Όταν οι Έλληνες πολιτικοί ανακάλυψαν το… design

12-11-2012

Στις μέρες που ζούμε, έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας (και ν’ ακούσουν τ’ αυτιά μας), αυτό είναι σίγουρο.
Πόσοι όμως το περίμεναν ότι θα φτάναμε ν’ ακούσουμε από στόμα Έλληνα πολιτικού, τη λέξη design και μάλιστα, μέσα στη βουλή, και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συζήτησης (όπως αυτής που προηγείται της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού), και μάλιστα από τα χείλη αρχηγού κόμματος, και κυρίως να είναι μια αναφορά με θετικό πρόσημο, η οποία να αναγνωρίζει την ποιότητα και τις προοπτικές του ελληνικού design;

Όλα αυτά τα απίστευτα συνέβησαν χθες, όταν ο αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο λόγο του, στους τομείς εκείνους που η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανάπτυξης και στους οποίους θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτο ενδιαφέρον, αφού μπορούν να προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε το design ως έναν από τους “θύλακες αριστείας” και ανέφερε ότι είναι ένας από τους τομείς για τους οποίους “όλοι συζητούν”.

“Λόγια” χωρίς νόημα, θα πουν ορισμένοι (και πιθανώς θα έχουν δίκιο). Τουλάχιστον όμως, τώρα έχουμε “λόγια” που κάποτε ίσως οδηγήσουν και σε πράξεις (ενώ ως τώρα, δεν είχαμε ούτε “λόγια”) θα αντιτάξουν άλλοι.

Το σημείο στο οποίο έγινε η αναφορά από τον κ. Βενιζέλο, έχει ως εξής:

«…Αν, κυρίες και κύριοι, βουλευτές, αναζητήσουμε τον κοινό  παρονομαστή όλων των μελετών των τελευταίων ετώνπου ασχολούνται με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το νέο μοντέλο ανάπτυξης, θα δούμε ότι τα πράγματα είναι σχεδόν προφανή. Πάρτε όποια μελέτη θέλετε: του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του ΟΟΣΑ, της Μακένζι. Όποια μελέτη θέλετε. Τα πράγματα είναι σχεδόν προφανή και αυτονόητα:
Πρωτογενής τομέας, όπου πρέπει να μεταβούμε από τη φυτική στη ζωική παραγωγή, να επενδύσουμε στην ποιότητα, την επωνυμία, την τυποποίηση, να θέσουμε ως στόχο τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, να ωθήσουμε τους νέους στην αγροτική παραγωγή, να εξυγιάνουμε τα δίκτυα εμπορίας και τις σχέσεις παραγωγού και καταναλωτή, να εισαχθούν θεσμοί, όπως τα δημοπρατήρια και οι αγορές παραγωγών.
Μεταποίηση. Όλοι συζητούν για τις τεράστιες δυνατότητες της βιομηχανίας τροφίμων, θύλακες αριστείας, όπως για παράδειγμα, η παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, για το design και τα clusters, για τη σημασία που έχει η καινοτομία.
Στον τουρισμό, που είναι η μεγάλη βιομηχανία της χώρας, υπάρχουν τεράστια περιθώρια για νέα επώνυμα  προϊόντα, πιο σύνθετα, για διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας, για αλλαγή του μοντέλου του θερινού μαζικού τουρισμού .
Ναυτιλία, λιμάνια, ενέργεια, απορρίμματα, μεταφορές, μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές, ορυκτός πλούτος επίγειος, υπόγειος, υποθαλάσσιος, ΑΟΖ. Έρευνες που αφορούν την ενέργεια, όπως αυτές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης για την άντληση καθαρού υδρογόνου από το νερό, όπου είμαστε παγκοσμίως πρωτοπόροι.
Δεν μας λείπουν συνεπώς ούτε οι ιδέες, ούτε οι μελέτες. Μας λείπει όμως η συστράτευση, η συνέπεια, η συναίνεση, η συστηματικότητα, η επιμονή γύρω από προφανείς στόχους που συνδέονται με τη γη και τους ανθρώπους, με τους ενδογενείς πόρους ανάπτυξης, με τα δοκιμασμένα στην ιστορία  και  την γεωγραφία πλεονεκτήματα της χώρας…»

3 Responses

 • PaKa

  Και σαν πρώτο μέτρο για την ανάπτυξη του design, φορολογούμε τους επαγγελματίες του κλάδου με 35% από το πρώτο ευρώ + 55% προκαταβολή για την επόμενη χρονιά…
  Μιλάμε για τρελή ανάπτυξη!

 • Τζανέτος Πετροπουλέας

  και μαζί με το παραπάνω…
  μέσω φορέων και του Δημοσίου (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Λιμενικά Ταμεία, Πολιτιστικοί φορείς κλπ) προκηρύσσουμε διαγωνισμούς που αντιμετωπίζουν τους σχεδιαστές ως χομπίστες…
  μέσω των επιχορηγούμενων και εποπτευόμενων πολιτιστικών και άλλων φορέων, επιτρέπουν σε άσχετους και ανεπαρκείς δημόσιους λειτουργούς να αγοράζουν υποπροϊόντα design
  μέσω κρατικών οργανισμών βάζουμε τρικλοποδιές στην άσκηση πολιτικών για το Design…
  και επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, στην ερώτηση τι κάνατε κ. υπουργέ για το design από τις θέσεις που ο ίδιος υπηρετήσατε το δημόσιο συμφέρον είτε ως υπουργός (τύπου, ανάπτυξης, πολιτισμού, οικονομικών, αντιπρόεδρος κυβέρνησης κα) η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ για να μην πούμε για την άσκηση παραπολιτικών που ευνοούσαν οτιδήποτε άλλο, πέρα από τον σχεδιασμό και τις πολιτικές ανάπτυξης…
  Καληνύχτα κ. Βενιζέλο. Αποτύχατε και δεν σας αναγνωρίζουμε ούτε τον πρότερο έντιμο βίο, ούτε ελαφρυντικά…

 • Pete

  Συμφωνώ απόλυτα με τους προλαλήσαντες.

  Καί όπως λένε καί στα μέρη μου….μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 29-09-2020 [1]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazerdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).