Διαμαρτυρία των Διπλωματούχων του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

28-09-2016

Την έντονη διαμαρτυρία τους, σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να προκηρύξει κλειστούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, ενώ στην Περιφέρεια εδρεύει το ΤΜΣΠΣ, εκφράζει ο Σύλλογος Διπλωματούχων του Τμήματος.

Σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε ό,τι αφορά στη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών, με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, αλλά και την απόκτηση χαρακτηριστικών, που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους, η οποία ανακοινώθηκε από την ΠΝΑι, εκφράζουν την αντίθεσή τους οι Διπλωματούχοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, επισημαίνοντας, πως τέτοιου είδους διαγωνισμοί, προάγουν συντεχνιακά συμφέροντα από δημοσίους φορείς.

Αναζήτηση  πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η οποία είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εννέα συνολικά πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών, που αφορούν στον αστικό εξοπλισμό των νησιών,  Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, θα προκηρυχθούν εντός του Οκτωβρίου, με την Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑΙ, να έχει ήδη εγκρίνει τους διαγωνισμούς, σε συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, «που υλοποιείται σε στενή  συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή,  χαιρέτισαν την πρωτοβουλία ως  ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών».

Η πορεία της προετοιμασίας των διαγωνισμών, συζητήθηκε σε συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργο Σκιαδόπουλο, με την συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, ενώ αναφέρεται, ότι σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η αναζήτηση  πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων,  που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών,  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.

Από την Περιφέρεια υπογραμμίζεται δε, ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. «Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν».

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνδράμουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού.  Τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.

Εσφαλμένη πρακτική
Την έκπληξή του, σχετικά με την ανακοίνωση των συγκεκριμένων δράσεων, εξέφρασε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε επιστολή του, προς την Περιφέρεια, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, όσο και στο γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργου Λεονταρίτη, όσον αφορά στην πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διοργάνωση «Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, αλλά την απόκτηση χαρακτηριστικών που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους»

Δεδομένου, ότι ο διαγωνισμός αφορά στη σχεδίαση αστικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό πρότυπου τύπου καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι), φωτιστικού εξωτερικού χώρου, καλάθων απορριμμάτων εξωτερικού χώρου, στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς και εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο, αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα), ο Σύλλογος τονίζει πως «θεωρούμε εσφαλμένη πρακτική τη διενέργεια κλειστών διαγωνισμών που προάγουν συντεχνιακά συμφέροντα από δημοσίους φορείς. Ακόμα περισσότερο από την Περιφέρεια στην οποία εδρεύει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, του οποίου το γνωστικό αντικείμενο έχει άμεση σύνδεση με τον υπό προκήρυξη διαγωνισμό. Το παραπάνω τεκμηριώνεται και από την επιτυχημένη συμμετοχή τόσο φοιτητών όσο και οι αποφοίτων του τμήματος σε ανάλογους διαγωνισμούς σε διεθνούς και εθνικής εμβέλειας».

Όπως αναφέρουν οι διπλωματούχοι, «τέτοια παραδείγματα είναι η σχεδίαση κάδων απορριμμάτων για τα Φηρά της Σαντορίνης και η σχεδίαση φωτιστικών εξωτερικού χώρου που έχουν βγει στην παραγωγή».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ζητά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το άνοιγμα των υπό προκήρυξη διαγωνισμών σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως επαγγέλματος, καθώς επίσης και την πρόσκληση για συμμετοχή, των διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με σχετικό αντικείμενο, όπως επίσης και επαγγελματιών του χώρου σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

904794_529894370396336_511472617_oΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).