει τους νέους στο κάπνισμα».
Να ένα λαμπρό πεδίο σκέψης λοιπόν, που φέρνει τους ανά τον κόσμο σχεδιαστές προ των ευθυνών τους.

Η πρόταση συσκευασίας που παρουσιάστηκε από το Αυστραλιανό Υπουργείο Υγείας

Εναλλακτική πρόταση συσκευασίαςΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕ

ΝΕΑ 17-06-2020 [0]

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φετινών βραβείων D&AD

ΝΕΑ 11-06-2020 [0]

Αυλαία για τα ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 04-06-2020 [0]

Νέος τόμος ΗΥΦΕΝ

ΝΕΑ 28-05-2020 [0]

Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).