Ριζικές αλλαγές του χρόνου στο τμήμα γραφιστικής του ΤΕΙ

29-08-2017

Πολύ σημαντικές αναμένονται να είναι οι αναδιατάξεις που θα προκληθούν από την πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμα Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που σύμφωνα με το σχέδιο θα προκύψει από τη συγχώνευση δύο ΤΕΙ, αυτών της Αθήνας και του Πειραιά.

Με την “αναβάθμιση” των ΤΕΙ σε ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, αυτό εδώ το βήμα θεωρείται ως το επόμενο, και το παράδειγμα των ΤΕΙ της Αττικής αναμένεται σιγά-σιγά να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Τεχνολογικά Ιδρύματα. 
Η συγχώνευση των δύο υπάρχοντων Ιδρυμάτων όμως, δεν γίνεται χωρίς δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, μετά και τις τελευταίες αλλαγές , το σχήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα διαθέτει πέντε σχολές από τις επτά που έχουν σήμερα τα δυο ΤΕΙ. Θα υπάρχουν συνολικά 23 τμήματα τετραετούς φοίτησης τα οποία θα προκύψουν από την συγχώνευση 36 τμημάτων ( 42 με τις κατευθύνσεις) , που υπάρχουν σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει πέντε σχολές μεταξύ των οποίων η Σχολή Επιστημών Εφαρμοσμένων Τεχνών,  Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Εκεί προβλέπονται 3 τμήματα: 
• Το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης  με δύο κατευθύνσεις . 
• Το τμήμα  Αρχιτεκτονικής  Εσωτερικού Χώρου. 
• Το τμήμα Οπτικοακουστικών, Ψηφιακών Συστημάτων με 2 κατευθύνσεις: α) Γραφιστικής και Πολυμέσων β) Τέχνης και Τεχνολογίας Οπτικοακουστικών Μέσων. Και κάπου εδώ προκύπτει το μπέρδεμα. Το συγκεκριμένο τμήμα προβλέπεται να δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των τμημάτων  Φωτογραφίας και Γραφιστικής  τα οποία όμως είναι δυο τμήματα τα οποία διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Αφορούν σε εντελώς διακριτές εφαρμοσμένες τέχνες, η κάθε μία με τη δική της ξεχωριστή ιστορία και μεθοδολογία.  Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι το κάθε τμήμα έχει πάνω από 20 μέλη ΔΕΠ, κάποιος θα πίστευε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε τα δύο τμήματα να διατηρήσουν  την αυτονομία τους. Το Υπουργείο όμως, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Παρόλα αυτά, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Αθήνας που συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου  υπό τη  πρυτανεία του Μιχ. Μπρατάκου, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της  δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  ως μετεξέλιξη των δυο ιδρυμάτων, του  ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. 
Ο υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου ζήτησε μέχρι  το τέλος Σεπτεμβρίου  τα δύο ΤΕΙ να έχουν ολοκληρώσει τα νέα Προγράμματα Σπουδών όλων των τμημάτων ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγηση τους. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε  νομοθετική πράξη για την δημιουργία  του  νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 05-06-2018 [0]

Ελληνικές διακρίσεις στα European Design Awards 2018

ΝΕΑ 21-05-2018 [0]

Νέα μεταπτυχιακά προγράμματα Hotel Design και Digital Design από τη Σχολή Βακαλό

ΝΕΑ 19-05-2018 [0]

Το Las Ramblas του Cursor Design Studio σε διεθνή έκδοση για το branding café.

ΝΕΑ 01-05-2018 [1]

Ξανά στην κορυφή του κόσμου ο ελληνικός σχεδιασμός συσκευασίας

ΝΕΑ 27-04-2018 [0]

Σημαντική επιτυχία για την Linakis Digital – Sputnik

ΝΕΑ 14-03-2018 [1]

Oι νικητές στις κατηγορίες design των Ermis Awards

ΝΕΑ 06-03-2018 [0]

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά το ΕΣΩ 2018

ΝΕΑ 21-02-2018 [5]

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού του ΟΣΕΘ

ΝΕΑ 19-02-2018 [0]

Η ιστοσελίδα της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων σε νέα διεύθυνση

ΝΕΑ 01-02-2018 [0]

Η αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2018designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).