Είκοσι χρόνια περιοδικό Colors

11-01-2011

Το περιοδικό-πείραμα της Βenetton και της Fabrika γιορτάζει… συλλεκτικά

Οι άνθρωποι περιτριγυρίζονται από αντικείμενα, είναι στη φύση τους.
Χρηστικά, διακοσμητικά, όμορφα, ασυνήθιστα ή σπάνια αφήνουν ίχνη παντού, αντανακλούν ποιοι πραγματικά είμαστε αλλά και ποιοι θέλουμε να γίνουμε, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Peter Gabriel στην εισαγωγή του “COLORS Extra/Ordinary Objects” -έκδοση Taschen 2000-.

Στην 20η  του επέτειο, το COLORS αφιερώνει το τεύχος του Χειμώνα 2010-2011 στους συλλέκτες: εκείνους που συγκεντρώνουν, κατηγοριοποιούν και κρατούν λίστα αντικειμένων του ίδιου τύπου. Μπορεί να είναι αντικείμενα από την ίδια τη φύση, έργα τέχνης ή τις περισσότερες φορές απλά καθημερινά αντικείμενα που επειδή αντιπροσωπεύουν κάτι ξεχωριστό θεωρούνται cult, αναδύουν και δημιουργούν πάθη και εμμονές.

Πιστό στην παράδοση ως ένα περιοδικό που αναφέρεται στον «υπόλοιπο κόσμο», “a magazine about the rest of the world” το τεύχος COLORS 79 “Collector” εξυμνεί την διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα της κάθε κουλτούρας με μία σύγχρονη ματιά στην παράδοση ανάμεσα στο συνηθισμένο και το εξωπραγματικό. Αυτά τα αντικείμενα πόθου ξεδιαλέγονται, και ανταλλάσσονται και γίνονται το πρόσχημα για ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία του design, των graphics και της βιομηχανικής παραγωγής παράλληλα στις συνήθειες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Είναι εκείνοι σαν την 61χρονη Αμερικανή Becky Martz, που συλλέγει τις ετικέτες που είναι κολλημένες πάνω στις μπανάνες. Ένα στοιχείο με μικρή ζωή, που φτιάχτηκε με σκοπό να πεταχτεί αλλά κατηγοριοποιηθεί  αποκτά αξία και δημιουργεί ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. Ή σαν τον 43χρονο Jens Veerbeck από τη Γερμανία που έχει σαγηνευτεί από τις φρυγανιέρες και αυτή η εμμονή τον έχει οδηγήσει στη συλλογή 600 τέτοιων συσκευών. Για τον Jens το design κάθε συσκευής «είναι ένα μικρό παράθυρο με θέα τα trends μίας δεκαετίας σε μία συγκεκριμένη χώρα». Η Patti Gaal-Holmes από την Αγγλία συλλέγει χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού. H ίδια ανέφερε ότι η συλλογή της είναι ένα είδος ημερολογίου προσωπικής κατανάλωσης και κάθε τέτοιο φακελάκι είναι μία «χρονοκάψουλα» γεμάτη αναμνήσεις.

Και για μία και μοναδική φορά, το COLORS κάνει αναφορά στον εαυτό του. Πράγματι μία από τις ιστορίες αναφέρεται στον Χιλιανό Liú Marino, ένα fan και συλλέκτη του CΟLORS που δεν έχει χάσει ούτε ένα τεύχος μέσα στα 20 χρόνια της κυκλοφορίας του.

Πολλές ξεχωριστές προσωπικότητες απάντησαν θετικά στην πρόσκληση της συντακτικής ομάδας για τη συμμετοχή τους στο “Collector”. Από τη συνέντευξη του Martin Parr, διάσημου φωτογράφου και συλλέκτη βιβλίων, cart postal, ρολογιών και διαφημιστικών υλικών από καμπάνιες πολιτικών, μέχρι άρθρα από τους τέσσερις διεθνώς διάσημους design curators και κριτικούς που δεν είναι άλλοι από τη δημοσιογράφο Cristina Morozzi, τον επιμελητή εκθέσεων και art director της εταιρίας Skitsch, τον Γάλλο δημοσιογράφο και συγγραφέα Pierre Doze, τον εκδότη του Ιαπωνικού design magazine AXIS , Kanki και του Ιταλού αρχιτέκτονα και δημοσιογράφου Marco Romanelli.

Το COLORS 79 “Collector” επιμελήθηκε ο Γάλλος designer Sam Baron σε συνεργασία με το τμήμα design της FABRICA το οποίο και διευθύνει.

Περισσότερα για τη συλλεκτική έκδοση του Colors θα βρείτε εδώ

01colorsΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).