Η άνθιση της δημιουργικότητας στην Αλβανία

20-11-2015

Design Overview In Tirana, Σάββατο 21 Νοεμβρίου.

Η Αλβανία δεν είναι γνωστή σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση, τη γραφιστική, και γενικότερα για το δημιουργικό τομέα. Αυτό όμως, είναι κατανοητό αν κάποιος αναλογιστεί την ιστορία της. Η χώρα παρέμεινε απομονωμένη για 50 χρόνια, μέχρι τις αρχές του 90, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε κι έτσι η τελευταία και πιο σκληρή δικτατορία στα Βαλκάνια έλαβε τέλος. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμεινε ασταθής για την επόμενη δεκαετία: πολιτική αναρχία, οικονομική κρίση – “πυραμίδες” και ο εμφύλιος πόλεμος ήταν καθημερινότητα. Η Αλβανία άρχισε να αναπτύσσεται πραγματικά το 2000.

Η χώρα θεωρείται νέα σε όλους τους τομείς, συνεπώς και σε αυτόν της δημιουργικότητας. Τα πράγματα βέβαια δείχνουν να προχωράνε τα τελευταία χρόνια. Η ανάγκη να έρθει  κοντά η δημιουργική κοινότητα και να ξεκινήσει διάλογος για τη βελτίωση της ποιότητα στην αγορά ήταν απαραίτητη.

Τελικά το 2012, ο Renato Tata, Head Creative Director της Ogilvy & Mather Albania και ο Redon Skikuli ίδρυσαν το Design Overview in Tirana (DOIT). Το πρώτο και μοναδικό διεθνές συνέδριο στην Αλβανία αφιερωμένο στην διαφήμιση, τη γραφιστική και τα νέα μέσα. Το όραμά τους, σαφές: Nα δημιουργήσουν μια ισχυρή δημιουργική κοινότητα στη χώρα και να ενισχύσουν την ανάπτυξή της με εκπαίδευση, έμπνευση, κίνητρα και γενικά να τροφοδοτήσουν τη δημιουργικότητα στην Αλβανία.

Το Design Overview in Tirana  – στην 4η χρονιά – έχει πλέον μεγάλη επίδραση στην τοπική αγορά και ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς φιλοξενεί μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη διαφήμιση και τη γραφιστική από όλη την Ευρώπη.

Στις μέρες μας η επικοινωνία προχωράει, η δημιουργική αγορά αλλάζει και η διαφορετικότητα είναι πλέον το νέο “κανονικό”. Το DOIT αγκαλιάζει αυτή την νέα νοοτροπία και προσκαλεί ομιλητές που προωθούν και στηρίζουν την διαφορετικότητα σε όλες τις πτυχές.

Η Laura Jordan Bambach, τέως πρόεδρος των D&AD, Creative Partner της διαφημιστικής Mr. President και συνιδρύτρια του SheSays θα μοιραστεί την τεράστια εμπειρία της και θα μιλήσει για τη σημασία και τον ρόλο της γυναίκας στον δημιουργικό τομέα. Από την άλλη ο Andrew Barratt, Head of Ogilvy Pride (Ogilvy & Mather Group UK) o οποίος διακρίθηκε πρόσφατα από το Financial Times και OUTstanding στην θέση Νο5 της λίστας “Top 30 LGBT Future Leaders” θα μιλήσει για τη διαφορετικότητα, εστιάζοντας στο να φέρει στην επιφάνεια το ρόλο της ΛΟΑΤ κοινότητας στο σύγχρονο μάρκετινγκ.
Το line up ολοκληρώνουν μία σειρά διεκεκριμένων γραφείων όπως οι Serial Cut, Artificial Rome, οι δικοί μας πολυβραβευμένοι Beetroot, και ο λιγότερο γνωστός αλλά πολλά υποσχόμενος νεαρός Βασίλης Πάλλας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά φέτος, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δημιουργική αγορά, παράλληλα με το #DOITCONF δημιουργήθηκε και το Creative Week.
Μάθετε περισσότερα: designoverview.org

 

Renato Tata and Redon Skikuli DOIT ConferenceRoom CrewativeWeek015-PosterΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).