Τι συμβαίνει με το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.;

07-10-2011

Τον περασμένο Απρίλιο, σε σχετική μας ανάρτηση είχαμε ανακοινώσει διαγωνισμό λογοτύπου για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., την οποία θα αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από την 1/7 του 2012.
Στη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού αναφερόταν, ότι Κριτική Επιτροπή θα επέλεγε από 3 έως 5 προτάσεις, τις οποίες θα υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είθισται στις προεδρεύουσες χώρες, για λήψη τελικής απόφασης. Ο νικητής του διαγωνισμού θα καλούνταν στη συνέχεια να δημιουργήσει το εγχειρίδιο της οπτικής εικόνας του λογοτύπου. Στο νικητή του διαγωνισμού επρόκειτο να απονεμηθεί χρηματικό βραβείο ύψους €6.000 το οποίο θα αφορούσε στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του διαγωνισμού.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, πληροφορηθήκαμε απ’ τον κυπριακό τύπο ότι είχαν υποβληθεί συνολικά 97 προτάσεις και, μάλιστα, ότι στις 8 του ίδιου μήνα συνεδρίασε η Κριτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζονταν από τους κ.κ. Ανδρέα Μολέσκη (επικεφαλής της Γραμματείας κυπριακής προεδρίας της ΕΕ), Δημήτρη Πιερίδη, πρόεδρο Ιδρύματος Πιερίδη, εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, την Δάφνη Τριμικλινιώτη, πρόεδρο ΕΚΑΤΕ, τον Στέλιο Καραμαλάκη, γραφίστα και τον Δρ. Αχμέτ Τζαβίτ, Ιστορικό, ερευνητή-συγγραφέα. Η κριτική επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει ξανά ύστερα από μία εβδομάδα με σκοπό να καταλήξει στις προτάσεις αυτές που θα περνούσαν στον τελικό γύρο της διαδικασίας αξιολόγησης.
Έκτοτε σιωπή…
Και ξαφνικά, πριν από μία εβδομάδα τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνει ότι για νομικούς λόγους, κατέστη αναγκαία η ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού και καλεί όσους έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό να παραλάβουν τo φάκελο με τις προτάσεις τους από τα γραφεία της. Την επόμενη ημέρα εκδίδει νέα, ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή ιδεών για το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Αν είσαι ενεργός πολίτης οποιασδήποτε ηλικίας, νιώθεις ότι σε αφορά το εγχείρημα της Προεδρίας και θέλεις να συμμετάσχεις κι εσύ, αφιλοκερδώς, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να οργανώσει μια εξαιρετική Προεδρία, μπορείς να το πράξεις υποβάλλοντας τη δική σου ιδέα για το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας».
Και ακόμα πιο εμφατικά, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η πρόσκληση αυτή δεν υπέχει θέση διαγωνισμού και ως εκ τούτου το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν θα απονέμει οποιοδήποτε βραβείο ή τιμητικό έπαθλο. Επιπρόσθετα, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν προτίθεται κατ’ ανάγκη να χρησιμοποιήσει ένα από τα προτεινόμενα σχέδια για δημιουργία του λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας αλλά διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει προς τον σκοπό αυτό μέρος από κάποιο από τα προτεινόμενα σχέδια. Το ΓΤΠ διατηρεί επίσης όλα τα αποκλειστικά και μεταβιβαζόμενα δικαιώματα για χρήση, δημοσίευση, διαφήμιση, αντιγραφή, αλλαγή, τροποποίηση και αναπαραγωγή με όλους τους πιθανούς τρόπους του λογότυπου, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μέρος ή στην ολότητά του κάποιο από τα προτεινόμενα σχέδια. Θα έχει δε το δικαίωμα να τροποποιήσει το προτεινόμενο λογότυπο, να διεξαγάγει επαγγελματικό ανασχεδιασμό, να δημιουργήσει διαφορετικές εκδοχές του σε σχέση με το χρώμα, μέγεθος, μορφή και ανάλυση και όλες τις άλλες ιδιότητες χωρίς περιορισμό…».
Σε επικοινωνία μας με τη Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας Συμβουλίου ΕΕ μάθαμε ότι ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε. Δυστυχώς ο αρμόδιος που θα μπορούσε να μας ενημερώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια δεν ήταν διαθέσιμος. Επιφυλάχθηκαν όμως ότι θα επικοινωνήσουμε πάλι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

8 Responses

 • Andreas Leonidou

  Welcome to Cyprus!

 • MarkG

  αυτο λεγεται μειωση budget! 🙂

 • Pandazis Dimakis

  Καλά, δε συμβαίνουν μόνο στην Κύπρο αυτά…
  Η Ελλάδα έχει δείξει το δρόμο εδώ και πολύ καιρό!

 • Babis Manologlou

  Δεν ξέρω τελικά αν μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε και αν έχει και νόημα…. Τα τελευταία κρούσματα αναδεικνύουν με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν ο “πελάτης” δεν θέλει/μπορεί/νοιάζεται δεν μπορείς πολύ απλά να κάνεις τίποτα…. όλα τελικά είναι αν ο “πελάτης” διαθέτει την απαραίτητη κουλτούρα και πίστη ότι το καλό design μπορεί να κάνει την διαφορά και να ωφελήσει την δραστηριότητα του αλλά επίσης και το μεράκι και την επίμονη να το υποστηρίξει…. όλα τα αλλά απλά ηχούν σαν ακατανόητος θόρυβος…. στα αυτιά των “βαρβάρων”.

 • bobo

  ππεεεεε!.. αππαναΐα μου, ήντα πον τούτον πάλι;.. λογότυπο μούχτιν… τζιαί τι εν να τα κάμεις τα ριάλια;.. εν να παίξωμεν μ**** καλύτερα;.. ή κάνα πλοου*** κατάματα;.. μαννα μας πελλάνει τελικά…

  🙂
  To σχόλιο αυτό έχει υποστεί μερική τροποποίηση σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας της ιστοσελίδας μας, γιατί περιέχει προσβλητικές εκφράσεις.

 • Ioannis

  Και εγω νόμιζα οτι η Ελλάδα ήταν η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κάτοικους. Πάμε λοιπόν ξανα για να θυμηθούμε οτι μάθαμε στην Ιστορία και Γεωγραφία: η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες αφρικανικές χώρες με λευκούς κάτοικους. Παρακαλώ να με διορθώσατε αν ξέχασα κατι…Ευχαριστώ…

 • […] http://www.designmag.gr/cypruslogo/3135 share this:EmailFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. Categories genniko bitching, grafistiko bitching […]

 • Μάριος Χριστοφορίδης

  ζω στην κυπρο και σαν γραφιστας ζω τα χειροερα… ετυχαν καποια γεγονοτα που με την παροδο του χρονου εχει ξεχαστει…Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 28-09-2020 [0]

Εκ νέου πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εικαστική αποτύπωση του λογότυπου τουριστικής προβολής της Σίφνου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 23-09-2020 [0]

Οι διακριθέντες των ΕΒΓΕ 2020 στα ADC*Europe Awards

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 10-09-2020 [0]

Σπάστε τα Τείχη το θέμα του 5ου Διεθνoύς Διαγωνισμού Αφίσας από το Graphic Stories Cyprus


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 21-07-2020 [0]

Έως €15.000 για τους νικητές του διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστημικού Προγράμματος

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 01-06-2020 [4]

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας προσφέρει €1.000 για το νέο του λογότυπο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 29-05-2020 [0]

Ένα μυστήριο στον ανοικτό διαγωνισμό για το λογότυπό της Σίφνου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 03-05-2020 [1]

Διαγωνισμός για την τουριστική ταυτότητα της Κύπρου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 29-04-2020 [2]

Νέους λογότυπους αναζητά η ΕΡΤ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 17-04-2020 [0]

Πρόσκληση δημιουργίας από το περιοδικό gr design

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 18-02-2020 [2]

Διαγωνισμός λογοτύπου για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλώνdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).