Έργο των Designers United στη μόνιμη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

24-07-2012

Νέο απόκτημα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη αποτελεί το έργο των Designers United “Δυναμική Πόλη”, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση ” The Gestalt Effect / Work & Extensions of Designers United” τον Μάιο του 2011 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, βασισμένο στον πίνακα του Gustavs Klucis με τον ομώνυμο τίτλο. Το έργο βρίσκεται πλέον στο φυσικό του σπίτι, ανάμεσα σε σπουδαία έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας και κοσμεί τον χώρο της κεντρικής εισόδου του Μουσείου καλωσορίζοντας τον επισκέπτη στη σημαντικότερη συλλογή έργων της συγκεκριμένης περιόδου.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι πρόκειται για το πρώτο έργο απο designers στην Ελλάδα που μπαίνει σε μόνιμη συλλογή Μουσείου με θεματικό περιεχόμενο διαφορετικό του design.

Σχετικά με το έργο η Μαρία Τσαντσάνογλου-Διευθύντρια του ΚΜΣΤ αναφέρει «[…] Στο διάστημα από το 1919 ως το 1921 ο Gustavs Klucis εργάστηκε πάνω στην ιδέα της ζωγραφικής αναπαράστασης ενός πλανήτη που αιωρείται και στον οποίον τηρούνται οι κανόνες της ατμοσφαιρικής βαρύτητας, ενώ τα διάφορα μινιμαλιστικά επίπεδα που τέμνουν την σφαίρα επιδιώκουν να μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Ο βασικός πίνακας, ο οποίος κάνει χρήση υλικών που μεταβάλλουν την υφή, τιτλοφορείται Δυναμική Πόλη. Ο Klucis έχει παρουσιάσει τον πίνακα και με τον τίτλο Σχέδιο για την Πόλη του Μέλλοντος […]», προσδοκώντας κατά κάποιο τρόπο η Πόλη του αυτή να ‘κατοικηθεί’ από τις παραγωγικές δυνάμεις, στις οποίες οι σχεδιαστές θα είχαν προνομιακή θέση.

«Έτσι, πάνω στο έργο αυτό αποφάσισαν οι Designers United να βασίσουν τόσο το σχέδιο για το έντυπο προώθησης της έκθεσης Πέντε Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2008, στην Tate Modern του Λονδίνου (SMCA-B:2), όσο και την τρισδιάστατη προέκτασή του, που παρουσιάστηκε στην έκθεση των σχεδιαστών στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το Μάιο 2011…» συνεχίζει η ιστορικός τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου και καταλήγει: «…Στο πλαίσιο αυτό, η Δυναμική Πόλη επανασχεδιάστηκε και προτείνεται σήμερα ως ουσιαστική σχέση με την πόλη, τη δημιουργία και την παραγωγή σε μια νέα μορφή, τρίτη κατά σειρά μετάπλασης από το αρχικό πρωτότυπο. Ενώ η σοσιαλιστική πόλη δεν υπήρξε τελικά ποτέ εδώ, οι σχεδιαστές εφάρμοσαν με ουσιαστικό τρόπο αυτό που ο ίδιος ο Klucis ονειρευόταν: τη χρήση του οράματός του από τους σύγχρονους σχεδιαστές. Από το φωτομοντάζ της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού αιώνα, που υπήρξε η σημαντικότερη επινόηση του Klucis, με ευρύτατα πεδία εφαρμογής στις εφαρμοσμένες τέχνες, η νέα κατασκευή, φέρει σωρευτικά το παρελθόν στο μέλλον…»

3 Responses

  • jizz

    ΓΑ-ΜΑ-ΤΟ!!!!!!!!!!!!

  • Μανώλης Μορεσόπουλος

    Σε πρώτο επίπεδο βλέπεις το έργο και λες “Εξαιρετικό!”. Στην συνέχεια διαβάζεις την ιστορία που υπάρχει από πίσω του και βγάζεις πολύ απλά το καπέλο… Πολλά συγχαρητήρια στους Designers United που συνεχίζουν να μας εκπλήσουν ευχάριστα αλλά και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την ενέργεια αυτή!

  • tsioutsiou

    παραλίγο IKEA ρολοΪ η βιβλιοθηκη?Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 16-09-2019 [0]

Οι ελληνικές διακρίσεις στα φετινά Pentawards

ΝΕΑ 10-09-2019 [0]

H Bαλένθια παγκόσμια πρωτεύουσα του design

ΝΕΑ 27-08-2019 [3]

Kos

ΝΕΑ 25-07-2019 [1]

Αλλαγή σελίδας για τον Stefan Sagmeister

ΝΕΑ 19-07-2019 [0]

Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV

ΝΕΑ 30-06-2019 [0]

Αλλαγή σελίδας για την Apple και τον Jony Ive

ΝΕΑ 13-06-2019 [0]

Mια ιδιαίτερη έκδοση για τα 95 χρόνια Novum

ΝΕΑ 11-06-2019 [0]

Εξαιρετική η ελληνική συγκομιδή στα European Design Awards 2019

ΝΕΑ 25-05-2019 [0]

Ποιοι Έλληνες διακρίθηκαν στα φετινά βραβεία D&AD

ΝΕΑ 06-05-2019 [0]

Aυλαία για τα ΕΒΓΕ 2019designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).