Το πλήρες πρόγραμμα του φετινού Design Walk

25-01-2012

Τι είδους χώρα θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2022; Θα επηρεάσει η κρίση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας; Πως θα αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και πως θα αντιλαμβάνονται την Ελλάδα φίλοι, σύμμαχοι, παρα- τηρητές και ανταγωνιστές στο εξωτερικό το 2022; Πως μπορούμε από την πλευρά μας να επηρεάσουμε τον τρόπο που μας βλέπουν; Μέσα στο αφηγη- ματικό πλαίσιο «Ελλάδα 2022» τα δημιουργικά γραφεία παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή του μέλλοντος μας. Στο Design Walk 2012 τίποτα δεν μένει στο απυρόβλητο. Οι designers ασκούν κριτική στο σήμερα, προτείνοντας ένα διαφορετικό μέλλον, φιλόδοξο, έξυπνο, αισιόδοξο, εξωστρεφές και με χιούμορ. «Το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Το ζήτημα είναι καθαρά υπαρξιακό. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον αν πρώτα δεν το φανταστούμε».

Το Design Walk, το πρωτότυπο διετές φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη οπτική επικοινωνία και το ελληνικό graphic design, επιστρέφει στις 3, 4 και 5 Φεβρουαρίου 2012 με την καθιερωμένη βόλτα του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 11 creative studios ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και πηγαίνουν αντίθετα στο αρνητικό ρεύμα της εποχής παρουσιάζοντας τη δική τους δημιουργική και ανατρεπτική πρόταση για την Ελλάδα του 2022.

3 in a box – Επιχειρηματικότητα
Βύσσης 1 & Αιόλου
Αντλώντας δεδομένα από παγκόσμια παραδείγματα και την ελληνική πραγματικότητα, εικάζουμε την μελλοντική επιχειρηματική μας συμπεριφορά.

designpark – Θρησκεία
Κτενά 1
Did god ever imagine religion? Mια αμφίδρομη φωτογραφική εγκατάσταση για εμένα, εσένα, εμάς, άλλους, όλους, τον Έναν… από τότε ως το 2022…;

domoaggregato – Μέσα Ενημέρωσης
To (τηλε)κοντρόλ της ευτυχίας είναι ένα χέρι μπροστά. Αγαθάρχου 9
«omg!!! lfmao!!! wtf!!!! Οι γνώριμες τηλεπερσόνες στη μητρική τους γλώσσα. Η αιώνια μετεφηβική μεγαλοστομία του συστημικού Πομπού. O Γκι Ντεμπόρ λάμπει με νέον ματζέντα φωτοστέφανο μέσα απ’ τις πολλαπλές αναγνώσεις του ν-ινφομανιακού συρμού. Οι προσομοιωτές ευχαρίστησης τεχνητό βούτυρο σε ψηφιακό παντεσπάνι. Το μήνυμα μεγεθύνει την κβαντική του υπερδύναμη στον παγκόσμιο επιταχυντή παρανοΐων. Ή μήπως όχι; Ο παρωχημένος ευδαιμονισμός μπορεί και να οδηγήσει σε νέες διαδρομές στωϊκών ενδοσκοπήσεων.

Ε.Δ.Ω. – Περιβάλλον
Προφήτου Δανιήλ 18
Ιδανικά, το 2022 ο Κηφισός και ο Ιλισσός θα έχουν καταπιεί την άναρχη ρυμοτομία και η ερυθρελάτη θα κάνει ρομαντική σκιά στα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας. Αν όμως το περιβάλλον αφορά μόνο κάποιους ρομαντικούς εναλλακτικούς, πως επαναπροσδιορίζεται η αρχέγονη δύναμη της φύσης; Μήπως η κυριαρχική μανία είναι ρανίδα στον ωκεανό; Μήπως το φυσικό ένστικτο επιστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό στο υγρό, προεμβρυϊκό στάδιο, απορροφώντας τον στην Κοίλη Γη ή ξαναγεννιώντας τον, διαπλανητικά πιο σοφό, σε ένα Bigger Bang;

G – Tουρισμός
Μιαούλη 6

Σε αντίστιξη με την ελυτική ρήση “Eάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα στο τέλος σου μένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι”, ο τουρίστας φαντασιώνεται μεμοραμπίλια με αττικό φως, Παρθενώνα, απέραντες παραλίες, διονυσιακές νύχτες και ό,τι ανέλπιστα νεωτερικό του προσφέρεται. Το τρισδιάστατο αναμνηστικό που παίρνει μαζί του είναι αποκαλυπτικό. Είναι το πρώτο που αποδίδει τα Αιώνια Δίπολα αυτής της χώρας σε ζεύγη του Τότε/Τώρα, Ιδανικό/Ρεαλιστικό, Αρχαίο/Σύγχρονο, Παραδοσιακό/Τεχνοκρατικό. Tα προφητικά λόγια καλύ- πτουν σε ένα ηχητικό logo-μάσκα την ένδοξη πόλη: «Ο τουρισμός είναι η πιο ισχυρή βιομηχανία της Ελλάδας» και ένα διττής οπτικής «προϊόν» αποτυπώνει το μέλλον.

k2 design – Παιδεία
Βερανζέρου 34
Στην πρώτη δημοτικού «Μαθήματα Ευγονικής Αθανασίας για 6χρονα». Στη δεύτερη δημοτικού « Η γλυκιά κατάρα της αιωνιότητας – Μαθήματα Διαχείρησης Άπειρου Χρόνου». Στο μέλλον υπάρχει μόνο άπειρο μέλλον. Η παιδεία – δια βίου μάθηση οφείλει να πάρει θέση ως μοναδικό εφόδιο – «κτήμα ες αεί». Το διαβατήριο της πνευματικής αιωνιότητας κρίνεται απαραίτητο, ώστε οι επόμενες γενιές να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όλα τα βασίλεια της γνώσης. Η παιδεία είναι ή δεν είναι η αμβροσία των αθανάτων; Και η ψυχή με τι άλλο τρέφεται; Η απάντηση στο επανασχεδιαμένο αλφαβητάρι του μέλλοντος.

π6 – Κοινωνικά Πρότυπα
Μελανθίου 8
Οι θέσεις των ιστορικών διίστανται. H επίσημη εκδοχή των Αντικρατικών, θέλει την 25η Μαρτίου 2022, ημέρα εορτασμού της 201ης επετείου της ένδοξης απελευθέρωσης από τους Τούρκους, στο Θωρηκτό Αβέρωφ, να συνδέεται με την εξαφάνιση των τότε κοινωνικών προτύπων από μία Ομάδα Ρεφορμικών Προβοκατόρων και την «υποχρεωτική προφυλάκισή» τους σε ένα νησί-πλατώ. Σε μια στιγμή, όλα τα πρότυπα που κυριαρχούσαν στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας εξαφανίζονται, φήμες ισχυρίζονται στην μακρινή ατόλη του Lost. Στο εργα- στήριο των ιστορικών θαυμάτων, ήδη εκκολάπτονται οι νέες γενιές ηγετών.

Sereal Designers – Διακυβέρνηση
Μιαούλη 19
Δέκα χρόνια μετά δείχνουν όλα δρομολογημένα.
Οι σημερινές πολιτικές καταδικάζουν το μέλλον.
Άραγε παίζει ρόλο η φαντασία στην αλλαγή;
Για να φανταστείς το μέλλον πρέπει πρώτα  να οραματιστείς το παρόν.
Αμηχανία ή έπαρση; Συμμετοχή ή άρνηση; Φαντασία ή φαντασίωση;
Λαβυρινθώδεις σκέψεις μπας και δούμε αύριο φως.

Some Think Creative Group – Τεχνολογία
3ης Σεπτεμβρίου 25
Πόσο ακόμα θα αναζητάμε το μέλλον μας σε δια-γαλαξιακούς καμβάδες και αστρικούς προτζέκτορες; Η αναζήτηση του Τεχνολογικού Δισκοπότηρου μπορεί επιτέλους να παύσει, αρκεί απλά να κοιτάξουμε «Beyond the Valley». Η σύγκλιση αστικού/αγροτικού χώρου μέσω του διαδικτύου πρόκειται να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία του μέλλοντος, αναδεικνύοντας νέους πρωταγωνιστές. Ο Παρασκευάς, η κα. Κική και πολλοί άλλοι, είναι απλά τα avatars της νεοελληνικής κουλτούρας του μέλλοντος: ανακάλυψε την ιστορία τους και αφέσου στο απρόβλεπτο!

This is amateur – Καταναλωτισμός
Πρωτογένους 6
Έχεις έναν ερυθρόμορφο αμφορέα με αυλητρίδες να σου δώσω μια second hand χρυσή πόρπη; Η προομηρική οικονομία του 860 π.Χ. είναι εδώ. DIY online πωλήσεις, οι ψηφιακοί ανταλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι είναι οι νέοι δρόμοι του vintage μεταξιού. Το 2022 «ο θάνατος του μετακαπιταλιστικού εμποράκου» είναι γεγονός, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν μετατραπεί σε υπερχειλισμένες αποθήκες stock αγαθών. Το εμπόριο έχει συρρικνωθεί και τα βασικά παράγονται σε μπαλκόνια-θερμοκήπια, σε ατελιέ-κοινόβια, σε αποθήκες-κολλεκτίβες. To τέλος του advanced marketing, με ερασιτεχνικό product styling, χωρίς ρετούς και στοχευμένο καταναλωτικό κοινό.

this heart is a pipebomb – Πολυπολιτισμικότητα
Προφήτου Δανιήλ 18

Ένα αλλοιώτικο down town που δεν αποπνέει πια το ανοίκειο άρωμα από φόβο, ζόφο και εξωτικά μπαχάρια, σε συνδυασμό με εκείνο το πολιτισμικά καθυστερημένο παιχνίδι «διαφορετικών» φυλών. Ποιος θα αναλάβει την ελληνική renaissance ονείρων «made in Bangladesh»; 3 ιστορίες μέσα απο 9 προσωπογραφίες. Τότε, τώρα και σε μια δεκαετία απ’ την ηλεκτρονική εκπνοή του κειμένου. Βλέμματα που ζητάνε την αλλαγή στο περίεργο/ awkward βλέμμα του «άλλου» πίσω απ ́το προστατευμένο παρμπρίζ, πρόσωπα που θέλουν να αποτινάξουν την ταυτότητα του «φορέα δημόσιου κινδύνου». Με πλακάτ στα χέρια, ανεστραμμένα κάτοπτρα του «ξένου» που κρύβουμε μέσα μας.

Παράπλευρες ενέργειες
Μια σειρά από χώρους και ομάδες θα κινούνται παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα, παρέχοντας περιεχόμενο στο φετινό Design Walk. Αυτά είναι:
το Κολλέγιο Βακαλό Αrt & Design θα παρουσιάσει στον πολυχώρο about: (Μιαούλη 18) την έκθεση, concept : design : inter/national, με 24 επιλεγμένα έργα απο τα 10 χρόνια του τμήματος Μaster of Arts.
η  Tαινιοθήκη της Ελλάδoς (Iερά Οδός 48), όπου θα γίνουν προβολές 11 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από την ομάδα «The Prism GR2011» σε μία επίκαιρη εθνική αφήγηση του παρόντος, με παράλληλη τοποθέτηση στις πιθανές προοπτικές.
το TΡΑΝΖΙΣΤΟΡ cafe-bistrotheque (Πρωτογένους 10) το οποίο έχει ορισθεί ως το επίσημο Design Walk Meeting Point
το SIX D.O.G.S (Αβραμιώτου 6–8) όπου θα γίνει το “Sunsunday Night is Right” Party , πάρτι με το οποίο θα κλείσει το φετινό Design Walk.

4 Responses

 • το πράγμα μη απτό formerly known as bobo

  @ designmag/προς κάθε ενδιαφερόμενο:..
  μπορεί να τρέφετε έναν υποσυνείδητο θαυμασμό για μια συγκεκριμένη ελληνοκύπρια τραγουδίστρια, αλλά το γραφείο των 3 in a box παραμένει στην οδό βύσσης…

  😉

 • Kostas

  Ξερει κανεις που μπορει να βρει κανεις τον χαρτη του Design Walk?

 • το πράγμα μη απτό formerly known as bobo

  @ designmag:..
  attaboy!.. 🙂

 • το πράγμα μη απτό formerly known as bobo

  @ kostas:..
  duh!.. στον ιστοχώρο της διοργάνωσης, ή απευθείας από designwalk.gr/uploads/archives/design_walk_2012_map_web.pdf …Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 18-12-2019 [0]

Αφαιρετική Φόρμα. Τέχνη και Design στην Ελλάδα του 1950 και 1960

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-12-2019 [0]

Design Forum – 10′ Design Talk στον ΑΚΤΟdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).