Aν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης

07-03-2019

Το 1879, λίγο μετά τη βρετανική κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, εισήγαγαν την κυπριακή λίρα που ορίστηκε να έχει ακριβώς την ίδια αξία με τη βρετανική λίρα. Αυτή η ισοτιμία ίσχυε μέχρι το 1960 που η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος. Υπήρξε το επίσημο νόμισμα της Κύπρου και εκδιδόταν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως την αντικατάστασή της από το ευρώ την 1 Ιανουαρίου 2008. Πώς θα ήταν τα πράγματα όμως σήμερα, αν αυτή η μετάβαση δεν είχε συμβεί πριν από 11 χρόνια; Αν η λίρα συνέχιζε να είναι το επίσημο νόμισμα της Κύπρου; 

Στο ερώτημα αυτό αποφάσισε να απαντήσει, τουλάχιστον ως προς το οπτικό του τμήμα, o σχεδιαστής – απόφοιτος του μεταπτυχιακού “Ψηφιακή Τέχνη και Σχεδιασμός” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Στέλιος Παπαμιχαήλ επανασχεδιάζοντας την κυπριακή λίρα. «Η ιδέα για τον επανασχεδιασμό της σύγχρονης λίρας ήρθε όταν έπεσαν στα χέρια μου κάποιες παλιές κυπριακές λίρες που βρήκα σε ένα συρτάρι» αναφέρει ο ίδιος. 

Το σκεπτικό για το σχεδιασμό της σύγχρονης λίρας δεν ήταν εύκολο καθώς ένα τραπεζογραμμάτιο εμπεριέχει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία πρέπει να προστεθούν, χωρίς να αλλοιώσουν το σχέδιο του χαρτονομίσματος, ενώ το συνολικό σχέδιο του τραπεζογραμματίου, πρέπει να μοιάζει οικείο στον χρήστη και ταυτοχρόνως να υπάρχει μια ομοιογένεια μεταξύ των χαρτονομισμάτων αφού αυτά αποτελούν μια οικογένεια.

«Η δομή του σχεδιασμού, η επεξεργασία των γραμμών, τα διάφορα γλυπτά που κοσμούν τα τραπεζογραμμάτια, αλλά και το στιλ της γραμματοσειράς που έχω επιλέξει σε κείμενο και αριθμούς όλα αυτά συμβάλουν στο να υπάρχει αυτή η ομοιογένεια» αναφέρει ο δημιουργός και συνεχίζει «Είναι φανερή η επιρροή σύγχρονων τραπεζογραμματίων όπως το Ευρώ στο σχεδιασμό μου».

Τα γλυπτά που είναι και το κεντρικό θέμα κάθε τραπεζογραμματίου έχουν τοποθετηθεί με χρονολογική σειρά. Ξεκινώντας από τη μικρότερη αξία δηλαδή τη μία λίρα η οποία έχει εικονογραφηθεί με το αρχαιότερο από τη σειρά των τεσσάρων γλυπτών ως τις είκοσι λίρες όπου υπάρχει το συγκριτικά πιο σύγχρονο.

      

 

Ο Στέλιος Παπαμιχαήλ έχει γεννηθεί στη Λευκωσία, έχει σπουδάσει Γραφική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ψηφιακή Τέχνη και Σχεδιασμός.

2 Responses

 • lio

  @Nikos Sampson. χαχαχαχα
  εγώ άλλο δεν κατάλαβα. γιατί ανέβηκε σαν θέμα στο designmag?
  γιατί σαν δημιουργικό πάσχει από παντού…

 • as

  https://snohetta.com/projects/406-new-banknote-design-for-norges-bank

  Απλα μια κακη αντιγραφη.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 23-07-2019 [3]

Το Re-Branding της Aegean και της Olympic Air από την Kommigraphics

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2019 [0]

Η Αφίσα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-06-2019 [4]

Η αφίσα για το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 07-06-2019 [2]

To Burger Fest από την The Birthdays Design

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 26-04-2019 [4]

Η polkadot φρεσκάρει το Ποτάμι

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-04-2019 [0]

Στο Κόκκινο από την Komodo Design Studio

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-04-2019 [1]

Νέος λογότυπος για την ΓΣΕΒΕΕ από την Somethink*

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 27-03-2019 [1]

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 07-02-2019 [1]

Νέα τουριστική ταυτότητα για το Ηράκλειο Κρήτηςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).