Dark Noir, από τον Rafael Grampá

30-03-2014
YouTube Preview Image

Η μάχη της δημοσιότητας για κάθε προϊόν (όσο δημοφιλές κι αν είναι αυτό) είναι σκληρή. Έγκειται λοιπόν στους υπεύθυνους του τμήματος μάρκετινγκ κάθε εταιρείας να χαράσσουν στρατηγική και να κάνουν τις επιλογές εκείνες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή ενός ονόματος (brand), προβολή η οποία (αν γίνει σωστά) θα αποτυπώσει το όνομα στη συνείδηση του κοινού.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε την τάση γνωστές εταιρείες και προϊόντα να επιλέγουν την επένδυση σημαντικού κομματιού του ετήσιου προϋπολογισμού τους σε ενέργειες που δεν είναι καθαρά εμπορικές, αλλά που συνδέουν μία μάρκα με κοινωφελείς σκοπούς, ενέργειες που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις κοινωνικές σχέσεις και, φυσικά, τον πολιτισμό.
Κάτι τέτοιο, όταν γίνεται με προσοχή είναι παραπάνω από θεμιτό, αφού παράγει απτή χρησιμότητα για την τοπική ή παγκοσμιοποιημένη κοινότητα.
Ένα παράδειγμα τέτοιας ακριβώς στρατηγικής αποτελεί και η χρόνια επιλογή της Absolut να χορηγεί έργα καλλιτεχνών (ξεκινώντας το 1986 με τον Andy Warhol).
Πρόσφατα όμως, έκανε μια σημαντική στροφή αποφασίζοντας να παρέχει πολύ πιο ενεργά τα μέσα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς από όλο το φάσμα του πολιτισμού, να ερευνήσουν νέα μέσα και κανάλια, να έλθουν σε άμεση επαφή με το κοινό και να φτάσουν σε αποτελέσματα, στα οποία πιθανώς και να μην κατάφερναν να φθάσουν χωρίς την πολύτιμη αρωγή ενός χορηγού.
Με αυτό κατά νου, οι υπεύθυνοι της Absolut έχουν τον τελευταίο καιρόν συνεργαστεί με τη σχεδιάστρια μόδας Yiqing Yin, το μουσικό Woodkid, τον καλλιτέχνη ψηφιακών μέσων Aaron Koblin και το Βραζιλιάνο σχεδιαστή κόμικς Rafael Grampá.

Έργο του τελευταίου είναι το Dark Noir, μια ταινία μικρού μήκους υπό τη μορφή 3D κινουμένων σχεδίων, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας τριγωνικής ουσιαστικά συνεργασίας, με το όνομα #NextFrame. Τα μέλη της συνεργασίας αυτής είναι ο Grampá, το κοινό (όπως αυτό εκφράζεται από τα 5 εκατομμύρια των φίλων της Absolut στο facebook) και η Red Knuckles Animation (όνομα με το οποίο είναι γνωστό το ντουέτο Rick Thiele και Mario Ucci), που έγιναν παγκοσμίως γνωστό από τη δουλειά του για το συγκρότημα Gorillaz.
Η μεθοδολογία ήταν απλή:
– Ο Grampá έβαλε το ταλέντο του στο σχεδιασμό των χαρακτήρων και τις αρχικές ιδέες για την ιστορία.
– Το κοινό μέσα από τις υποδείξεις και τις ιδέες του όρισε την πλοκή της ιστορίας, στέλνοντας για το διάστημα που διήρκεσε το project, χιλιάδες ιδέες και προτάσεις, τις οποίες διάβασε και αξιολόγησε στο σύνολό τους ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής
– Οι Red Knuckles μετέφεραν το τελικό αποτέλεσμα (σε συνεργασία πάντα με τον Grampá) σε ένα νέο για το δημιουργό μέσο: από το χαρτί, στην οθόνη, από το 2D στο 3D.

H ταινία είναι πλέον διαθέσιμη στο διαδίκτυο, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε και ένα σύντομο behind the scenes video.

IMG_4778 IMG_4704 Frame-4 Vincent SketchVincent-SittingVincent-BarVincent-Close

 

 

3 Responses

 • Elena S

  Φοβερή δουλειά!!!

 • Γρηγόρης

  Πράγματι, ωραίο είναι όταν οι εταιρίες δίνουν λίγο από το budget τους για να στηρίξουν δημιουργούς.
  Παίρνω την ευκαιρία να δηλώσω δημόσια, ότι σε περίπτωση που η Absolut (ή όποιοσδήποτε άλλος πιθανός χορηγός) το σκέφτεται, εδώ είμαι και περιμένω. Ιδέες πολλές. Ευχαριστώ 🙂

 • Aris Tidis

  Η ΛΟΓΙΚΗ του καναπέ ΚΑΙ η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ του κήνσορα;Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [0]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprus

ΆΡΘΡΑ 23-01-2017 [0]

Εθνική Βιβλιοθήκη: 6 γρίφοι για δυνατούς λύτες

ΆΡΘΡΑ 08-08-2016 [0]

Τι απέγιναν τα «Ιχνη Εμπορίου»;designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).