H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕ

24-06-2020

Πάνε σχεδόν τρεις μήνες από τη στιγμή που ο Δημήτρης Παπάζογλου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους ανθρώπους του χώρου μας ώστε να συντονιστούν σε μια πρωτοβουλία πολυσχεδούς κοινωνικής αρωγής εφορμούμενης από την κρίση του COVID-19.

Έκτοτε, η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε όνομα (το οποίο συναποφάσισαν οι συμμετέχοντες), αλλά και ιστοσελίδα (που σχεδιάσαν και εκτέλεσαν σε χρόνο dt οι Νάσος Κάππα και høly). H Designers Act αποτελείται μέχρι στιγμής από 176 επαγγελματίες και 45 δημιουργικά γραφεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν 45 διαφορετικές δεξιότητες και πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία σε ζητήματα σχεδιασμού επικοινωνίας και ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων ενημέρωσης.

Με δεδομένες τις ανάγκες μιας συστηματικής και πολυεπίπεδης ενημέρωσης των πολιτών οι οποίες απαιτούν εξίσου σημαντικές δαπάνες δημοσίων πόρων, ειδικά σε μία περίοδο που βρίσκει την Ελλάδα να προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μετά την μακρά περίοδο ύφεσης και οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και με διάθεση να προβούν σε μια ουσιαστική πράξη αναγνώρισης του αγώνα και της προσφοράς του ιατρικού προσωπικού της χώρας, καταθέτοντας παράλληλα ένα κοινωνικό συμβόλαιο στο τραπέζι, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία Designers Act έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την έναρξη κύκλου συζητήσεων με στόχο την εκ μέρους τους αρωγή στη συνδημιουργία και τον σχεδιασμό συγκροτημένου πλάνου και ακολούθως, την προετοιμασία σχεδίου δράσης ώστε να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες σε στρατηγική επικοινωνία και ψηφιακά εργαλεία πρόσβασης και ενημέρωσης του κοινού, στις επόμενες φάσεις της πανδημίας, αρχής γενομένης από την νέα ακαδημαϊκή περίοδο.

Σκοπός τους, το συνολικό κόστος που θα προκύψει από την κοστολόγηση των εργασιών τους, όπως αυτές θα οριστούν στο αρχικό πλάνο και κατόπιν θετικής σας ανταπόκρισης από την πλευρά του κράτους, να μεταφερθεί ως οικονομική ενίσχυση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την κάλυψη των όποιων άμεσων αναγκών και ιδίως για την προστασία της υγείας στις δομές μεταναστών.

Η κινητικότητα αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη σε διεθνές επίπεδο και μάλιστα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 1ο Πανευρωπαϊκό Online συνέδριο United for a New Future Conference που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Creatives Unite σε συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Mariya Gabriel.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η έναρξη επίσημου κύκλου συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ Ευρωπαίων πολιτικών και συλλογικοτήτων του δημιουργικού και πολιτιστικού τομέα, με σκοπό την προώθηση της κατεπείγουσας ανάγκης λήψης μέτρων στήριξης του χώρου της δημιουργικού χώρου, μέσω της διάθεσης πρόσθετων πόρων καθώς και την διερεύνηση πολιτικών που αφορούν στην ενίσχυση και την ανάδειξη του κλάδου της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας και των πρακτικών της, τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο κινείται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες, αναφορικά των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία και τον Covid-19:
The State of Things (Reflect)
United we Stand (React)
Looking to the Future (Plan)

Το συνέδριο θα λάβει χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή 26 Ιουνίου, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Mariya Gabriel (υπεύθυνης για τους τομείς: Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμός, Εκπαίδευση), της απερχόμενης Κροατικής προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της επερχόμενης αντίστοιχης Γερμανικής προεδρίας, καθώς και πλήθος Ευρωβουλευτών, ενώ το panel των ομιλητών συμπληρώνουν οι Sabine Verheyen (Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος του συμβουλίου Πολιτισμού), του Christian Ehler (Μέλος του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου) και πολλοί ακόμη.

Ευχή όλων είναι η συνεργασία μεταξύ της δημιουργικής κοινότητα και του ελληνικού κράτους να προχωρήσει με βήματα θετικά και γρήγορα ώστε το ευρύ κοινό να επωφεληθεί από το δίχως αμφιβολία χρήσιμο περιεχόμενο που θα προκύψει. Οι ανάγκες, όπως αυτές προβλέπεται ότι θα είναι από την επερχόμενη οικονομική κρίση που ακολουθεί το παγκόσμιο lockdown, θα είναι πολλές και ποικίλες. Οι λύσεις θα δοθούν από πρωτοβουλίες όπως αυτή των Designers Act.

Πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία Designers Act μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.covid19gr.com

 

One Response

  • Nitpicker

    “H Designers Act αποτελείται μέχρι στιγμής από 176 επαγγελματίες και 45 δημιουργικά γραφεία…”
    175 επαγγελματίες.
    Η Δανάη Δρίτσα υπάρχει δύο φορές.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazerdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).