Oι καλύτεροι λογότυποι της ιστορίας

26-08-2011

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν ο πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ με το πολωνικό Συνδικάτο Αλληλεγγύης; Το περιοδικό Playboy με τον Ερυθρό Σταυρό; Ή ακόμη περισσότερο ο οίκος Yves Saint Laurent με το θεσσαλονικιώτικο ξενοδοχείο Olympia;
Η απάντηση είναι ότι όλα διαθέτουν λογότυπους, που το γνωστό περιοδικό Creative Review περιλαμβάνει στη λίστα με τους καλύτερους της ιστορίας!
Πριν από λίγο καιρό, τι ιστορικό βρετανικό έντυπο αφιέρωσε ένα τεύχος του στην τέχνη της λογοτύπησης. Ανάμεσα σε άλλα άρθρα, υπήρχε κι ένα όπου διάφοροι γνωστοί σχεδιαστές, αλλά και κριτικοί design πρότειναν ο καθένας τους πέντε λογοτύπους που θεωρούσε ως υποδειγματικά σχεδιασμένους, ή σημαντικούς για την ιστορία της γραφιστικής. Ανάμεσα σε αυτούς που προσκλήθηκαν να κάνουν τις επιλογές και να τις αιτιολογήσουν, ήταν ονόματα όπως του Michael Wolff, του Philippe Apeloig, αλλά και του David Airey από το LogoDesignLove.
Φυσικά, η λίστα που προκύπτει είναι πολυποίκιλη και περιλαμβάνει τα πάντα, από πολύ γνωστά brands με τα οποία μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας (όπως η Kellogs ή η BP) μέχρι εταιρείες και προϊόντα που δεν έχουμε ξανακούσει. Από δουλειές θρυλικών σχεδιαστών και γραφείων (όπως ο Herb Lubalin, o Alan Fletcher και η Wolff Olins), μέχρι έργα ανωνύμων (π.χ. το σήμα της Pirelli ή ο ΙΧΘΥΣ των Χριστιανών). Και από καταναλωτικά αγαθά όπως αυτά του Yves Saint Laurent, μέχρι ιδεολογικά σύμβολα (όπως της Διεθνούς Αμνηστίας ή της WWF).
Και κάπου εκεί, βρίσκει τροφή η εθνική μας υπερηφάνεια, όταν ανάμεσα στις πέντε επιλογές του Michael Evamy (συγγραφέα του βιβλίου Logo των εκδόσεων Laurence King), υπάρχει κι ένα ελληνικό έργο: πρόκειται για το λογότυπο του Hotel Olympia, Thessaloniki των Designers United.
O Michael Evamy σημειώνει:«Το λατρεύω. Δεν είναι απλά τα αρχικά ενός ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά επίσης μια αναφορά στην υδάτινη ιστορία του κτιρίου που κάποτε ήταν τούρκικο χαμάμ (H2Ο) και, κατά έναν ευφυέστατο τρόπο η εικόνα ενός παλιού τύπου κλειδιού. Είναι απίστευτα συμπυκνωμένο και απλό, που επιβραβεύει την επαναλαμβανόμενη παρατήρησή του ― κι αυτό είναι μια σημαντική φιλοδοξία για οποιοδήποτε λογότυπο.

Περισσότερα για το συγκεκριμένο άρθρο του Creative Review ―και πολλούς ιστορικούς λογοτύπους― θα βρείτε εδώΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).