Ομιλία αφιερωμένη στα κόμικς, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

10-12-2011

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο του Design υπό Στέγη, φιλοξενεί ανοιχτή στο κοινό ομιλία με θέμα τα κόμικs και ομιλητή το σχεδιαστή κόμικς Γιώργο Μπότσο. Τα Comics, ως μια ιδιαίτερη μεικτή μορφή αφήγησης, συνδυάζουν πολύπλευρα το Λόγο και την Εικόνα, και αποτελούν ένα πεδίο δημιουργίας τόσο ευρύ & δημιουργικά απεριόριστο όσο και η Γραφή και η Εικαστική Γλώσσα.
Το ιδιαίτερο στοιχείο που τα κάνει να εξελίσσονται και να αποτελούν μια ζωντανή Τέχνη, είναι πως καθώς είναι μια έντυπη μορφή αφήγησης, ακολουθούν τεχνικές και τρόπους που έχουν να κάνουν με τη σχεδίαση της σελίδας, με τη γραφιστική ισορροπία και τη δυναμική που πρέπει να έχουν οι εικόνες που αρθρώνουν την εκάστοτε ιστορία.
Έτσι, έχουμε ένα είδος αφήγησης που το συντακτικό της έχει εικαστική μορφή και η σελίδα γίνεται μονάδα χρόνου -χρόνου ανάγνωσης. Ο δημιουργός/σχεδιαστής χαράζει τις διαδρομές που θα ακολουθήσει το μάτι του θεατή και τον οδηγεί προς την εξέλιξη της πλοκής, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει τη σελίδα ως ένα ενιαίο εικαστικό σύνολο.

Ο εισηγητής Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην  Αθήνα το 1960. Το 1983 αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1987 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο του κόμικς στο περιοδικό “Βαβέλ”, στο οποίο δημοσιεύτηκαν επίσης -σε μια εικοσαετία- 60 αυτοτελή κόμικς του. Όλα αυτά τα χρόνια, παρουσίασε την εικαστική δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συνεργάστηκε -ως εικονογράφος- με περιοδικά ποικίλης ύλης (ΕΥ, Playboy, marie claire, Σινεμά, κ.α.) και ασχολήθηκε με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Κόμικς του έχουν δημοσιευτεί στη Γαλλία (L’echo des Savannes), στην Iταλία (Dolce Vita) και στην Αυστρία (1001 buch).
Ακόμη, από το 1991, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρίες ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής. Το 1997, βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικής Διαφήμισης, για την καμπάνια “Ελληνικές ταινίες” που δημιούργησε για το ΠΡΟΠΟ.
Από το φθινόπωρο του 2000, άρχισε τη συνεργασία του με το κολέγιο τέχνης & design ΑΚΤΟ, όπου διδάσκει κόμικς και διαφήμιση και είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα “Sketch-Comics-Cartoon” και “Marketing & Advertising”.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στον τέταρτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η σειρά των ανοιχτών ομιλιών στο πλαίσιο του Design υπό Στέγη πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΑΚΤΟ.
Πληροφορίες για τη μετάβασή σας στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα βρείτε εδώ

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών γίνεται σημείο αναφοράς για την ελληνική δημιουργική κοινότητα

One Response

  • Elias Tabakeas

    Ο Γιώργος Μπότσος είναι από τους καταλληλότερους να μιλήσει για τα κόμικς γιατι όχι μόνο είναι από τους κορυφαίους και καταξιωμένους Έλληνες κομίστες, αλλά και άνθρωπος με βαθιά και οργανωμένη σκέψη!

    Αλλά γιατι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δεν έχει την ομιλία στο Προγραμμα στον ιστοτόπο της;Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12-01-2018 [0]

Toν Μάρτιο το τέταρτο Graphic Stories Cyprus

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-01-2018 [0]

Ατομική έκθεση “Μικρές καταιγίδες” από τον Βασίλη Παπατσαρούχα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 05-01-2018 [0]

Τέταρτο Greek Brand New σε λίγες μέρες στην Αθηναΐδα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-12-2017 [0]

Τέσσερα ιδιαίτερα χρήσιμα εργαστήρια στο πλαίσιο του DesignAthens 4

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 18-12-2017 [0]

Το Animasyros 10 έρχεται στη Στέγη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 11-12-2017 [0]

Τέταρτο DesignAthens τον Ιανουάριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 29-11-2017 [0]

Μια ακόμα ομιλία για τη δημιουργικότητα στην Κύπρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-11-2017 [0]

Toolkit Designers Meeting 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-11-2017 [0]

Έκθεση για το σέρβις και το σερβίρισμα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-11-2017 [0]

Τυπο-γραφικές Μέρες 2017 στην Λεμεσόdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).