H faze σχεδιάζει για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

02-05-2018

Μόνιμη εταιρική ταυτότητα απέκτησε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία μας είχε συνηθίσει έως τώρα σε μια πιο “οργανική” προσέγγιση της επικοινωνίας της, αφού ο λογότυπος συνήθιζε να ακολουθεί την ετήσια καμπάνια της. Ο νέος λογότυπος συνδυάζει το κλασσικό και το σύγχρονο μαζί. Παρουσιάζει το “Θ” της Θεσσαλονίκης με ένα ανοιχτό βιβλίο στο κέντρο του, ενώ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ιδιόρυθμο χαρακτήρα της γραμματοσειράς Sauvage της Atypical.

«Συνειδητά ψάξαμε για μια οικογένεια γραμμάτων σχεδιασμένη από Έλληνα» μας λέει ο Σταύρος Κυπραίος της faze που είναι το γραφείο που σχεδίασε τη νέα ταυτότητα της ΔΕΒΘ και συνεχίζει «η πρότασή μας θέλαμε να συνδυάζει ελληνικότητα, παράδοση αλλά ταυτόχρονα και φρεσκάδα. Αυτά όλα τα βρήκαμε στην Sauvage, που μοιάζει να έχει επιρροές από διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι ανισόπαχη, έχει πατούρες, αλλά εμπεριέχει και παιχνίδι, καινοτομία και πειραματισμό». Κατά τρόπο παρόμοιο, ο θεσμός της Έκθεσης Βιβλίου μπορεί να ειδωθεί ως κάτι το κλασσικό, διαθέτει όμως μια εναλλακτική προσέγγιση και ματιά στα πράγματα. Έχει κι αυτός ποικίλες πηγές επιρροών και εκφράζεται με πολλά και νέα κάθε φορά δρώμενα.

Σύμφωνα πάντα με την faze, που πέρα από τον λογότυπο δημιουργησε και τα key-visuals για τη φετινή 15η έκδοση της έκθεσης, στο παρελθόν οι άνθρωποι της έκθεσης είχαν ξανά επιχειρήσει να δημιουργήσουν μια σταθερή ταυτότητα, η προσπάθεια όμως δεν τελεσφόρησε με αποτέλεσμα κάθε φορά ο λογότυπος να ακολουθεί την εκάστοτε ετήσια ταυτότητα. Σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία της συνεργασίας, ο Σταύρος Κυπραίος σημειώνει: «Πέραν της λύσης που τελικά επιλέχθηκε, είχαμε κάνει και κάποιες άλλες προτάσεις, περισσότερο συμβατικές ή αναμενόμενες. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που οι άνθρωποι της έκθεσης συμφώνησαν μαζί μας σε μια λύση που χαρακτηρίζεται ως πιο λιτή και “τυπογραφική”. Είμαστε σίγουροι ότι θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του θεσμού για ένα μακρύ χρονικό διάστημα».

  

Και μια πρώτη γεύση από την αφίσα της φετινής διοργάνωσης

 

 

Faze
Creative director: Σταύρος Κυπραίος
Designers: Ναταλία Μαυρωτά, Χαριστώ Κωνταντακοπούλου, Υβόννη Μουχταροπούλου

2 Responses

  • dead inside

    Αναμενόμενα όμορφη δουλειά και επιτέλους κάτι διαφορετικό στην τυπογραφία από τα κλασικά. Η αφίσα είναι πανέμορφη!

  • Γιώργος Τριανταφυλλάκος

    Δεν μπορείς παρά να νιώσεις χαρά και τιμή όταν βλέπεις πως η δουλειά σου (εν προκειμένω, η γραμματοσειρά Sauvage) μπορεί να εμπνεύσει, να φανεί χρήσιμη και να απαντήσει στις ανησυχίες, τις σκέψεις και τις αναζητήσεις μιας νέας, τολμηρής γενιάς σχεδιαστών. Και ίσως είναι η πρώτη φορά που μια γραμματοσειρά χρησιμοποιείται τόσο άμεσα (μόλις 2 μήνες από την κυκλοφορία της) και μάλιστα σε ένα εξαιρετικό project. Είμαι υπόχρεος στους σχεδιαστές και τους ευχαριστώ πολύ και για την τόλμη της επιλογής τους και για την αναφορά (σπανίζει).Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 07-02-2019 [1]

Νέα τουριστική ταυτότητα για το Ηράκλειο Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 09-01-2019 [0]

Νέα ταυτότητα για τους ΑΝΕΛ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 31-12-2018 [0]

Η Design Ambassador και το Cursor Design παρουσιάζουν τους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-12-2018 [0]

Το Susami Creative Agency για την Μπιενάλε της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-12-2018 [0]

Νέα τουριστική ιστοσελίδα για τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 11-11-2018 [1]

Η 2yolk σχεδιάζει την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αισχύλεια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-10-2018 [2]

Από τη MILK η νέα εικόνα της MISKO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-09-2018 [2]

Επανασχεδίασε η Red Creative το λογότυπο του ΑΠΘ;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 12-09-2018 [2]

Ο Βασίλης Μαρματάκης πίσω από την αφίσα και της νέας δουλειάς του Γιώργου Λάνθιμουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).